Mixér: biopotraviny roku, velká polévková bichle nebo nový šéfkuchař v PRU58

Máme tu další Mixér, ve kterém se dozvíte hned tři novinky. Kdo vyhrál letošní biopotravinu roku, kolik receptů je v nové kuchařce plné polévek a jaké menu pro vás připravil šéfkuchař s australskými kořeny. Čtěte dál!

Biopotraviny roku 2023

Vítěz soutěže Nejlepší biopotravina roku je jasný. Odborná porota ocenila výrobky v pěti různých kategoriích a jednoznačným vítězem se stala Bio Slanina z přeštického prasete z Biofarmy Sasov. V dalších kategoriích zvítězil mix rajčat původních odrůd, jablečný mošt, hovězí steak a ryzlink rýnský. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Září již tradičně patří kampani na podporu biopotravin a ekologického zemědělství, a to nejen v České republice. Ministerstvo zemědělství ji letos pořádá už po devatenácté a šíření osvěty nese své plody. Trh s biopotravinami se od roku 2017 více než zdvojnásobil a spotřeba biopotravin se také zvýšila. Je dobře, že i nabídka bio potravin se rozšiřuje. Bio je trend, který respektuje nejen naše zdraví, ale i hospodaření šetrné k životnímu prostředí, proto je dobré ekologické zemědělce i bioproducenty podporovat svým nákupem,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Všechny přihlášené výrobky v soutěži posuzovala osmnáctičlenná porota vedená dlouholetým předsedou Pavlem Maurerem. Kromě chuti hodnotí komise také složení biopotravin, design obalů a marketingovou strategii. V letošním ročníku bojovalo o titul 118 biopotravin, z toho 70 vín. Vítězná slanina je vyráběna z boku Přeštických černostrakatých prasat – původního starého českého plemene, které vyniká jakostí masa. „Naše Bio Slanina z přeštíka je unikátní, zcela přírodní produkt, kdy využíváme přirozeného procesu fermentace. Receptura, kterou jsme vyvinuli přímo u nás na farmě ve spolupráci s kuchařem Paulem Dayem, je záměrně jednoduchá. Používáme pouze mořskou sůl a třtinový cukr, aby vynikla kvalita masa a typická chuť, kterou slanině dodává dlouhodobé suché zrání. Na závěr ji ještě lehce zauzujeme bukovými štěpkami a krájíme na tenké plátky. To, že v našich výrobcích nenajdete žádná aditiva ani konzervanty, je samozřejmost,“ říká majitel biofarmy Josef Sklenář.

Velká polévková bichle

Velká polévková bichle autorek Pavlíny Mähringové a Veroniky Břicháčkové obsahuje na více než 400 stránkách 190 polévkových receptů v 9 základních kategoriích. Těšit se tak můžete například na polévky houbové, luštěninové, takzvané mišmaše s masem a bez masa, ale i studené varianty. S laděním receptů a teoretickou částí kuchařky autorkám stejně jako u předchozích dvou bichlí (Velká Svačinková a Velká Obědová) pomáhala nutriční terapeutka Dana Hrnčířová. Za přečtení tak rozhodně stojí i úvodní část knížky, kde se na pár stránkách dozvíte užitečné informace o tom, jak polévky připravovat, jak je uskladnit a čím je doplnit, aby byly nutričně ještě zajímavější. Každý recept obsahuje barevnou fotografii a informace nejen o náročnosti a času přípravy, ale nově také o tom, zda je konkrétní polévka vhodná k zamražení. Velká polévková bichle je k zakoupení za 699 korun.

Australan v PRU58

Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představuje nové menu a stojí za ním jako vždy majitel a executive chef Štěpán Návrat. Ovšem tentokrát svou ruku k dílu přiložil i nový šéfkuchař Mr.G pocházející z Austrálie. Spojení talentovaných gastronomických duší se vyplatilo a PRU58 se může pochlubit báječnými neotřelými pokrmy. Fusion asijské kuchyně s lokálními surovinami hosty baví a není se čemu divit. Australský nadhled nyní do PRU58 vnesl Mr.G neboli vlastním jménem Greg Haynes. Srdcař pocházející z Austrálie ví, že jeho místo je v kuchyni. Vášeň pro vaření má už od dětství, kdy pomáhal rodičům a babičkám. Jeho největší příležitost přišla v restauraci Boathouse v Sydney, kde se vypracoval až na post executive chef. Po příchodu do Čech působil v Aromi a poté ve vlastním projektu Scud.cz. Společně se Štěpánem vytvořili opět menu klasické, veganské a flexitariánské.

Každá sekce je rozdělena na malé a střední chody. Doporučení na dokonalou večeři je zvolit 3 pokrmy na osobu. Samozřejmě záleží na každém a meze se chodům nekladou. Z malých klasických chodů nutno zmínit Tatarák a Kardamon, kde hlavní roli hraje svíčková, spálená brambora, uhlí, žloutek, olej, majonéza a tartaletka. Dalším malým chodem je například pokrm nesoucí název Krevety a Hranolky se zeleným mangem, perilou, gochujang chilli, majonézou a tempurou. Klasických středních chodů je osm. Křepelka a Rendang s celerem, jus, kokosem, kari a koji bude jistě bestseller. Krab a Laksa v podobě měkkoschránkového kraba, tempury, kokosu a bylinek nesmí chybět. Každé jídlo je dotažené k dokonalosti a nabádá k poznání.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Recepty