Mixér: nová vinotéka s přírodním vínem, lahodné čokolády nebo známé pivo bez lepku

Pojďme se podívat na další tři novinky ze světa české gastronomie – tentokrát jsou to přírodní vína, čokolády plné odlišných chutí anebo pivo, které si mohou dát i lidé s intolerancí na lepek.

Alma Wines – obchod s nabídkou přírodních vín

Velkorysý udržitelný gastronomický koncept Alma Prague, který otevřel svá vrata v ulici V Jirchářích na začátku léta, rozšiřuje své zaměření a v průjezdu otevírá Alma Wines. Vinotéka s možností degustace nabízí kurátorovanou selekci naturálních vín, kterou pro distribuční společnost Alma Wines vybírá její spoluzakladatel a průkopník naturálních vín v ČR Jan Čulík. V sortimentu najdete šetrně pěstovaná a zpracovaná vína od malých a ještě menších vinařů z Česka i Evropy, která si jinde v ČR nedáte.

Alma Wines vzniká jako svébytná součást a sesterský projekt multifunkčního gastronomického konceptu Alma na pražském Novém Městě. Almu Prague tvoří restaurace, koktejlový bar, kavárna a bohaté zázemí, kde probíhá staření masa i výroba fermentovaných nápojů. V nabídce Alma Wines, které jsou zároveň vinným importérem, e-shopem a hlavním dodavatelem vín do restaurace Alma a bister Kro, se objevují pouze vína, která projdou přísnou selekcí.

„Spolupracujeme s malými vinaři, kteří obdělávají vinohrady o jednotkách, maximálně pár desítkách hektarů a víme, jak se o ně starají. Evropská vína, která u nás najdete, v Česku jinde neochutnáte,“ přibližuje svou strategii Jan Čulík a pokračuje: „Se všemi vinaři se díky svému dlouholetému vinnému působení doma i v zahraničí, například v rámci festivalu Bottled Alive, svých vlastních podniků v Táboře nebo Družstvo Wine Pop-upu, osobně znám a pojí nás přátelské vztahy. Jejich vína byla vypěstována v bio či biodynamickém režimu na vinohradech plných života a biodiverzity, takže jejich pitím podporujete vinaře, kteří se starají o krajinu s respektem. Vína jsou skvělá jak chutí, tak původem.“ Kromě přírody a lidí, kteří sdílejí podobné hodnoty, klade samozřejmě důraz i na zpracování. „Vínu, které najdete v Alma Wines, se nic nepřidalo, ani neubralo a prošlo spontánním kvašením bez přidání umělých kvasinek. Ve své chuti, barvě i textuře dokonale odráží genia loci vinice, kde vyrostlo. Všechna vína jsou nefiltrovaná a většina z nich je nesířená, nebo jen minimálně,“ představuje další vlastnosti vín Jan Čulík.

Procestujte svět s čokoládou Ajala

Cestovní sezona možná brzy skončí, ale s Ajalou se prostřednictvím jejích čokolád můžete podívat do světa plného chutí po celý rok. V nabídce této čokoládovny najdete single origin čokolády, tedy takové, které se vyrábějí z bobů vždy z jediného místa. Můžete v nich zjistit, jaké chuti do čokolády dává právě region původu, a poznáte, jak rozdílné jsou. Protože není kakao jako kakao.

„Odborně se tomu říká terroir, stejně jako u vína nebo kávy. Je to spojení všech přírodních faktorů, které kakaový bob ovlivňují během jeho růstu. Do jeho chuti se propisuje klima daného regionu, složení půdy i okolní vegetace, počasí v dané sezoně a mnoho dalšího. Proto kakaové boby z různých regionů i sezon chutnají pokaždé jinak,“ úplně na úvod vysvětluje Filip Teplý, zakladatel brněnské čokoládové manufaktury Ajala a pokračuje:

„A právě ona chuťová pestrost je pro nás to nejcennější. Proto v Ajale děláme všechno proto, abychom vždy v chuti našich single origin čokolád vyzdvihli chuťové přednosti konkrétních kakaových bobů. Přizpůsobujeme tomu pražící profil i jejich zpracování tak, abyste na první ochutnání poznali, že každá čokoláda je opravdu jiná podle toho, odkud pochází. Je to vlastně úplný opak toho, jak s čokoládou pracují velkovýrobci. Jejich cílem je naopak to, aby chutnala pokaždé stejně.“

S Ajalou můžete procestovat nejdůležitější světové kakaové regiony. Můžete svým jazykem projet 7 různých zemí na dvou kontinentech – Belize, Dominikánskou republiku, Haiti, Ekvádor, Madagaskar, Tanzanii a Ugandu. Někde ucítíte více květinových tónů, jinde citrusy a další terroir do čokolády propsal zase mnohem více ovoce bobulovité. Poznáte je v chutích? Zkuste si to!

Ventill z Proudu nově bez lepku

Světlý český ležák Ventill, nejprodávanější pivo ze stálé nabídky experimentálního plzeňského pivovaru Proud, je nově bez lepku. Nahradil původní Ventill, jeho plná a příjemně hořká chuť, kterou si zákazníci oblíbili, se nezměnila. „Impulsem k vytvoření Ventillu bez lepku pro nás byla poptávka spotřebitelů. Chtěli jsme mít pivo bez lepku ve stálé nabídce, nezůstat jen u limitované várky. Ventill vaříme od počátku našeho pivovaru a rozhodli jsme se jej dělat tak, aby chutnal milovníkům ležáků jako dosud, ale aby si ho mohli dát i lidé, kteří lepek z nějakého důvodu ze své stravy vyřazují či se jej snaží omezovat. A to se nám po dlouhodobém, intenzivním testování povedlo,“ konstatuje  ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

Lepek neboli gluten je bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni a ovsu, jejíž konzumace pro řadu spotřebitelů představuje zdravotní komplikace. Z nového Ventillu bez lepku je lepek odstraněn v průběhu výrobního procesu použitím enzymu, který štěpí bílkovinný komplex glutenu na neškodné bílkoviny. Jinak je uvařen stejně jako původní Ventill – tedy z kvalitní vody, ječného sladu ze sladovny Plzeňského Prazdroje a českého chmele. Ventill bez lepku splňuje legislativní limit pro danou kategorii potravin (obsah lepku do 20 mg/kg), prošel externím auditem i certifikací. Chuť a objem alkoholu (4,8 %) se nezměnily. Světlý český ležák Ventill z pivovaru Proud, nyní bez lepku, je v prodeji ve skleněných lahvích o objemu 330 ml a v 500ml plechovkách.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty