Osvědčené tipy z kuchařské základky, které se vám budou při vaření hodit!

Někteří kuchaři se učí stylem pokus-omyl, jiní se raději drží osvědčených technik a postupů. A to v podstatě může platit u kuchařů v restauracích, ale i těch domácích. Které tipy by se mohly hodit vám?

Správně hustá omáčka

V záplavě cizích slov z gastro světa můžete narazit i na výraz nappe. Popisuje stav, kdy má omáčka dostatečnou hustotu a ideální konzistenci. Jak ji poznáte? Když si zadní stranu lžíce namočíte do omáčky a přejedete po ní prstem, zůstane tam pruh. Přidat na hustotě můžete různě – kořenovým škrobem z maranty třtinové, kukuřičným škrobem nebo rostlinnou želatinou agar-agar. Jedno z toho opatrně smíchejte s vodou, přilijte do omáčky, zamíchejte a přidávejte až do žádoucího zhoustnutí.

Už je rozpálený?

Existuje několik způsobů, jak poznat, že je olej dostatečně rozpálený. Jakmile ho nalijete do pánve, hýbejte s ním tam a zpět. V jeden moment se začne rozdělovat do tenčích proužků – a to je vaše chvíle.

Loupací nůž v akci

Většina lidí tvrdí, že nezbytným náčiním každého kuchaře je pořádný kuchařský nůž. Stejně zásadní je ale i další pomocník, loupací nůž. Jen s kvalitním nožem příslušné velikosti můžete pohodlně loupat a krájet zeleninu, vykrojit ošklivý kousek z brambory a dělat další věci, na které je kuchařský nůž prostě „krátký“.

Kouzlo bouquet garni

Když vám z hrnce kouká provázek, hned je jasné, co se skrývá na jeho druhém konci – bouquet garni. Místo abyste do polévky, vývaru nebo omáčky házeli bylinky po kusech, prostě je svážete a „kytici“ ponoříte do připravovaného pokrmu. Použít se dá také tenké plátno (má tu výhodu, že do něj můžete zavázat i koření) a ve finále i kus pórku. Nemusíme vám asi vysvětlovat, kolik času to ušetří – pokud tedy není lovení poslední kuličky pepře vaše oblíbená disciplína.

Ingredience s velkým I

Máslo dělá jídlo lahodné, sůl přidává na chuti, citron zase na svěžesti. A vajíčka? Ta jsou vyloženě kouzelná, v kuchyni vám pomohou se vším možným. Díky nim spojíte holandskou omáčku, připravíte nadýchané dezerty nebo dáte dohromady poctivou sekanou.

Jak číst recept?

Když se kuchař naučí, jak správně číst recept, má vyhráno. V kuchařských školách po vás mohou chtít, abyste si recept napsali vlastními slovy – jen tak totiž pochopíte, co všechno potřebujete a co přesně máte kdy dělat. A není neobvyklé, když si kuchař během čtení jen tak „předcvičí“, jak bude vaření reálně probíhat. Recepty jsou sice pokyny, ale občas člověk zjistí, že některé z nich nejsou zas tak závazné.

A když už jsme zmiňovali poctivou sekanou, na jednu tu máme videorecept.

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj: Jídlo a radost (autorka Tereza Pánková); The Kitchn – The Top 10 Things I Learned in Culinary School

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty