Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Víno do mrazáku nepatří ani v létě

Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína

Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína

Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína Zdroj: Thinkstock

Letní teploty lákají ke konzumaci chlazených nápojů. Pokud ale máte rádi víno a chcete si ho opravdu vychutnat, nesmíte ho bezhlavě chladit ani v tom největším horku. Správná teplota vína je totiž pro rozvinutí jeho chuti zásadní.

Seznam.cz banner

Podchlazená vína jsou uzavřená a ztratí svoji specifickou chuť i vůni. Ideální ovšem není ani konzumace příliš teplého vína.

Teplé červené a ledové bílé – největší chyby při podávání vína

Obecná poučka, kterou se řídí většina amatérských milovníků vína, říká, že bílé víno se podává vychlazené a červené víno do lednice nepatří. Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína totiž brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se zdá fádní. Může se tak stát, že víno vás v horku sice příjemně zchladí, ale zcela ztratí chuť. V případě příliš vysoké teploty zase vystupuje do popření alkohol, víno tak chutná hořce a pálí na jazyku. Chuti vína také velmi ublíží tepelný šok. Uchovávat by se tak mělo ve sklepě nebo v chladicí skříni. V případě, že nemáte možnost víno takto skladovat, můžete pro jeho zchlazení využít i lednici. Víno v ní ale neskladujte příliš dlouho, chlazení v mrazáku se pak raději vyhněte úplně. 

Bílá vína konzumujte studená, s chlazením to ale nepřehánějte

Ideální servírovací teplota vína se liší podle jednotlivých druhů. Plnější a sladší vína nesmíme příliš zchlazovat, aby neutrpěl buket vína. Lehčí a sušší druhy naopak mohou být chladnější. „Suchá bílá vína je ideální konzumovat při teplotě 8 až 10 stupňů Celsia, plnější a polosuchá vína pak mohou být zhruba o 2 stupně teplejší. Jakostní bílá vína je nejvhodnější servírovat při teplotě 10 až 12 stupňů. Při nižších teplotách jsou totiž tato vína neharmonická a vonné látky se nemohou dostatečně uvolnit,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel. Bílé víno je tak sice vhodné konzumovat studenější, nikdy ale nesmí být podchlazeno pod 6 °C. Dlouhý pobyt v mrazáku nebo v lednici tak může vínu velmi uškodit. Teplota přesahující 12 °C však bílému vínu též neprospívá. V tomto případě zase dochází k nežádoucímu vystoupení alkoholu, víno se zdá silné a chutná příliš ostře.

Červená vína mají nejraději pokojovou teplotu

Zatímco bílá vína nesnesou teplotu vyšší než 12 °C, pravidla servírování vín červených jsou podstatně jiná. Červená vína zchlazená pod 12 °C jsou totiž zcela uzavřená, chutnají kysele a hrubě. Ideální servírovací teplota těžkých červených vín se tak pohybuje mezi 16–19 °C. „Mladá červená vína ale snesou i nižší teplotu. Například Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké mladé víno doporučujeme servírovat při teplotě mezi 13 a 16 stupni Celsia, zvýrazní se tím příjemná ovocná chuť vína,“ doplňuje Jitka Pomykalová ze společnosti Víno Blatel, která nabízí červená vína jakostní i výběrová. I červené víno tak podle Pomykalové může v létě příjemně osvěžit. Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout 20 °C, v takovém případě totiž působí až příliš těžkopádně.

Na teplotu vína myslete i během jeho konzumace

Pokud si chcete vychutnat chuť vína se vším všudy, musíte myslet nejen na teplotu nápoje, ale i na teplotu vzduchu v místnosti. Víno ve skleničce se totiž rychle přizpůsobí pokojové teplotě, v letních měsících pak může velmi rychle zteplat. Bílé víno tedy podávejte o 2 °C podchlazené a na stůl připravte chladicí nádobu, která udrží teplotu vína na přijatelné úrovni. Ani u červeného vína ale nezapomínejte na včasné temperování. To, že se červené víno podává v pokojové teplotě, totiž neznamená, že ho stačí vzít z poličky a ihned podávat. „Pokojovou teplotou při podávání vína se myslí teplota mezi 16 a 18 stupni, teplota v domácnostech ale bývá obzvláště v létě mnohem vyšší, červené víno tak rozhodně není vhodné skladovat na poličce v kuchyni nebo v obýváku,“ upozorňuje Pomykalová.

Mikrovlnná trouba nebo mrazák – nejčastější chyby při přípravě vína

Ať už ale potřebujete víno zchladit nebo oteplit, musíte to dělat šetrně. Žádnému vínu totiž nesvědčí teplotní šok. Ke zchlazení proto můžete využít lednici nebo kyblík na sekt s chladnou vodou. Pro zchlazení ale nemusíte ani v létě nechávat víno v lednici dlouho. U plných bílých vín a sladkých vín postačí zhruba 45 minut. Aromatická vína či vína perlivá, která se podávají nejchladnější, a to při 7˜˜–9 °C, pak vychladíte do hodiny a půl. Vložit víno do mrazáku nebo podávat ho s ledem se naopak nedoporučuje. Pokud skladujete červené víno ve sklepě, na pokojovou teplotu ho přivádějte pomalu. Rozhodně víno nedávejte do vroucí vody nebo mikrovlnné trouby, tím by došlo ke znehodnocení vína ještě před jeho podáváním.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Sdílejte článek
Štítky léto víno bílé víno červené víno nápoj tipy pokojová teplota VÍNO BLATEL

Návrhy pro vás

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Sladké

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí Maso
9

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Smažené olomoucké tvarůžky s lepenicí – poctivá česká klasika k půllitru piva Recepty

Smažené olomoucké tvarůžky s lepenicí – poctivá česká klasika k půllitru piva

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu Sladké

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace Předkrmy a chuťovky

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den Maso

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den


Přečtěte si také

Sladké
Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Prostřeno!
Prostřeno: Jablkový štrúdl s oříšky a vanilkovým krémem

Prostřeno: Jablkový štrúdl s oříšky a vanilkovým krémem

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová krkovička na smetaně

Prostřeno: Vepřová krkovička na smetaně

Prostřeno!
Prostřeno: Francouzská cibulačka se zapečenou bagetou a sýrem

Prostřeno: Francouzská cibulačka se zapečenou bagetou a sýrem

Prostřeno!
Prostřeno: Filírovaný marinovaný losos v červené řepě

Prostřeno: Filírovaný marinovaný losos v červené řepě

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na dokonalou svatomartinskou hostinu? Šéfkuchaři odhalili tajemství svých kuchyní

Jak na dokonalou svatomartinskou hostinu? Šéfkuchaři odhalili tajemství svých kuchyní

Maso
Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Soutěžící
Daniel Damec nejí fazolové lusky a nikdy by nesnědl tofu

Daniel Damec nejí fazolové lusky a nikdy by nesnědl tofu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Sladké
Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu Sladké

Baklava – voňavý orientální dezert z křupavého filo těsta, ořechů a medového sirupu

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur Sladké

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Maso
Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí
9

Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den Maso

Pikantní mleté hovězí maso po korejsku – rychlá exotika pro všední den

Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Maso
Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur Sladké

Hruškový koláč s mandlemi podle Bread Society – dokonalá souhra chutí i vítaný protiklad struktur

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno Sladké

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Jak si zajistit podpultovou nabídku na energie? Češi mohou snadno ušetřit tisíce korun Maďarsko může kupovat z Ruska plyn a ropu. Orbán oznámil výjimku ze sankcí po jednání s Trumpem Vážná nehoda na D1: Auto po srážce s autobusem skončilo na boku. Doprava je omezená

prima-zeny

Vojta Kotek porušil zákaz od Rádi. Na farmě má kohouta! Daniela se role zrádce zhostila na výbornou. Veroniku zákeřně připravila o statisíce Adela Vinczeová hádá Jana Krause: On by byl krásná žena, žehlí výroky kolegů v show

prima-zoom

Maledivy se zbavují cigaret Oslizlo, Bubák nebo Zadková. Nejpodivnější česká příjmení vznikla zajímavým způsobem Čína má největší mimoamerickou letadlovou loď. Gigantické plavidlo se dočkalo velkolepého představení

prima-fresh

Kávová piškotová roláda – elegantní dezert s vůní, která probouzí smysly Jak na dokonalou svatomartinskou hostinu? Šéfkuchaři odhalili tajemství svých kuchyní Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

prima-cool

GTA 6 se znovu odkládá Meghan Markle se vrací k herectví po boku hvězdy Avengers. Na place je milá a pozorná Michael Jackson brzy ovládne kina. První trailer jeho filmové biografie jde ve stopách Bohemian Rhapsody

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Svatomartinská tradice je živá i dnes: Husa a mladé víno nesmějí chybět Romantika z filmu Prázdniny ožila. Filmový dům Kate Winslet je k pronájmu Namíchejte si perníkové koření! Využijte benefity skořice, hřebíčku, badyánu či anýzu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.