Jeden z největších evropských vegan open-air festivalů Veggie Náplavka už tuto neděli!

Už po 19. se Rašínovo nábřeží zaplní prodejci a vystavovateli rostlinné gastronomie a novinek vegan životního stylu, a to na jednom z největších evropských open-air veletrhů Veggie Náplavce. Každý event navštíví kolem 10 tisíc lidí, a pro organizátory jsou hlavním důvodem ochrana zvířat, planety.

Návštěvníci a návštěvnice mohou ochutnávat produkty a pokrmy nejen v areálu, ale i v Tasting zónách, ve kterých celý den probíhají i komentované ochutnávky a prezentace novinek rostlinné stravy. V neděli 13. 10. 2024 ve 12:30 a v 16:00 návštěvníci mohou na Masterclasses od GreenHeads ochutnat světové novinky rostlinné stravy, jako například zcela chuťově identické alternativy rostlinných žebírek nebo zdravých a velmi chutných fermentovaných sýrů z ořechů.

Malé a začínající plant-based projekty se představují v zóně Starters & Small, nově mohou lidé, kteří navštíví Veggie Náplavku, ochutnat třeba vynikající vegan pralinky, rostlinné paštiky nebo vegan foie gras. Letos také nově Veggie Náplavka ve spolupráci s ProVeg pořádají Inovační zónu, spojenou s hlasováním o nejinovativnější plant-based produkt.

Hlavním mottem Veggie Náplavky je číslo 7875. Tolik zvířat zachrání člověk, pokud preferuje rostlinnou stravu. Toto podporuje i aktuálně prezentovaná kampaň MléK.O.: Poznejte skutečnou cenu mléka, kterou na Veggie Náplavce představí projekt Zvířata nejíme. Veggie Náplavka nabízí unikátní možnost vyzkoušet si různé druhy gastronomie v rostlinném pojetí. Návštěvníci a návštěvnice zde najdou nejzdravější verze rostlinné stravy, ale i klasická česká jídla a také asijskou, italskou nebo indonéskou variantu veganských jídel, oblíbený je vegan street food. K tomu nejnovější rostlinné výrobky jako vegan vejce, masa nebo sýry v podobě, kdy kvůli nim nemuselo zemřít žádné zvíře.

Během celého dne jsou pro návštěvníky a návštěvnice připravené konzultační zóny, lidé mohou zdarma navštívit workshopy sportovní plant-based výživy nebo celý den konzultovat s vegan lékaři a lékařkami a výživovými poradci. Každý ročník nabízí také doplňkový program zaměřený na ochranu zvířat. I letos máme unikátní možnost setkat se s většinou českých i zahraničních projektů na ochranu zvířat a planety. Několik z nich organizuje také unikátní dětský koutek, kde připraví pro děti i jejich rodiče soutěže a hry. Velmi zajímavou částí programu jsou workshopy zaměřené na fyzio a zdraví, pořádané lékaři a fyzioterapeuty z Biotion.

Pomoc zvířatům se bohužel poslední roky rozšiřuje i na válečné konflikty. I těm je věnován na eventu prostor. "Zvířata, stejně jako lidé, jsou ve válečných konfliktech zraněná, hladová a tisíce jich je nyní opuštěno v rozbombardovaných městech. A moc pomoc nás všech potřebují," říká k další části programu a činnosti Linda Maruščáková, founder projektu Zvířata nejíme.

Dalším pozitivním dopadem plan-based stravování je také pozitivní vliv na sportovní výkonnost. „Rostlinná strava vychází, podle aktuálních studií i doporučení hlavních světových výživových organizací, jako jeden z nejzdravějších stylů stravování. Tento typ stravy podporuje život bez civilizačních onemocnění, ale také sportovní výkon. Všichni z našeho organizačního týmu bojujeme nebo jsme bojovali v ringu nebo oktagonu, a proto jsme rádi také živou inspirací, že na rostlinné stravě lze podávat vrcholové výkony – a že skutečně funguje pro život,“ dodává Jan Müller z pořadatelského týmu Vegan Fighter a mistr světa v muaythai.

Celý event je provozován v režimu zero waste, tedy s minimem tvorby odpadu. Jídlo si návštěvníci mohou nechat připravit do vratných krabiček nebo kompostovatelného nádobí. Event se koná dvakrát ročně, další pokračování nás čeká 1. 5. 2025, v zimě pak indoor verze Veggie Vánoce 15. 12. 2024 ve Slovanském domě.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty