Koktejl Cosmopolitan: Cesta plná chuti a historie

Moje hodnocení
1x

Koktejl Cosmopolitan je ikonický nápoj, jehož původ lze vystopovat až do 30. let minulého století a od té doby získal obrovskou popularitu, zejména v 90. letech. Poznejte zajímavou historii Cosmopolitanu a vyzkoušejte klasický recept, s kterým si můžete vychutnat tento nadčasový nápoj i doma.

1 porce
10 minut

Suroviny

Přesný původ Cosmopolitanu je zahalen trochou tajemství a existuje několik tvrzení o jeho vzniku. Jedna převládající teorie naznačuje, že tento koktejl byl poprvé vytvořen v 30. nebo 40. letech. Pravděpodobně šlo o variaci koktejlu Kamikaze, který obsahoval vodku, limetkovou šťávu a triple sec. Tato původní verze však neměla charakteristický růžový odstín po brusinkové šťávě, kterou si spojujeme s moderním Cosmopolitanem.

Přeskočme do 70. let, kdy se Cosmopolitan objevil v různých knihách s koktejly, včetně "Tropical Drinks" od Donna Beacha. Nicméně teprve v 80. a 90. letech získal tento nápoj širokou pozornost a stal se nedílnou součástí koktejlové kultury.

Právě v této době několik vlivných barmanů, jako Toby Cecchini z The Odeon v New Yorku a Cheryl Cooková ze Strandu v Miami, prohlásilo, že vytvořili své vlastní verze Cosmopolitanu. Zejména Cheryl je často považována za tvůrkyni tohoto nápoje. Její verze zahrnovala brusinkovou šťávu, vodku, triple sec a špetku limetkové šťávy. Výrazná růžová barva a osvěžující chuť oslovily milovníky míchaných drinků a přivedly Cosmopolitan do povědomí.

Skutečný zlom nastal koncem 90. let, kdy se Cosmopolitan stal nápojem, který v newyorských barech s oblibou popíjela čtveřice kamarádek v populární televizní sérii Sex ve městě. To katapultovalo tento koktejl do popředí zájmu a proměnilo ho v symbol moderní ženskosti a stylu.

Postup přípravy

  1. Naplňte koktejlový shaker ledovými kostkami.
  2. Přidejte vodku, brusinkovou šťávu, triple sec a limetkovou šťávu do shakeru. Silně protřepejte po dobu přibližně 15 sekund, aby se ingredience promíchaly a vychladily.
  3. Nalijte směs přes sítko do vychlazené martini sklenice.
  4. Ozdobte proužkem limetkové kůry nebo přidejte pár brusinek na ozdobu.

Připravte si oblíbený Aperol Spritz podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty