Hledáte cestu ke štíhlému a vyladěnému tělu, ale zároveň se chcete dobře a dosyta najíst? Zkuste režim podle ayurvédy a sestavte si na jaro očistný jídelníček ze samých zdravých dobrot.
Co byste měli jíst podle filosofie ayurvédy? Otestujte se, ke kterému typu patříte a ochutnejte dobroty vhodné pro vás
Ayurvéda znamená “věda života” a je považována za nejstarší systém medicíny na světě. Jíst podle ayurvédy znamená přehodnotit svůj vztah ke stravování a uvědomit si, jak jídlo dokáže vyladit nebo rozklížit naše tělo i duši.
Přitom se nejdná o žádnou redukční dietu, naopak! Dietářství a ayurvéda dohromady nejdou. Pravidla ayurvédy praví, že pro přirozenou štíhlost musíme posílit trávení, optimalizovat metabolismus a podporovat odbourávání tukových zásob. Žaludek a střeva dostávají omezené množství potravin a zpomalují svoji aktivitu, stejně jako se utlumuje i produkce žaludečních a žlučníkových trávících šťáv.
Některé ze zásad stravování podle ayurvédy nás nevědomky učili už rodiče: v klidu se najez, sedni si k tomu, u jídla se nečte a nedívá na televizi, nebo: po jídle si odpočiň, ať ti slehne. Jíst bychom zkrátka měli v maximálním klidu a příjemném prostředí, bez stresu. Zkuste i v práci alespoň občas obědvat bez zapnutého počítače nebo telefonování.
A v čem se kouzlo stravování podle ayurvédy skrývá? Naprosto zásadní je rozpoznat přirozenou konstituci člověka a přizpůsobit jí celé stravování.
Typ Váta
Pokud jste štíhlá, křehká, rychlá, energická a aktivní, budete typ Váta. Charakteristický je také přerušovaný spánek, náladovost a sklon k přepínání se. Váta typům prospívá pravidelný denní a stravovací režim, dostatek kvalitních tepelně upravovaných jídel, jako jsou zapékané a dušené pokrmy, teplé dezerty a tekutiny. Z chutí jsou pro Váta jedince vhodné slaná, kyselá a sladká a tyto typy mohou jíst i větší množství kvalitního masa a mléčných výrobků. Naopak by měly jíst méně čerstvého ovoce a zeleniny, které ochlazují už tak studený typ organismu. Vátám udělá dobře i zázvor, máslo, kuřecí vývar nebo mandle a rýže.
Typ Pitta
Střední postava, dobrá fyzická kondice a metabolismus, načervenalá kůže s pihami, častý pocit hladu. Poznáváte se? Pak budete typ Pitta. Prokazujete pronikavou inteligenci i vysoké ambice, ale někdy se rychle rozčílíte a jste podráždění. Někteří jedinci typu Pitta mají sklony k přejídání se, nebo návykovým látkám. U Pitty je potřeba vyvažovat vzruchy a stres odpočinkem a pravidelností. Klíčem k tělesné pohodě je pravidelná, ale střídmá strava složená z ovoce, zeleniny a obecně vegetariánská jídla. Spousta zeleniny, semínek, luštěnin a málo ostrých a zadělávaných pokrmů - to je ayurvédský model stravování pro Pittu.
Typ Kapha
Kapha by se dala charakterizovat jako klidná síla. Stálá energie, tolerance k okolí, pomalé tempo, ale dobrá výdrž. Typ Kaphy je fyzicky silný, ale snadno nabírá na hmotnosti, má chladnou, často mastnou kůži a dobře spí. Kapha se sice pomaleji učí, o to déle si vše pamatuje. Podle ayurvédy potřebuje lehkou stravu a pravidelný pohyb. Jestli se poznáváte v tomto tělesném typu, zcela vynechte mléko, máslo a sladkosti a omezte maso. Ukládání tuků u Kapha typů podporuje příjem studených nápojů a konzumace tučných a smažených jídel. Nevhodné jsou sýry, zmrzliny, jogurty a jídla s nadbytkem cukrů a polysacharidů. Dobře vám udělají luštěniny, ovoce, listová zelenina, pohanka, sojové mléko nebo artyčoky.
Desatero správného stravování podle ayurvédy
1) Jezte, máte-li hlad.
2) Omezte sladké, slané a kyselé chutě.
3) Dejte si ostré, hořké a stahující chutě.
4) Omezte mléko a mléčné produkty.
5) Pijte horkou vodu s medem a citronem.
6) Pokud jíte maso, preferujte bílé.
7) Používejte koření, které podpoří trávení.
8) Fyzicky i duševně pracujte.
9) Oběd je hlavní jídlo dne.
10) Po jídle dodržte klidový režim.
Autor: Kamila Ulčová