Mixér: Lahodná valentýnská menu, která jsou perfektní ke sdílení

Pokud hledáte dokonalý způsob, jak oslavit Valentýna, české restaurace jako každý rok připravují menu, která potěší nejen chuťové pohárky, ale i vaše romantické srdce. Jako třeba The Artisan, Červený jelen, PRU58 a Graf 26 – připravují pro hosty nezapomenutelný gastronomický zážitek, který přinese sváteční atmosféru a lahodné pokrmy ideální pro oslavu lásky.

Týden lásky a chutí v The Artisan

Restaurace The Artisan pražského hotelu Marriott přichází s valentýnskou nabídkou, která propojuje moderní českou kuchyni, lokální suroviny a výjimečnou atmosféru. Během týdne lásky, od 10. do 16. února, mohou hosté zajít na romantickou večeři, vyzkoušet originální koktejlové menu či speciální brunch s živou hudbou.

„Každý chod jsme sestavili tak, aby odrážel naši filozofii – ctít lokálnost a sezónnost, ale zároveň nabídnout moderní pojetí tradičních chutí,“ říká šéfkuchař David Rejhon. Hosté se mohou těšit na čerstvý farmářský sýr se sušenou řepou, sumečka žraločího s koprem a dýní, hovězí svíčkovou s morkovou omáčkou, nebo kuřecí supreme. Pro vegetariány je připravena varianta s dýňovými noky a houbovým knedlíkem. Sladkou tečkou menu je maková tartaletka se švestkami, která podtrhne zážitek z večeře.

Během valentýnského týdne bude navíc hostům k dispozici speciální koktejlové menu připravené šéfbarmanem Janem Jančarem. Mezi jeho signature koktejly vyniká Moneta – elegantní kombinace vodky Absolut Elyx infuzované ovocným čajem, domácího jahodového pyré a citrusové pěny. Pro milovníky ginových chutí je tu Forest Fairy s ginem OMG, šumivým vínem Cava a tónem třešňových květů. Pro odvážnější hosty nabízí Naughty & Spice nevšední spojení mezcalu infuzovaného čokoládou a skořicí s Campari a Amaro Montenegro. A na závěr Velvet Ember Shots – prémiová vodka s karamelovou příchutí, servírovaná s bílou čokoládou.

Tematický týden zakončí valentýnský brunch s živou hudbou, a to v neděli 16. února od 12:30. Speciální čtyřchodové valentýnské menu bude k dispozici každý večer od 18:00.

Valentýnský večer plný chutí Asie v PRU58

Letos oslavte Valentýna s nádechem exotiky a jedinečných chutí v PRU58, kde pod vedením majitele a šéfkuchaře Štěpána Návrata vzniklo speciální valentýnské menu inspirované autentickou asijskou kuchyní. Menu přináší fusion spojení tradičních receptur a prvotřídních tuzemských surovin, díky čemuž vzniká zážitek, který vás přenese na dálný východ, aniž byste opustili Prahu.

Celý večer je navržen s ohledem na pohodlí a jedinečnost zážitku. Nabízí dvě možnosti rezervace: první kolo od 17:00 do 17:30 s omezením na 120 minut, nebo druhé kolo od 19:30 do 20:00, kdy můžete svůj večer užít bez časového limitu. Valentýnské menu se skládá ze sedmi nebo osmi chodů, které jsou promyšlené do posledního detailu. Sedmichodové menu za 1 590 Kč na osobu přináší harmonii chutí a textur, zatímco osmichodové za 1 645 Kč vás zavede ještě hlouběji do světa asijských kulinářských zázraků. Pro ty, kteří touží po něčem výjimečném, nabízíme několik exkluzivních doplňků: čokoládové pralinky za 50 Kč kus, kaviár z jesetera (30 g) za 799 Kč nebo prémiový wagyu A5 steak za 1 599 Kč.

Menu samotné je oslavou asijské kreativity a českých surovin. Čeká vás například Gamberro Rosso & Pomelo – delikátní červené krevety v doprovodu pomela miang, citronové trávy a kešu griliáše. Hamachi & Melone přináší osvěžující kombinaci kranase žlutoploutvého, avokáda a yuzu omáčky. Nebo vyzkoušejte Ebi Tempura & Tamago, kde se křupavé krevety a tamago omeleta doplňují grepem a kešu-pepřovým karamelem.

Hlavní jídla nabízejí skutečný zážitek – od jeleního hřbetu v Sika Wellington přes exotické Duck & Pumpkin s dimsum knedlíčky a pikantní dýní, až po dokonale šťavnatý ApplePork Belly s bůčkem, fenyklem a karamelizovaným jablkem. Závěr večera patří dezertu Chocolate & Strawberry, kde se bílá čokoláda a jahody snoubí s tropickými tóny mučenky a limetky. A pro opravdové milovníky sushi nabízíme exkluzivní sushi talíř o 38 kusech za 2 890 Kč. Tento talíř zahrnuje výběr sashimi, nigiri a rolky s prémiovými ingrediencemi, jako jsou jeseteří a pstruží kaviár.

Speciální degustační menu šéfkuchaře Karla Caldra v restauraci Graf 26

Marně hledáte slova, která by náležitě vystihla vaše city? Pozvěte svého partnera či partnerku na společný gastronomický zážitek a další vyznání budou zbytečná. V pražské restauraci Graf 26 budou na Valentýna 14. února servírovat exkluzivní degustační menu, které kombinuje prvotřídní ingredience, kreativitu a vášeň pro jídlo. To vše v atmosféře, která dokonale ladí s romantickým duchem svátku zamilovaných.

Součástí degustačního valentýnského menu je gravlax z divokého lososa s wasabi libečkovou pěnou, teplým žloutkem a divokými bylinami a také halibut plněný foie gras se špenátovou kaší a nakládanými houbami. Dalším chodem jsou pappardelle s hovězími líčky, petrželovým coulis a černým perigordským lanýžem. A sladká tečka na závěr? Neodolatelný čokoládový fondán se smetanovou zmrzlinou s vanilkou, mořskou solí a jahodami.

„Naše valentýnské menu je pro páry tou správnou příležitostí, jak nejen oslavit lásku, ale také potěšit chuťové pohárky výjimečným gastronomickým zážitkem. Každý chod je pečlivě sestaven tak, aby podtrhl kouzlo tohoto výjimečného dne,“ říká šéfkuchař a majitel restaurace Graf 26 Karel Caldr.

Speciální valentýnské menu šéfkuchaře Marka Fichtnera v restauraci Červený Jelen

Jeden jediný den – v pátek 14. února – bude ve vyhlášené pražské restauraci Červený Jelen dostupné exkluzivní valentýnské menu s láskou připravené týmem zkušených profesionálů pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera. Vybrané delikatesy z prvotřídních surovin, včetně těch s přírodními afrodiziakálními účinky, jako je čokoláda, ústřice a další mořské plody, výběr ze dvou hlavních chodů a na závěr neodolatelný lískooříškový parfait... Věnujte své lásce k Valentýnu intenzivní gurmánský zážitek a další vyznání budou zbytečná.

„Na Valentýna jsme připravili speciální menu propojující tradici středoevropské kuchyně s moderními prvky a věříme, že okouzlí nejen zamilované páry, ale všechny, kteří chtějí oslavit lásku k vynikajícímu jídlu. Valentýnský večer u nás začíná welcome drinkem, následuje amuse-bouche a pokračuje například lanýži a mušlemi svatého Jakuba. Čtyřchodové menu, jehož vrcholem je stařený hovězí steak připravený k dokonalosti nebo treska skrei, vás bude bavit,“ zve šéfkuchař Marek Fichtner.

Valentýnské menu Marka Fichtnera předznamená welcome drink. Po úvodním amuse-bouche – ústřicích Fine de Claire bude následovat lanýžový mousse s bramborovou pěnou, spáleným pórkem a houbovým consommé, harmonii chutí nabídnou také mušle svatého Jakuba s červenou krevetou, risottem, červenou řepou a jablkem Granny Smith. Hlavní chod si budou hosté moci vybrat ze dvou variant: Stařený hovězí sirloin, špičaté zelí, cream cheese, bylinková salsa, omáčka z fermentovaného pepře nebo zimní treska „Skrei“, špičaté zelí, cream cheese, bylinková salsa, koprové velouté. O sladký závěr se postará lískooříškový parfait s čokoládovou omáčkou, buchtičkovou zmrzlinou a rumem.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty