Menší výběr tipů na nové podniky je tu – novinek na gastro scéně je hned několik. Na své si přijdou fanoušci Ivety Fabešové, lasagní i palačinek! :)
Nová místa k návštěvě: cukrařina, lasagne i fine dining
Benjamin
Česká gastronomická scéna se rozrůstá o nejmladšího fine diningového člena a tím je Benjamin. Mech v interiéru, tajné menu prorostlé historií, sezení u jednoho kulatého baru a sociální restaurační koncept. Za projektem pojmenovaným podle prvorozeného syna stojí otec, kuchař a majitel Café Buddha Štěpán Návrat. Společníky mu jsou kuchaři Tomáš Torhan, Radek Jakubec a Pavol Pavlík.
Koncept restaurace je specifický – každý večer se odehrávají dvě gastronomická představení. První v půl šesté, zkrácené na šest chodů, které každého přítomného pronese zapomenutou českou kuchyni. O půl deváté připravují Tomáš a Radek degustaci o osmi chodech. Počet příchozích je omezen maximálně na 10 osob.
Norská 14, Praha
Férová palačinkárna Liberec
Pokud holdujete palačinkám a bydlíte poblíž Liberce, určitě zpozorněte. V lednu otevřela další pobočka podniku Férová palačinkárna, kterou jste doteď mohli navštívit v Hradci Králové nebo v Pardubicích. Je to místo, kde si můžete v klidu a pohodlí vychutnat domácí palačinku, naslano i nasladko. Vybrat si můžete z klasické pšeničné nebo zdravější pohankové. K tomu vám rádi nabídnou fairtradovou kávu či pravou domácí limonádu.
5. května 35, Liberec
IF Café v paláci Rosetta
Když se Elena Pasquale, členka italské rodiny, která ovládá Karlovarské minerální vody, rozhodla přebudovat palác mezi Jungmannovou a Vladislavovou ulicí na multifunkční komplex s obchody, luxusními byty a kancelářemi, prvním, koho oslovila, byla Iveta Fabešová. Palác Rosetta je jednou z nejvýraznějších staveb v Jungmannově ulici, i díky své typické schodovité fasádě ve stylu art deco.
“V tolik uspěchaném prostředí dvou tepen hlavního města jsme chtěli lidem dopřát místo, kam si mohou přijít odpočinout a odměnit se. Na rozdíl od kaváren, kde se lidé často staví jen na rychlou kávu, v cukrárně si mohou dopřát chvíli klidu,” popisuje Iveta Fabešová, s jakým záměrem otevírá třetí pobočku francouzské pattiserie IF Café. Dominantou celého provozu je prosklená výroba, kde přímo vidíte, jak všechny dezerty vznikají.
Jungmannova 21, Praha
Lasagneria
Podnik s tradiční italskou specialitou otevřeli nedávno na Vinohradech v ulici Korunní, jmenuje se příhodně Lasagneria. Připravují je zde denně čerstvé a drží se tradičních italských receptů. Zatím mají otevřeno jen ve večerních hodinách, ale brzy se to snad změní. Kromě známé klasiky můžete vyzkoušet například pálivé salsiccia lasagne a k tomu si otevřít lahev dobrého piva.
Korunní 35, Praha
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima