Po celém světě je rajče oblíbenou součástí mnoha pokrmů. I v naší kuchyni hraje dominantní roli a navíc ho Češi velmi rádi pěstují. Rajče má za sebou fascinující historii plnou zajímavých historek. Jak se vlastně potravina příbuzná tabáku a spojená s kanibalismem, o níž se navíc věřilo, že je toxická, stala jednou z nejpoužívanějších ingrediencí na světě?
Rajče bylo přílohou pro kanibaly a prudce jedovatou rostlinou. Dnes vypadá a chutná úplně jinak
Za rajče můžeme poděkovat Aztékům, kteří jej jako první začali domestikovat. Divoká rajčata totiž v dávných dobách rostla jen do velikosti hrášku. Jedna z prvních rajčatových zmínek v historických dokumentech uvádí, že Aztékové, kteří praktikovali kanibalismus, používali červené ovoce jako přílohu k hlavnímu chodu z lidského masa. Obyvatelé jižního kontinentu navíc věřili, že ti, kteří byli svědky požití semen rajčat, byli od té doby obdařeni schopnostmi věštění.
Rajče v Evropě jako toxická krása
Na starý kontinent mělo rajče dlouhou cestu a jeho začátky nebyly zcela přívětivé. Přivezli ho Španělé, konkrétně dobyvatel Hernán Cortés, který dobyl v roce 1521 aztécké město Tenochtitlan, dnešní Mexico City. Odtamtud dovezl zpět do Španělska první rajčatová semena.
Ze Španělska se rajčata celkem rychle dostala do kolonií a odtud postupně do celého světa. K rajčatům však především v severních zemích, a dokonce i ve Francii a Anglii, přistupovali jako k okrasné a hlavně jedovaté rostlině. Dnes již víme, že kromě zralých plodů, jsou opravdu všechny části rajčete toxické.
První kuchařka o rajčatech
V roce 1544 pak italský bylinář Pietro Andrae Matthioli poprvé zmínil přítomnost rajčete v Evropě, když psal o „pomi d'oro“ neboli zlatých jablkách. Je tedy pravděpodobné, že první rajčata v Evropě byla žlutá. Nejstarší objevená kuchařka s recepty na rajčata byla vydána v Neapoli v roce 1692, ačkoli autor tyto recepty zřejmě získal ze španělských zdrojů.
Evropané celkem rychle začali s nejrůznějšími mutacemi nové plodiny. Červené hladké rajské jablko má ke svým předchůdcům daleko. Rajčata nedozrávala rovnomněrně a ani všechna najednou. Nejspíš se lišil i tvar a chuť.
Rajčata se nyní pěstují a konzumují po celém světě. Používají se na mnoho způsobů. Lze je konzumovat syrová, dušená, sušená, vařená i nakládaná. Nezralá zelená rajčata lze dokonce obalovat a smažit. Používají se k výrobě salsy a v různých nápojích.
zdroj: recipes.howstuffworks.com, cals.arizona.edu; foto: iStock.com