Od retro menu přes novou restauraci až po ASMR zážitky z vaření v přírodě. Přinášíme přehled dalších zajímavostí ze světa gastronomie, včetně výherců soutěže o nej bio potravinu a tipu na zvěřinové menu, které k podzimu neodmyslitelně patří. Mixér je tu!
Podzim v plzeňské Hospodě Na Spilce otevře retro týden a zvěřinové hody
Hospoda Na Spilce v Plzeňském Prazdroji připravila na začátek podzimu dva netradiční gastronomické zážitky. Zkušený kuchařský tým pod vedením Jakuba Spírala nachystal pro hosty na září kulinářský retro týden a na polovinu října pak speciální zvěřinové menu. Do 23. září se hosté Na Spilce vrátí v čase a ochutnají to nejlepší z oblíbené „retro kuchyně“ v moderním pojetí. Na stole se objeví aspik s vajíčkem, šunkou a domácím bramborovým salátem, nakládaný karbanátek s cibulí a feferonkou podávaný s kváskovým chlebem nebo vídeňská roštěná s opečeným bramborem na másle a silnou omáčkou demi-glace.
Samozřejmě nebude chybět legendární Katův šleh s domácími bramboráčky a závěrečná sladká tečka: ovocný košíček plněný jemným vanilkovým krémem zdobený čerstvým sezónním ovocem. K vrcholům gastronomického podzimu po celé republice tradičně patří zvěřinové hody. Na Spilce speciální zvěřinové menu nabídnou od 15. do 21. října. Na úvod se bude podávat zvěřinová paštika doplněná polosušenými višněmi v portském víně, praženými mandlemi a topinkou z pivního pečiva. Součástí menu je také zvěřinová klobáska od místního řezníka s badyánovým demi-glace a křupavým červeným zelím, jelení kýta se šípkovou omáčkou, divokými brusinkami, perníkem a žemlovým knedlíkem nebo pomalu tažená krkovice z divočáka s temnou omáčkou z kakaových bobů, máslovou kaší a divokými bylinkami.
Biopotravinou roku 2025 se stala BIO smetana
Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka, BIO smetana, od Naše farmy Pá-Pá . V dalších kategoriích zvítězily – BIO Kančí šunka z přeštíka Biofarmy Sasov, BIO Vepřový T-bone steak z Naše farmy Pá-Pá, BIO Jablečný mošt ze Statku Cidlina, BIO Hostětínský ocet jablečný z Moštárny Hostětín a BIO Pálava 2024 z BIO Vinařství Marcinčák. V letošním ročníku bojovalo o titul 141 biopotravin.
Výherci letošního ročníku o nejlepší biopotravinu
Zdroj: Bio zebra
Výherci letošního ročníku o nejlepší biopotravinu
Zdroj:
Bio zebra
Vyhlášením vítězů na tiskové konferenci v pražském OC Palladium byl zároveň odstartován 21. ročník kampaně Září-Měsíc biopotravin. „Září již tradičně patří kampani na podporu biopotravin a ekologického zemědělství, a právě soutěž o biopotravinu roku významně pomáhá v popularizaci produktů ekologického zemědělství mezi veřejností. Lidé již dnes, i díky různým akcím a projektům našeho resortu, bezpečně poznají biopotraviny podle oficiálního značení. Zároveň více vnímají význam ekologického zemědělství pro chovaná zvířata, kvalitu půdy, vody i pro krajinu a životní prostředí, ve kterém žijeme,“ uvádí ministr zemědělství Marek Výborný.
Česká republika je 11. zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. Aktuálně je v ČR 17,51 % veškeré zemědělské půdy obhospodařováno v režimu ekologického zemědělství, což představuje více než 618 tis. ha. Do roku 2030 by měl tento podíl vzrůst na 25 %. „Státní zemědělská a potravinářská inspekce pravidelně poskytuje akci odborné zázemí, což považuji za samozřejmé vzhledem k růstu významu biopotravin na trhu i obliby mezi spotřebiteli,“ uvedl Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.
Jan Horák otevírá Reason! Restauraci, kde vše má svůj důvod
Přední český šéfkuchař Jan Horák otevírá vlastní restauraci Reason – v Masaryčce, architektonické dominantě centra Prahy z dílny Zahy Hadid Architects.
