Zatímco většina lidí si užívá citrusovou a svěží chuť, kterou koriandr přináší do pokrmů, mnozí ho nemohou ani cítit. Připadá jim totiž, že jedí mýdlo či nějaký jiný saponát. Odlišné lidské vnímání koriandrové chuti má vědecké vysvětlení.
Koriandr buď milujete nebo nenávidíte. Proč někomu chutná jako mýdlo?
Naplňuje vás pohled na trsy koriandru radostí nebo vám naopak tahle bylinka nesmí do domu? Lidé se jednoduše dělí na ty, kteří si bez něj pad thai neumí představit a na ty, kteří by ho přirovnali spíše k zelenému mýdlu.
Koriandr a mýdlo mají něco společného
Pokud máte odpor ke koriandru, není to vaše vybíravost, ale může za to shluk genů čichových receptorů. Výzkum totiž dokazuje, že jeden z pěti lidí tvrdí, že koriandr má mýdlovou chuť. S největší pravděpodobností je to kvůli supercitlivosti na chemikálie zvané aldehydy. Ty jsou přítomny jak v koriandru, tak v parfémech, mýdlech a detergentech a způsobují mýdlové a štiplavé aroma. Odtud tedy pramení chuťová vazba.
Existují určité důkazy, že opakovaným ochutnáváním koriandru mohou nenávistníci překonat svou averzi a koriandr vzít na milost. Běžně se však lidé drží své genetické predispozice a mýdlové chuti se vyhýbají.
Zdroj: inedininglovers.com; foto: iStock