Když se čtvrtek zazelená aneb Recepty ve velikonočním režimu
Zdroj: iStock
Když se čtvrtek zazelená aneb Recepty ve velikonočním režimu
Zdroj:
iStock
Na Zelený čtvrtek to chce něco opravdu zeleného – třeba dva rychlé recepty z avokáda, které je krémové, svěží a celé zelené. A až velikonoční slavnosti skončí a vaše lednice bude vypadat, jako by se tam právě konal vejcofest, přijde vhod i bonusový recept – vajíčková pomazánka s pečeným česnekem, která dá zbytkům druhý dech a vašim chuťovým buňkám malý svátek.
Avokádo je opravdový mistr přizpůsobivosti – ve všech podobách je nejen krásně krémové, ale i skvěle se kombinuje s dalšími ingrediencemi. Ať už v salátu, pomazánce nebo třeba ve smoothie. Ale hlavně je neskutečně vděčné, stačí pár surovin a máte hotovo. Ve dvou zelených receptech ukáže, proč je to tak oblíbená ingredience, která se hodí doslova do všeho.
Toto zelené smoothie je ušité Velikonocím přímo na míru. Zelený čtvrtek je tradičně spojen s půstem, kdy se nemá jíst maso a místo toho se jí zelenina a další pokrmy, které mají symbolizovat očištění. Nejenže je smoothie z avokáda, ale i z okurky a baby špenátu. Všechno dobré a všechno zelené. Sladkost mu přidává zmražený banán a další ingredience.
Smoothie z avokáda, okurky a baby špenátu
Zdroj: se souhlasem značky Titbit
Smoothie z avokáda, okurky a baby špenátu
Zdroj:
se souhlasem značky Titbit
Smoothie z avokáda, okurky a baby špenátu
Suroviny:
-
1 hrst mraženého banánu
-
1 hrst okurky (nakrájené na kostičky)
-
1 nakrájené zralé avokádo ready to eat (např. Titbit)
-
1 lžíce javorového sirupu (nebo podle chuti)
-
1 lžička chia semínek
-
kousek čerstvého zázvoru (oloupaného a nasekaného)
-
1 hrst baby špenátu (nebo hrst kadeřávku)
-
1 šálek neslazeného mandlového mléka
Postup přípravy: Všechny ingredience mixujte v mixéru tak dlouho, dokud nebude smoothie úplně hladké. Pokud je potřeba, přilejte trochu víc mandlového mléka pro lepší konzistenci. Můžete ozdobit chia semínky a ihned podávejte.
Dejte si známé guacamole!
Kdo rád avokádovou klasiku guacamole, může vyzkoušet s pečenými rajčaty a bazalkou. Cherry rajčata rozpulte a opečte na pánvi na olivovém oleji, ale výborná jsou i koupená. Dužinu avokáda dejte do misky a pokapejte limetou, kvůli chuti i barvě. Přidejte nasekanou cibulku, kostičky čerstvých i pečených rajčat, nakrájené chilli, česnek a hrst bazalky. Množství dle vašich preferencí. Dochuťte solí a pepřem.
Guacamole s pečenými rajčaty
Zdroj: se souhlasem značky Titbit
Guacamole s pečenými rajčaty
Zdroj:
se souhlasem značky Titbit
Nebo chcete videorecept na klasiku? Máme!
Kompletní recept najdete ZDE: Avokádové guacamole
Vajíčková mise: záchrana zbytků
Velikonoce nám přinesly nejenom jaro, ale také zásobu vajíček. Krémová pomazánka s pečeným česnekem zní možná skromně, ale kdo má rád pomazánky, určitě nepohrdne. Pečený česnek dá pomazánce navíc šmrnc a ze zbytků se stane lahůdka. Servírování je už na vás, zda zvolíte dobré pečivo nebo budete ujídat lžičkou jako salát.
Vajíčková pomazánka
Zdroj: se souhlasem značky Titbit
Vajíčková pomazánka
Zdroj:
se souhlasem značky Titbit
Suroviny:
-
4 vařená vejce
-
2 stroužky „Pečesu“ (pečené stroužky česneku - např. ve skleničce Titbit)
-
2 lžíce strouhaného parmezánu
-
1 jarní cibulka
-
1 lžička plnotučné hořčice
-
2–3 lžíce majonézy
-
sůl, pepř
Postup přípravy: Vejce a česnek nastrouhejte najemno, poté přisypte strouhaný parmezán. Přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, hořčici a majonézu. Dochuťte solí a pepřem.
Komu tato vajíčkovka nestačí, může si pustit náš videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá vajíčková pomazánka