Mistr kulinářského řemesla působil v michelinských restauracích v Evropě, vařil v luxusních hotelích ve Švýcarsku a Abú Dhabí a naposledy vedl pražskou restauraci Augustine. Reason není jen o jídle. Je to místo, kde má každý detail smysl – od ručně kovaných steakových nožů až po vlastní fermentace, které proměňují obyčejné suroviny v nečekané delikatesy.
„V Reasonu nehledáme pozlátko. Hledáme důvod – proč děláme věci tak, jak je děláme, do hloubky, bez omezení a s týmem, který má obrovský potenciál. Luxus pro nás znamená poctivost, smysl a emoce,“ vysvětluje Jan Horák.
Zážitek, který má hloubku
V Reasonu nečekejte okázalost, ale radost z detailu a překvapení. Degustační menu provází hosty cestou od severu Evropy až po Jadran – s lehkostí, ale i s odvahou.
Jedním z chodů je například pasta z čerstvě namletého starého chleba, doplněná výjimečným švýcarským sýrem Pecorino Pepato. Pokrm, který by jiní vnímali jako využití odpadu, se tu mění v luxusní zážitek – a dokonale ilustruje filozofii Reason: pokora a nápad místo laciného pozlátka. K tomu patří unikátní párování nápojů – nejen vína, ale i šampaňské, koktejly nebo pivo. Degustace tak začíná sklenkou šampaňského Frerejean Frères a končí jejich koňakem. Reason je dokonce ambasadorem této značky pro Českou republiku.
Výherci letošního ročníku o nejlepší biopotravinu
Zdroj: Bio zebra
Výherci letošního ročníku o nejlepší biopotravinu
Zdroj:
Bio zebra
Síla týmu a osobního příběhu
Jan Horák vařil ve špičkových hotelech po Evropě i na Blízkém východě, vedl juniorský národní tým kuchařů a dovedl ho k historicky nejlepším výsledkům na kuchařské olympiádě. „Tým je pro mě všechno. Každý úspěch je výsledkem práce všech, ne jednoho jména,“ zdůrazňuje chef Jan Horák. I díky podpoře a investorovi Remedis Group mohl vzniknout Reason postavený na důvěře, rodinných vazbách a přátelství. Součástí Reason experience je proto i servis přímo od kuchařů – jídlo hostům představují ti, kteří ho připravili. Víno doporučuje sommelier, koktejly představí barmani. Vše dohromady vytváří autentický a osobní zážitek.
Chilli Ta a 4camping: Jen jídlo, příroda a návrat k sobě
Kuchařka a influencerka Chilli Ta a největší český outdoor e-shop 4camping spojili své dva světy v jedinečném projektu, který propojuje kulinářské umění s klidem přírody. Vedle lesa, daleko od ruchu civilizace, vznikají němá videa, v nichž Chilli vaří na ohni, obklopena šuměním stromů a zpěvem ptáků. Bez slov, bez spěchu. Jen jídlo, příroda a návrat k sobě. Chilli se vydala do přírody, kde připravuje jednoduché, ale kulinářsky promyšlené pokrmy jen na ohni. „V dnešní uspěchané době sociálních sítí a levného dopaminu je podle mě potřeba si naordinovat přírodu a ticho,“ komentuje projekt Chilli Ta. Člověk tedy vnímá jen přírodu kolem sebe a těší se na jídlo beze spěchu. V tichu, klidu, jen špetka Chilli i při terapii venkem.
Chilli Ta a spolupráce s 4camping
Zdroj: 4camping
Chilli Ta a spolupráce s 4camping
Zdroj:
4camping
Ve videích bez jakýchkoliv promluv a zbytečných slov lze cítit potřebné zpomalení, kdy čas opravdu dokáže utíkat jinak. „Krásné jídlo, v krásném prostředí a trocha potřebného klidu jako další inspirace, proč se vydat ven,“ přidává šéf marketingu 4camping Zbyšek Pochylý. A člověk se dokáže více uvolnit a oprostit od každodenních problémů a strastí. Může znovu probudit svoji kreativitu a začít čerpat novou inspiraci. Chilli Ta tudíž v souladu s přírodou na základním kempingovém vybavení připravuje několik druhů jídla a užívá si pro jednou tiché a harmonické prostředí bez nutnosti interakcí či popisu přípravy jednotlivých jídel. „Člověk v ruchu každodenních povinností řeší většinou urgentní věci, ale nemá čas na důležité: kam spěju, jsem spokojená, co mi dává smysl? Na to je potřeba mysli upustit páru. To, co pohání moji kreativitu, je schopnost se nudit,“ dodává Chilli.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