Kolik sklenic vody s citronem maximálně denně vypít? Vyhněte se dvěma rizikům

Citronová limonáda

Voda s citronem je skvělým zdrojem vitaminu C a antioxidantů. Pomáhá s hydratací a podporuje trávení. Kdo pije vodu s citronem, často je přesvědčený, že dělá to nejlepší pro své zdraví, tělo a psychiku. To je sice pravda, ale s citrony by se to nemělo přehánět. Hrozí totiž dva zbytečné zdravotní problémy.

Obecně se společnost domnívá, že je potřeba vypít alespoň dva litry vody denně. Toto doporučení však vzniklo z nepodloženého a zastaralého návrhu amerického úřadu pro výživu v roce 1945. Denní příjem vody se u každého jedince liší. Záleží na váze, věku, pohlaví, fyzické aktivitě a zdraví u každého člověka.

Ochucená voda jako problém

Nicméně pitný režim je velmi důležitý a někteří s ním mohou mít problém. Nejlepším zdrojem hydratace je bezesporu čistá voda. Tu si lidé často vylepšují různými sirupy či citrusy. A právě na citrusy se zaměříme.

Nakrájený bio citron je jednou z nejlepších variant, jak vodu ochutit. Nejenže vám dodá adekvátní dávku denních vitamínů a draslíku, ale povzbudí trávení a tvorbu kolagenu. Díky tomu budete mít pevnější vlasy, nehty a zářivější pokožku. Citron navíc posílí hydrataci a tím i vnitřní psychiku. Je to obecně chutná a osvěžující varianta pitného režimu. Ale jak se však říká, nic by se nemělo přehánět.

Zničené zuby

Jedna sklenička ochucené vody, kterou vypijete na žízeň, je naprosto v pořádku. Ostatně, všechny možné výhody konzumace takové vody jsme již zmínili. Problém je, pokud vodu s citronem připravíte do většího džbánku, ze kterého si naléváte vodu celý den.

Konstantní vystavení zubů kyselému prostředí totiž může způsobit poškození zubní skloviny a zubního povlaku. Citronová šťáva obsahuje kyselinu citronovou, která je pro zuby agresivní. Vaše zuby tak trpí po celý den a nemají prostor si odpočinout. V ústech nevzniká přirozené pH, které je pro zdraví zubů důležité.

Pokud i přesto vodu s citronem milujete, je řešením použít brčko, které zmírní kontakt šťávy se zuby. Lepším řešením však zůstává, dopřát si za den jednu až dvě menší sklenice citronové vody, kterou vypijete najednou nebo například při obědě či snídani.

Problémy se žáhou

Druhé riziko může postihnout jedince trpící na žaludeční potíže a pálení žáhy. Pokud to s citronem přeženete, hrozí vám pálení na hrudi, nadměrná plynatost a zvracení. Proto je lepší jíst citrusy vědomě, vychutnat si jejich sílu v menším množství a příště sáhnout po čisté vodě.

Pokud máte obavy ohledně vlivu vody s citronem na vaše zdraví, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: The daily meal

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty