Šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou sdílel se svými fanoušky zajímavou myšlenku. Při svých cestách do Japonska za novými chutěmi narazil na surovinu, kterou by rád zařadil do nového menu luxusní restaurace. Ingredience ho totiž naprosto uchvátila. Zní to skvěle, ale původ by mohl nemálo zákazníků odradit. Do svého jídla se chystá přidat rybí sperma.
Michelinský kuchař ochutí menu ejakulátem. V Česku se jí podobná surovina běžně
Pokud se vám naskytne příležitost ochutnat pokrm od michelinského kuchaře, nejspíš budete velmi natěšeni a celý kulinářský zážitek si intenzivně vychutnáte. Přece jen, získat a udržet si tuto slavnou hvězdu, je zárukou té nejvyšší kvality.
Španělský šéfkuchař Dabiz Muñoz se však dle mnohých fanoušků chystá zajít až příliš daleko. Před časem byl totiž pozván do Japonska, aby ochutnal místní oblíbenou delikatesu zvanou shirako.
Samčí pohlavní sekret
Shirako je bílá pasta vyrobená z rybího spermatu. Podává se hlavně na rýži nebo pudinku. Japonská pochoutka je uctívána pro svou hedvábně jemnou texturu a výraznou chuť připomínající moře. Získává se hlavně ze čtverzubce, ďasa, a někdy dokonce z tresky.
Dostat shirako neboli „rybí semeno“ z vodního obratlovce, je však docela obtížné – talentovaný kuchař musí před extrakcí bílé hmoty jemně oddělit váčky se spermiemi.
Muñoz teď hledá způsob, jak by shirako zakomponoval do menu své luxusní restaurace DiverXO v Madridu. Jeho hlasitá myšlenka však na sociálních sítích rozpoutala vichřici. Někteří uživatelé jsou pohoršeni a nechápou, jak někdo takovou věc může pozřít. Jiní se bojí, že dochází k týrání zvířat a v neposlední řadě se objevili lidé, kteří mají s touto ingrediencí zkušenosti a již ji ochutnali.
V Čechách běžná surovina
Svátečními konzumenty rybího ejakulátu je i většina Čechů, kteří si podobnou delikatesu vychutnávají každý rok o Vánocích. V našich končinách se však samčí pohlavní sekret nenazývá shirako, nýbrž mlíčí, které je součástí tradiční rybí polévky.
Zdroj: ladbible
redaktorka FTV Prima