Novinky na trhu: letní smoothie, ochucené ghí nebo vejce s vitaminem D

Dnešní výběr novinek je tak nějak ve znamení doplňování vitaminů. Chcete vědět, které specialitky jsme si pro vás připravili? Čtěte dál!

Letní smoothie plné ovoce

Užijte si dokonale letní chuť plnou borůvek, černého rybízu a ostružin, doplněnou o ovesné vločky, chia semínka a protein. Luxusní vyvážené a zdravé smoothie je na světě! Tento nabitý koktejl chutí ukrývá balení SHAKE-IT Black Fruits, ve kterém naleznete přesně 49 borůvek, 70 bobulí černého rybízu a 12 ostružin, které byly vysušeny mrazem a následně rozdrceny, aby vzniklo lahodné smoothie. Snadná je i jeho příprava, kdy stačí 4 – 5 lžiček rozpustit ve 200 ml vody nebo mléka, promíchat a chvíli počkat. Ideální je zejména na dovolené, cestování nebo výlety, kdy nás skvěle zasytí a poslouží jako rychlá a vydatná snídaně nebo svačinka, a dokonce zvládne podpořit i štíhlou linii a zdravý životní styl. Navíc za pomoci shakeru jej připravíme téměř kdykoli a kdekoli.

Ghí ochucené skořicí a vanilkou

Přepuštěné máslo používaly naše babičky při pečení buchet, koláčů nebo štrúdlu. Dnes se vrací do našich kuchyní a všichni, kdo se zajímají o zdravý životní styl, ho dobře znají pod názvem ghí. A čím je ghí tak výjimečné? „Ghí dokáže při pečení nahradit všechny margaríny a máslo a dobře se hodí především pro použití v teplé kuchyni. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), a proto se nepřepaluje. Obsahuje vitaminy A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny a laktózy. K dalším výhodám patří i skutečnost, že se nemusí uchovávat v chladu a přitom vydrží minimálně jeden rok. Ghí můžete používat buď čisté, nebo různě ochucené, protože tuk je výborným nosičem chuti koření. Této vlastnosti jsme využili i při výrobě Ghí se skořicí a vanilkou, které se hodí především pro přípravu dortů, koláčů, bábovek, palačinek, lívanců nebo omaštění ovocných knedlíků. Ovšem nejlépe jeho vlastnosti vyniknou při přípravě tradičního jablečného štrúdlu, kterému dodá jemnou chuť, křehkost a typickou vůni,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Doplňte vitamin D z vajec Dr. Vejce

Vejce hraje v české kuchyni nezastupitelnou roli. Jsou jednou ze základních surovin a milujeme je ve všech myslitelných podobách, ať už míchaná, volská, ztracená nebo důmyslně ukrytá ve španělských ptáčcích. V mnoha případech o nich ani nevíme, třeba v bábovce, bublanině či palačinkách. V nadýchaných pusinkách jsou naopak nepostradatelnou složkou. Využijte jejich širokého uplatnění v kuchyni k doplnění chybějícího vitaminu D. Vajíčka Dr. Vejce mají čtyřikrát vyšší hodnoty vitaminu D než běžná vejce. K dosažení doporučené denní dávky „déčka“ vám stačí 2 Dr. Vejce. Pro lidský organismus je vitamin D velmi důležitý a bohužel ne vždy platí, že pro jeho dostatečnou tvorbu stačí pobývat venku. Abychom měli vitaminu D dostatečné množství, je dobré ho doplňovat i z potravin. Vitamin D přispívá v těle k normálnímu využití vápníku a fosforu, udržení hladiny vápníku v krvi, stavu kostí, činnosti svalů, zubů, funkci imunitního systému. Zvýšené množství vitaminu D v Dr. Vejcích je dáno speciální skladbou krmení na přírodní bázi.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty