Zatímco většina lidí si užívá citrusovou a svěží chuť, kterou koriandr přináší do pokrmů, mnozí ho nemohou ani cítit. Připadá jim totiž, že jedí mýdlo či nějaký jiný saponát. Odlišné lidské vnímání koriandrové chuti má vědecké vysvětlení.

Zatímco většina lidí si užívá citrusovou a svěží chuť, kterou koriandr přináší do pokrmů, mnozí ho nemohou ani cítit. Připadá jim totiž, že jedí mýdlo či nějaký jiný saponát. Odlišné lidské vnímání koriandrové chuti má vědecké vysvětlení.
Naplňuje vás pohled na trsy koriandru radostí, nebo vám naopak tahle bylinka nesmí do domu? Lidé se jednoduše dělí na ty, kteří si bez něj pad thai neumí představit, a na ty, kteří by ho přirovnali spíše k zelenému mýdlu.
Pokud máte odpor ke koriandru, není to vaše vybíravost, ale může za to shluk genů čichových receptorů. Výzkum totiž dokazuje, že jeden z pěti lidí tvrdí, že koriandr má mýdlovou chuť. S největší pravděpodobností je to kvůli supercitlivosti na chemikálie zvané aldehydy. Ty jsou přítomny jak v koriandru, tak v parfémech, mýdlech a detergentech a způsobují mýdlové a štiplavé aroma. Odtud tedy pramení chuťová vazba.
Existují určité důkazy, že opakovaným ochutnáváním koriandru mohou nenávistníci překonat svou averzi a koriandr vzít na milost. Běžně se však lidé drží své genetické predispozice a mýdlové chuti se vyhýbají.
Zdroj: inedininglovers.com; foto: iStock
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living