Lidé jsou zvyklí na výraznější chutě pokrmů. Sůl je nenahraditelným společníkem každého vaření, ale lehce se to s ní přežene. Navíc je stejně jako cukr návyková a potlačuje přirozené chutě surovin. Nyní vědci přišli s vynálezem, který nabízí zdravější alternativu při dochucování. Údajně zvyšuje vnímanou chuť potravin neškodným potlačením chuťových pohárků svého uživatele.
Nová éra dochucování pokrmů: Lžíce osolí jídlo bez použití soli, pouze vyšle mozku vzkaz
Chuť je důležitou součástí našeho každodenního života a ovlivňuje tak rozhodnutí, kterou potravu konzumujeme. Nyní se však objevuje nová technologie měnící způsob, jakým budeme vnímat chuť jídla.
Co lžička dokáže
Jedná se o digitální lžíci, která je zařízením využívajícím různé technologie elektrostimulace, které zvýrazní nebo změní chuť jídla. Lžička například dokáže zvýšit slanost. Jídlo tak není nutné tolik solit. Nemá problém ani se zvýrazněním sladkosti. Do sladkého pokrmu se pak nepřidává tolik cukru.
I když se to může zdát trochu přitažené za vlasy, na trhu jsou již hůlky zvýrazňující chuť, a dokonce i koktejlová sklenice. Tuto lžičku má na svědomí americký startup jménem SpoonTEK. Stejně jako u běžných lžiček je zařízení navrženo na relativně mokré potraviny, jako jsou polévky, dušená masa v omáčce, jogurty nebo zmrzliny.
Pomoc lidem, nebo zbytečný vynález?
Tento nový vynález navíc může pomoci lidem s poruchami chuťového vnímání a jiným onemocněním, které ovlivňují chuť. Tito lidé si v budoucnu vychutnají jídlo stejně jako zdraví lidé. Nicméně existují také názory, že digitální lžíce jsou spíše zbytečným produktem. Podle těchto názorů by se společnost spíše měla zaměřit na to, co jí. Ať už jsou digitální lžíce vynálezem, který nám pomůže zlepšit chuťový zážitek, nebo ne, určitě je to zajímavý a inovativní krok v oblasti gastronomie a výzkumu.
Zdroj: newatlas
redaktorka FTV Prima