Někteří kuchaři se učí stylem pokus-omyl, jiní se raději drží osvědčených technik a postupů. A to v podstatě může platit u kuchařů v restauracích, ale i těch domácích. Které tipy by se mohly hodit vám?

Osvědčené tipy z kuchařské základky, které se vám budou při vaření hodit! Zdroj: iStock
Někteří kuchaři se učí stylem pokus-omyl, jiní se raději drží osvědčených technik a postupů. A to v podstatě může platit u kuchařů v restauracích, ale i těch domácích. Které tipy by se mohly hodit vám?
V záplavě cizích slov z gastro světa můžete narazit i na výraz nappe. Popisuje stav, kdy má omáčka dostatečnou hustotu a ideální konzistenci. Jak ji poznáte? Když si zadní stranu lžíce namočíte do omáčky a přejedete po ní prstem, zůstane tam pruh. Přidat na hustotě můžete různě – kořenovým škrobem z maranty třtinové, kukuřičným škrobem nebo rostlinnou želatinou agar-agar. Jedno z toho opatrně smíchejte s vodou, přilijte do omáčky, zamíchejte a přidávejte až do žádoucího zhoustnutí.
Existuje několik způsobů, jak poznat, že je olej dostatečně rozpálený. Jakmile ho nalijete do pánve, hýbejte s ním tam a zpět. V jeden moment se začne rozdělovat do tenčích proužků – a to je vaše chvíle.
Většina lidí tvrdí, že nezbytným náčiním každého kuchaře je pořádný kuchařský nůž. Stejně zásadní je ale i další pomocník, loupací nůž. Jen s kvalitním nožem příslušné velikosti můžete pohodlně loupat a krájet zeleninu, vykrojit ošklivý kousek z brambory a dělat další věci, na které je kuchařský nůž prostě „krátký“.
Kouzlo bouquet garni Zdroj: iStock
Když vám z hrnce kouká provázek, hned je jasné, co se skrývá na jeho druhém konci – bouquet garni. Místo abyste do polévky, vývaru nebo omáčky házeli bylinky po kusech, prostě je svážete a „kytici“ ponoříte do připravovaného pokrmu. Použít se dá také tenké plátno (má tu výhodu, že do něj můžete zavázat i koření) a ve finále i kus pórku. Nemusíme vám asi vysvětlovat, kolik času to ušetří – pokud tedy není lovení poslední kuličky pepře vaše oblíbená disciplína.
Máslo dělá jídlo lahodné, sůl přidává na chuti, citron zase na svěžesti. A vajíčka? Ta jsou vyloženě kouzelná, v kuchyni vám pomohou se vším možným. Díky nim spojíte holandskou omáčku, připravíte nadýchané dezerty nebo dáte dohromady poctivou sekanou.
Když se kuchař naučí, jak správně číst recept, má vyhráno. V kuchařských školách po vás mohou chtít, abyste si recept napsali vlastními slovy – jen tak totiž pochopíte, co všechno potřebujete a co přesně máte kdy dělat. A není neobvyklé, když si kuchař během čtení jen tak „předcvičí“, jak bude vaření reálně probíhat. Recepty jsou sice pokyny, ale občas člověk zjistí, že některé z nich nejsou zas tak závazné.
Kompletní recept najdete ZDE
Zdroj: Jídlo a radost (autorka Tereza Pánková); The Kitchn – The Top 10 Things I Learned in Culinary School
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living