Každý den řešíme po návratu domů tu samou otázku: Co připravit k večeři? I když je receptů spousta, často se stane, že nám něco chybí nebo nemáme chuť na nic z toho, co naše zásoby nabízejí. Přesto platí, že připravený kuchař kouzlí snáz.
Co byste měli mít vždycky v ledničce. A ve spíži a mrazáku.
Zde jsou základní suroviny, které by vám neměly doma chybět a díky nimž můžete mít za chvilku jídlo na stole.
Lednička
Máslo: Tuk je nositelem chuti. O másle to platí obzvlášť. Hodí se na všechno od omelet přes polévky a omáčky až po dezerty. Navíc jde zmrazit.
Vejce: Jídlo samo o sobě. O všestranném použití nemluvě. Nešetřete na nich a kupujte domácí, vážně je to na chuti poznat.
Parmazán: Povýší chuť každého jídla. Doplní saláty, omáčky, polévky, těstoviny, rizota. Dlouho vydrží. Před použitím nechte jeho aroma rozvinout při pokojové teplotě.
Čedar: Taky milujete, když se rozteče prakticky po čemkoli? Omeletě, těstovinách, zelenině, bramborách, steacích… Vyzrálý je nejlepší.
Dijonská hořčice: Skvělé dochucovadlo. Základ salátových zálivek.
Mrkev a brokolice: Prověření partneři, kteří v lednici vydrží věky. Pečte je, duste, vařte na páře, chroupejte za syrova.
Zelená petrželka: Jediná opravdu univerzální bylinka. Kupte si svazek, důkladně opláchněte, odstřeďte a dejte do uzavíratelného sáčku. Celý týden vydrží čerstvá.
Mrazák
Pečivo: Na rozdíl od mnoha jiných surovin si po rozmrazení zachovává původní chuť a texturu. Výborně se pro tento účel hodí bagety nakrájené na menší kousky. Snadněji odhadnete množství a rychleji rozmrznou.
Kuřecí vývar: Jednu neděli strávíte vařením velkého hrnce kuřecího vývaru, který pak rozdělíte do malých nádobek a zmrazíte. A na mnoho dalších dní máte skvělý základ pro rizota, polévky a omáčky.
Klobásky, slanina nebo pancetta: Na těstoviny, polévky, saláty. Nebo s vejci?
Krevety: Před použitím se nemusí rozmrazovat, jsou rychle hotové a stačí jich trochu. Do polévek, asijských pokrmů, těstovin a rizot.
Špenát a hrášek: Zelenina poslední záchrany. Příloha i samostatný pokrm. A obklad na natlučené koleno.
Spíž
Košer nebo himálajská sůl a mlýnek s pepřem: Samozřejmě.
Cibule: Královna kuchyně. Základ mnoha jídel.
Česnek: Všechno s ním chutná líp. Částečně nahradí i sůl.
Brambory: Oblíbenec našich krajů. Chutnají dobře na všechny způsoby.
Sriracha nebo jiná pálivá omáčka: Okamžitě pozvedne chuť zbytků ze včerejška i vaši náladu.
Quinoa/rýže: Je rychle hotová a dá se použít k přípravě snídaně, oběda, večeře i dezertu.
Červená/zelená čočka: Snadno se připravuje a báječně zasytí. Červená čočka se při vaření rychle rozpadá, proto se hodí na polévky a jídla z jednoho hrnce. Zelená čočka je výborná jako základ pro salát.
Těstoviny: Však vy víte!
Rajčata v konzervě: Protože není pořád léto. A pro spoustu jídel jsou jednoduše nezbytná.
Olivový olej: Jedním slovem nenahraditelný.
Rostlinný olej: Na smažení, pečení nebo tehdy, když při vaření potřebujete neutrální chuť.
Ocet: Všestranné využití dle chuti a zvyklostí. Vinný, jablečný, rýžový, umeocet – vyberte si.
Citrony: Pokud mdlé jídlo nezachrání špetka soli, citron určitě ano.
Fazole/cizrna v konzervě: Když máte málo času, stačí je jen scedit, dochutit a večeře je na stole.
Sójová omáčka: Chybí vašemu jídlu něco? Pořád to není ono? Sójovka vás zachrání!
Autor: Ester Brožová
redaktorka FTV Prima