Dnešní výběr novinek je tak nějak ve znamení doplňování vitaminů. Chcete vědět, které specialitky jsme si pro vás připravili? Čtěte dál!
Novinky na trhu: letní smoothie, ochucené ghí nebo vejce s vitaminem D
Letní smoothie plné ovoce
Užijte si dokonale letní chuť plnou borůvek, černého rybízu a ostružin, doplněnou o ovesné vločky, chia semínka a protein. Luxusní vyvážené a zdravé smoothie je na světě! Tento nabitý koktejl chutí ukrývá balení SHAKE-IT Black Fruits, ve kterém naleznete přesně 49 borůvek, 70 bobulí černého rybízu a 12 ostružin, které byly vysušeny mrazem a následně rozdrceny, aby vzniklo lahodné smoothie. Snadná je i jeho příprava, kdy stačí 4 – 5 lžiček rozpustit ve 200 ml vody nebo mléka, promíchat a chvíli počkat. Ideální je zejména na dovolené, cestování nebo výlety, kdy nás skvěle zasytí a poslouží jako rychlá a vydatná snídaně nebo svačinka, a dokonce zvládne podpořit i štíhlou linii a zdravý životní styl. Navíc za pomoci shakeru jej připravíme téměř kdykoli a kdekoli.
Ghí ochucené skořicí a vanilkou
Přepuštěné máslo používaly naše babičky při pečení buchet, koláčů nebo štrúdlu. Dnes se vrací do našich kuchyní a všichni, kdo se zajímají o zdravý životní styl, ho dobře znají pod názvem ghí. A čím je ghí tak výjimečné? „Ghí dokáže při pečení nahradit všechny margaríny a máslo a dobře se hodí především pro použití v teplé kuchyni. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), a proto se nepřepaluje. Obsahuje vitaminy A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny a laktózy. K dalším výhodám patří i skutečnost, že se nemusí uchovávat v chladu a přitom vydrží minimálně jeden rok. Ghí můžete používat buď čisté, nebo různě ochucené, protože tuk je výborným nosičem chuti koření. Této vlastnosti jsme využili i při výrobě Ghí se skořicí a vanilkou, které se hodí především pro přípravu dortů, koláčů, bábovek, palačinek, lívanců nebo omaštění ovocných knedlíků. Ovšem nejlépe jeho vlastnosti vyniknou při přípravě tradičního jablečného štrúdlu, kterému dodá jemnou chuť, křehkost a typickou vůni,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
Doplňte vitamin D z vajec Dr. Vejce
Vejce hraje v české kuchyni nezastupitelnou roli. Jsou jednou ze základních surovin a milujeme je ve všech myslitelných podobách, ať už míchaná, volská, ztracená nebo důmyslně ukrytá ve španělských ptáčcích. V mnoha případech o nich ani nevíme, třeba v bábovce, bublanině či palačinkách. V nadýchaných pusinkách jsou naopak nepostradatelnou složkou. Využijte jejich širokého uplatnění v kuchyni k doplnění chybějícího vitaminu D. Vajíčka Dr. Vejce mají čtyřikrát vyšší hodnoty vitaminu D než běžná vejce. K dosažení doporučené denní dávky „déčka“ vám stačí 2 Dr. Vejce. Pro lidský organismus je vitamin D velmi důležitý a bohužel ne vždy platí, že pro jeho dostatečnou tvorbu stačí pobývat venku. Abychom měli vitaminu D dostatečné množství, je dobré ho doplňovat i z potravin. Vitamin D přispívá v těle k normálnímu využití vápníku a fosforu, udržení hladiny vápníku v krvi, stavu kostí, činnosti svalů, zubů, funkci imunitního systému. Zvýšené množství vitaminu D v Dr. Vejcích je dáno speciální skladbou krmení na přírodní bázi.
redaktorka FTV Prima