Mixér: známý podnik po rekonstrukci, rostlinná jídla v nemocnici Motol nebo nová menu i restaurace

Dnešní Mixér je plný nevšedních novinek! Známý podnik plný masa otevřel po rekonstrukci a stejně tak se na gastroscénu dostali další nováčci. Dozvíte se také, co se rozhodla zařadit do svého menu jídelna jedné z našich nemocnic. A mnoho dalšího!

Zaoblené tvary i roztančená světla – Brasileiro Slovanský dům otevřelo po rozsáhlé rekonstrukci

Brasileiro Slovanský dům, jedna z nejstarších a nejoblíbenějších restaurací Ambiente, prošlo po více než deseti letech rozsáhlou rekonstrukcí. Nový interiér má přinést lehkost, čistotu a umělecký rozměr, aniž by ztratil brazilskou atmosféru. Na proměně se podílelo architektonické studio Qarta a grafické Studio Najbrt. „Chtěli jsme prostoru dodat čistotu, lehkost a zároveň zvýraznit dominanty, jako je bar, vinotéka a salátový bar. Velký důraz jsme kladli i na komfort hostů – od odhlučnění a vzduchotechniku po příjemné přírodní materiály,“ říká manažer restaurace Tomáš Podolský.

Architekti Jiří Řezák, Jakub Čížek a Pavla Sukaná ze studia Qarta vsadili na jednoduchost a návrat k čistým tvarům. „Snažili jsme se prostor očistit od předchozích nánosů a vytvořit prostředí, kde se hosté budou cítit pohodlně, ale zároveň je obklopí prvky odkazující na živost a dynamiku Brazílie,“ vysvětluje Čížek. Dominantou interiéru se stala světelná instalace ze sklárny Bomma, navržená designérkou Kateřinou Handlovou. Dvě linie zvlněných skleněných tyčí symbolizují tanec a pohyb, zároveň slouží jako orientační prvek.

Barevnost prostoru doplňují závěsy s geometrickými ornamenty a graficky pojaté akustické obklady od Studia Najbrt. O lepší akustiku se postarají také nové reproduktory od firmy 440 Audio, které jsou chytře zabudované v liště v obloucích na stěnách.

Prim hrají přírodní materiály

Srdcem restaurace zůstává samoobslužný salátový bar. Nově dostal zaoblené tvary a je vyroben z kombinace kovu a italského kamene. Proměnou prošel také bar. Barmani tu využívají modulární systém, díky němuž si mohou pracovní plochu přizpůsobovat podle potřeb. Vinotéka se přesunula z původního skladu do jednoho z oblouků a stala se prosklenou dominantou s kapacitou přes 1200 lahví. Hosté tak mají vína doslova na očích.

K celkové proměně přispěly i kvalitní materiály a detailní řemeslné zpracování – od betonové podlahy, ručně vyrobené technikou stěrky, přes židle od výrobce Artisan z Bosny a Hercegoviny po jídelní stoly a další truhlářské a zámečnické prvky z české firmy eTruhlárna. Dále se rozšířila kuchyně, do které se částečně přesunula přípravna sushi, zrekonstruovaly se toalety a obnovil se druhý přístup z horní části restaurace. Hned u vchodu má také nové stanoviště hosteska, a tak se může o pohodlí hostů starat ještě lépe.

Motolská jídelna zavádí nová chutná a nutričně vyvážená jídla

Motolská závodní jídelna přichází s modernizovanou nabídkou, která spojuje chuť, výživu a udržitelnost. Navazuje tak na úspěšný model z Nemocnice Na Homolce, kde se podobný koncept osvědčil. Každý den si nově budou moci zaměstnanci nemocnice i studenti vybrat ze dvou plnohodnotných rostlinných jídel – jednoho vegetariánského a jednoho veganského. Cílem změny je nabídnout zdravější, pestřejší a chuťově atraktivní obědy, které odpovídají současným trendům ve veřejném stravování.

