Červen a poslední týden školy, začíná léto a nastává čas na jahodové hody. Pamatujete si babiččinu zahrádku, kde jste jahody trhali rovnou do pusy a z okna voněly jahodové knedlíky k obědu? S těmito neodolatelnými recepty si tuto atmosféru doma snadno vykouzlíte.
Oslavte začátek prázdnin a užijte si jahodové hody s našimi recepty!
Jahodová sezona je v plném proudu a je třeba si ji pořádně užít! O své prověřené recepty se s námi podělili kuchaři z oblíbené pražské rodinné kavárny Králík v rádiu, která se přestěhovala do větších prostor v Karlíně.
Jahodový cheesecake
Suroviny:
• 125 g rozpuštěného másla
• 200 g Bebe sušenek
• 6 plátku želatiny
• 400 ml 31% smetany
• 80 g cukru (moučka/krupice)
• 250 g čerstvý sýr (Buko/Lučina/Philadelphie)
• 300 ml jahodového sirupu
1. 125 g rozpuštěného másla a 200 g rozdrobených Bebe sušenek spojte dohromady a upěchujte na dno dortové formy.
2. Namočte 5 plátků želatiny. Než želatina změkne, ohřejte si cca 200 ml jahodového sirupu, do kterého po zahřátí vložte želatinu. Tuto směs dále nezahřívejte. Ušlehejte 400 ml 31% smetany s 80 g cukru a 250 g čerstvého sýru a smíchejte s želatinou rozpuštěnou v jahodovém sirupu. Směs nechte ztuhnout. Pak nalijte do dortové formy na upěchované Bebe sušenky.
3. Zahřejte dalších 100 ml sirupu, ve kterém rozpusťte 1 plátek želatiny a po chvíli stydnutí přelijte na vršek cheesecaku. Hotový dort dejte ještě v dortové formě ztuhnout do lednice na cca 8–12 hodin.
4. Poté můžete cheesecake vyjmout z dortové formy.
Jahodový sirup (pro přípravu domácí limonády)
Po zalití perlivou/neperlivou vodou v poměru cca 1:10 a přidání listů máty nebo meduňky získáte domácí jahodovou limonádu. Tento sirup lze také použít na přípravu cheesecaku.
Suroviny:
• jahody (čerstvé/mražené)
• cukr (můžete použít i třtinový)
• voda
1. Tyto suroviny spolu vařte v poměru 1:1:1. Pro lepší uvolnění chutí doporučujeme nejprve nechat ve velkém hrnci zkaramelizovat cukr, pak přilít vodu a teprve po rozpuštění zkaramelizovaného cukru ve vodě přidat ovoce a POMALU vařit. Poté nechte vzniklý sirup zchladnout.
2. Komu vadí jahodová semínka, může sirup přecedit přes jemné sítko.
Jahodové nanuky
Suroviny:
• 1 kg jahod (čerstvých/mražených)
• 200 g cukru
• 250 ml převařené vody
1. Ovoce (pokud použijete mražené, nechte ho trochu povolit) smíchejte s cukrem a povařenou vodou, rozmixujte.
2. Nalijte do formiček na nanuky, přidejte dřívka. Ta zastrčte dostatečně dovnitř ovocného pyré, aby se pak nanuky lépe vyndávaly z formy, a dejte zmrazit.
Jahodové knedlíky
Suroviny na cca 2 porce (záleží na velikosti jahod):
• 250 g tučného tvarohu
• cca 100–120 g hrubé mouky
• 1 vejce
• špetka soli
• čerstvé nebo mražené jahody
1. Všechny ingredience smíchejte a vzniklé těsto nechte chvíli odležet, ještě trochu zhoustne. Do těsta pak balte po jedné jahodě.
2. Vařte v osolené vodě cca 10 min. Hotové jahodové knedlíky přelijte rozehřátým máslem nebo zakysanou smetanou a posypte moučkovým cukrem.
Od 1. července najdete kavárnu Králík v rádiu na nové adrese v pražském Karlíně – Křižíkova 65a.
(klam)