Mixér: nová restaurace nad pekárnou Eska, znovuotevření baru nebo stylová vinotéka

Dnešní Mixér se nese v duchu nových nebo znovu otevřených podniků! Hezké počasí se totiž vrátilo, tak si určitě rádi zajdete na skleničku vína nebo něco dobrého, že?

Nad karlínskou Eskou otevřela restaurace Štangl

Populární karlínský podnik se rozdělil na dva samostatné provozy – pekárnu Eska a restauraci Štangl. Zatímco Eska se svojí oblíbenou nabídkou čerstvého pečiva, dlouhých snídaní a rychlých obědů zůstává v přízemí, v horním patře po rekonstrukci vznikla restaurace Štangl. Hostům nabízí především lokální suroviny připravené udržitelným způsobem.

Štangl navazuje na koncept Esky, pracuje s lokálními surovinami z pole i z divoké přírody, s ušlechtilými plísněmi a fermentací. Tým kuchařů vede Martin Štangl, dlouholetý šéfkuchař Esky, restaurace oceněné michelinským Bibem. Právě po Martinu Štanglovi získala nová restaurace svůj název. „Restaurace Štangl ale není podnikem jednoho člověka – já jsem pouze spojovník myšlenek a lidí, kteří s nimi souznějí a chtějí je zhmotňovat v kuchyni,“ vysvětluje šéfkuchař.

Fermentace, kompostování a spolupráce s farmáři

Štangl od úterý do soboty hostům servíruje tří nebo šestichodové sezonní večeře s možností vinného párování. Každý z chodů prezentuje jednu zásadní surovinu. V nabídce se objeví například šnek se slanou semínkovou kaší, kapr nebo holub. V kuchyni mají kuchaři k dispozici hydroponický systém pro bylinky, lednice na fermentaci a černání surovin, kynárnu pro množení plísní nebo lednice na zrání masa. „Chceme vařit jídla, která jsou jednoduchá na výdej, ale složitá na přípravu. Soustředíme pozornost na chuť, textury a momenty u stolu, které se neopakují,“ doplňuje Štangl.

Objevte znovu otevřený Point Bar

Z Betlémského náměstí do domu Franze Kafky. Přesně tam se nedávno přestěhoval Point Bar, unikátní podnik se skvělým jídlem a drinky i nezaměnitelnou atmosférou. Hlavním důvodem přesunu byl větší prostor, s nímž následně přišlo i nové logo a celý koncept. Stejný zůstává jen tým nadšených lidí, jež za prostorem stojí.

„Už od začátku nás baví spojovat rozdílné světy,“ vysvětlují zakladatelé Point Baru, Matyáš a Dan Mertovi s tím, že večery plánují v duchu dining baru s autentickou atmosférou, zatímco přes den bude prostor patřit kavárně s lehkými obědy či stylovými brunchi a také galerii. „Každé části se věnujeme zvlášť, abychom nemuseli dělat kompromisy.“ Menu vychází z italské kuchyně, ovšem doplněné o lokální suroviny. To platí i pro typické italské drinky, jež jsou míchány i z českého alkoholu. Point je zkrátka místo plné vjemů, které nikde jinde nelze zažít.

Večer dining bar, přes den kavárna s galerií

Díky gastro eventům ve starém Pointu si majitelé ujasnili, že propojení barové kultury s jídlem je zcela zásadní, a tak se rozhodli pro nové pojetí. Půjde o komplexní zážitek, při němž bude hrát jídlo stejně důležitou roli jako drinky. A to hned ve dvou konceptech:

Café & gallery: přes den s tradičními italskými snídaněmi a obědy v podobě těstovin, rizot, seafood apod.

Dining bar: večer s 10 jídly na jídelním lístku, jež budou reflektovat 10 signature koktejlů.

Vinotéka Vin de Marie vedle restaurace Marie B

Vína, která se podávají v michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise, nově koupíte ve vinotéce Vin de Marie. Co dalšího nabízí nedávno otevřený koncept v Dlouhé ulici? Vína od českých i zahraničních vinařů, sýry, uzeniny... Vítejte ve vinotéce Vin de Marie na Dlouhé. Otevřeno má od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin, hosté si mohou přijít pro lahev nebo na skleničku vína, které se rozlévá v michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise i v sousedící Marii B.

„V sortimentu máme především vína od vinařů ze střední Evropy, k tomu střípky z Francie, Itálie, Gruzie. Rádi pracujeme s vinaři, se kterými sdílíme podobné hodnoty a pohled na gastronomii – vybíráme producenty, kteří pracují s minimem zásahů jak ve vinohradu, tak ve sklepě,“ popisuje výběr vín Zdeněk Oudes, sommelier La Degustation Bohême Bourgeoise a spolumajitel nové vinotéky. Vína z Vin de Marie si hosté mohou koupit domů, anebo si poručit sklenku k večeři v Marii B. Ze sortimentu Vin de Marie je také připraveno vinné párování v Marii B.

Součástí nabídky Vin de Marie jsou salámy z rodinné farmy Agrisalumeria Luiset jižně od Turína, sýry ze severního Piemonte z rodinné firmy Luigi Guffanti, piemontské lískové ořechy, meruňková marmeláda ze sadů v rakouském Wachau nebo sardinky La Perle z pobřeží Francie. Doplňkový prodej se bude průběžně měnit a obohacovat.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty