Chufa (čtěte čufa) je španělský název pro šáchor jedlý. Je také známá pod názvem tygří ořech či zemní mandle, ačkoliv není v pravém smyslu ořechem. Setkat jste se s ní mohli třeba během dovolené ve Španělsku, kde se řadí mezi tradiční nápoje.
Seznamte se s tygřím ořechem
Dá se zakoupit i u nás a rozhodně byste ji neměli přehlížet, protože je nesmírně prospěšná pro lidské zdraví a své místo mezi superpotravinami má plným právem.
Egypťané věděli…
První zmínky o šáchoru jedlém se datují do doby před cca 4 tisíci lety, kdy byla rostlina pěstována ve starém Egyptě. Egypťané si této rostliny velmi cenili pro její zdravotní účinky, a proto ji také přidávali faraonům do jejich posmrtné výbavy. V současné době se tato superpotravina pěstuje výhradně ve Španělsku, odkud se vyváží do celého světa.
Agresivní plevel
Rostlina vytváří mnoho podzemních olejnatých hlíz ve velikosti 1–2 cm, které mají příjemně ořechovou chuť. Na pohled připomínají seschlý lískový oříšek a vrchní část rostliny má vzhled kvetoucí vysoké trávy. V mnohých knihách je chufa zařazována mezi plevel kvůli své agresivní rozpínavosti.
Účinky na zdraví
Hlízy chufy obsahují hodně vlákniny, proteinu, přírodního cukru a naopak málo sodíku. Jejich dalšími přednostmi jsou vynikající nutriční hodnoty, absence cholesterolu a lepku. Chufa má i silné afrodiziakální účinky. Množství a rozmanitost pozitivních látek činí z chufy preventivního pomocníka proti rakovině, trombóze či infarktu. Plodina také zpomaluje stárnutí buněk, podporuje krevní oběh a má dobrý vliv na střevní mikroflóru. Konzumovat ji mohou alergici na ořechy, laktózu, ale také celiaci nebo vegani.
Čerstvá, jako mouka či nápoj
Chufa se dá jíst v čerstvém stavu. Z hlíz lze udělat mouku, dají se rozmačkat a zamíchat místo müsli do jogurtu, lisují se na panenský olej nebo slouží jako základ pro přípravu výživného nápoje Horchata de Chufa.
Tip pro vás
Nechce se vám chufu zdlouhavě namáčet nebo jste ji v obchodě nesehnali? Můžete ji koupit již předpřipravenou jako prášek, který doplňuje kokosový cukr a lucuma. Ten stačí jen smíchat s rostlinným, či živočišným mlékem a máte Horchata de Chufu hotovou raz dva. Dá se podávat jak ve studené, tak teplé podobě. Pod značkou Parvati najdete hned několik variant nápoje, a to v biokvalitě.
TZ (terp)
redaktorka FTV Prima