Nový standard nemocničního stravování

Motolská jídelna dlouhodobě usiluje o kvalitní a pestrou nabídku obědů pro zaměstnance nemocnice i studenty 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Nový jídelníček, který odstartoval v pondělí 27. října, rozšiřuje výběr o moderní jídla s důrazem na čerstvost, chuť a výživovou hodnotu. Nová rostlinná jídla nejsou kompromisem, ale plnohodnotnou alternativou tradičních pokrmů. Cílem je, aby si strávníci mohli dát chutný, sytý a cenově dostupný oběd, který podpoří energii do zbytku dne. „Na péči o strávníky klademe v Nemocnici Na Homolce dlouhodobě velký důraz a nová nabídka jídel ve Fakultní nemocnici Motol je přirozeným krokem v modernizaci nemocničního stravování i zde,“ říká Miroslav Krotký z vedení motolského stravování.

Atraktivní rostlinná jídla jako běžná volba

Iniciativa vznikla ve spolupráci s projektem Rostlinně a odbornou organizací Physicians Association for Nutrition (PAN) Czech Republic. Cílem bylo vytvořit nabídku, která spojuje chuťovou atraktivitu s nutriční vyvážeností a zároveň reflektuje aktuální trendy v oblasti zdravého a udržitelného stravování. „Rostlinná jídla už dávno neznamenají smažený sýr nebo obalovaný hermelín. Představují pestrou, chutnou a sytou volbu, která se vyrovná tradičním pokrmům. Věříme, že když lidé ochutnají dobře připravené rostlinné jídlo, zjistí, že udržitelnost může chutnat skvěle,“ říká Lucie Roškotová z projektu Rostlinně.

Zdraví, udržitelnost i vědecká doporučení

Zavedení vegetariánských a veganských jídel v nemocničním prostředí má i důležitý zdravotní rozměr. Jak upozorňuje Mgr. Dagmar Štruncová, výkonná ředitelka PAN Czech Republic, nemocniční jídelny mohou jít příkladem v podpoře zdravých a udržitelných návyků: „Zařazení plnohodnotných vegetariánských a veganských jídel do nemocničního stravování je důležité, protože podporuje zdraví pacientů, zlepšuje rekonvalescenci a napomáhá prevenci chronických onemocnění. Zároveň respektuje rozmanité hodnoty a potřeby lidí, snižuje ekologickou stopu a může být i ekonomicky výhodné,“ vysvětluje.

Zařazování celistvých rostlinných potravin do jídelníčku, jako jsou luštěniny, celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce a ořechy, má prokazatelné zdravotní přínosy.

Zapojení strávníků a další rozvoj nabídky

Během prvního týdne provozu budou pracovníci jídelny a partneři projektu sbírat zpětnou vazbu od zaměstnanců i studentů. Na základě jejich podnětů bude nabídka dále upravována. Cílem je dlouhodobě udržet pestrost, kvalitu a spokojenost všech skupin strávníků. „Moderní nemocniční jídelna má být místem, kde si každý vybere podle svých potřeb – ať už hledá lehčí oběd, nebo poctivou porci energie,“ uzavírá Miroslav Krotký.

Novinky v Turnovských pivnicích – oblíbené chutě i u vás doma a vyladěné pivní speciály

V Turnovských pivnicích si na podzim pro zákazníky připravili řadu novinek. Oblíbený koncept, jehož čtyři pobočky najdete i v Praze, spustil vlastní e-shop a do sezony vstoupil mimo jiné se Zimní třináctkou. Poctivé řemeslo, čerstvé suroviny a pivo z Turnova si tak můžete užít nejen v restauraci, ale i doma. Turnovské pivnice spustily nový e-shop, který propojuje poctivou řemeslnou výrobu s moderní jednoduchostí nákupu. Vše si objednáte a zaplatíte online a maximálně do 24 hodin, často ale ještě tentýž den, si můžete svou objednávku vyzvednout na jedné z pražských poboček. Lahvové řemeslné pivo z Měšťanského pivovaru Turnov, poctivé uzeniny od mistra řezníka, chléb a burger bulky z vlastní pekárny či originální merch teď máte doslova na dosah ruky.

V nabídce nechybí ani sudové pivo (15–50 l) z Turnova. K sudu navíc máte zapůjčení výčepního zařízení na tři dny zdarma. Ideální volba pro domácí oslavu nebo firemní večírek. Nabídku doplňují dárkové karty, půllitry, trička a kšiltovky s logem Turnovské pivnice. Do budoucna se sortiment bude rozšiřovat podle zájmu zákazníků, na jaro a léto se chystají tematické balíčky, například Burger Set nebo set pečivo + špekáčky + míchaná hořčice. Ani v restauracích se ale nudit nebudete. Čekají vás novinky v menu a do stálé nabídky přibyla tři Turnovská prkénka – masové, smažené a řeznické – určená pro čtyři až šest lidí. Skvělý způsob, jak ochutnat to nejlepší z našeho menu.

Michelinský šéfkuchař Gal Ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal Ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla. Z každé kuchyně a kultury si bere to, co ho oslovilo, a spojuje je dohromady překvapivými způsoby. Každý ze šesti chodů vypráví jeden příběh, a během večera tak hosté ochutnají šest Galových zážitků a vzpomínek. Menu je pevné, měnit se bude šestkrát do roka podle dostupnosti čerstvých sezónních surovin.

K dobrému jídlu patří dobré víno

K menu si hosté mohou vybrat vinné párování buď klasické, nebo konceptuální verzi s víny z oblastí Levanty. Všechna vína vybírá slavná sommelierka Jacqueline Lorenz, pro kterou Michelin také není cizí. Je jedinou sommelierkou, která byla v průvodci jmenována svým jménem. Tak silný dojem dokáže její výběr zanechat. Hosté si jídlo vychutnají v intimním a útulném prostoru restaurace, kde se jim bude personál plně věnovat a provede je večerem a příběhem každého chodu.

„Nechci, aby byl Parzival vnímaný jako luxusní ve smyslu toho, že hosté budou očekávat vzácné ingredience. Nemá to být přehnaně okázalý fine dining, který se chlubí lanýži a humry. Myslím, že tahle doba fine diningu už je naštěstí pryč. Parzival je moje osobní výpověď a jeho hodnota je v zážitku. Věřím, že gastronomicky pestrá Praha místo přijme s otevřenými chuťovými pohárky,” vysvětluje, co je a není Parzival, jeho šéfkuchař Gal Ben Moshe.

TIP NA ZÁVĚR

Den řezníků letos poprvé v Holešovické tržnici

Den řezníků se letos poprvé uskuteční v Holešovické tržnici. V neděli 30. listopadu tu svůj stánek budou mít Naše maso, Kantýna, Čestr a restaurace U Kalendů. Dorazí také řezníci z restaurací 420 a Big Smokers a Řeznictví Branická. Všichni si připraví vybrané masové pochoutky. Akce se koná v blízkosti Haly 27, kde řeznictví Naše maso již brzy otevře svou novou pobočku. A k tomu ještě dva další podniky Ambiente – cukrárnu Myšák a restauraci Skô.

Den řezníků oficiálně připadá na 1. prosince – slaví se v návaznosti na historickou událost z roku 1310, kdy řezníci pomohli Janu Lucemburskému v bojích proti uherským žoldnéřům a král jim pak udělil řadu privilegií. V Ambiente se akce pořádá už několik let, dříve tradičně na dvorku vinárny Bokovka. Řezníci si připraví vybrané masové pochoutky. O příjemnou atmosféru se kromě nich postará harmonikář a těšit se můžete i na řeznickou soutěž.

Na co se můžete např. těšit?

  • Pražská šunka na chlebu, steak sendvič, uzený vývar od Naše maso

  • stařený tatarák, gulášová polévka, bageta s trhaným hovězím, smažené hovězí dršťky z Kantýny

  • roastbeef s perigordskou omáčkou, vařený pupek s koprovkou, marinovaný kapr, nakládaná zelenina / kompot z Čestru

  • vepřová líčka “Segedín”, rypáček s křenem a hořčicí, telecí dršťky Andula, buchtičky se šodó U Kalendů

  • telecí párek v rohlíku, prdelačka, kachní jelito, lovecký salám v rohlíčku od 420

  • Pork Ribs, Pork Belly, Louisiana Boudin sausage od Big Smokers

  • mini jitrnička se zelím, pečené koleno s coleslaw salátem z Řeznictví Branická

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů