Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Středomořská kuchyně – zdravá inspirace z dovolené

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Středomořská kuchyně Zdroj: Thinkstock

Pobřeží Středozemního moře je jednou z českými turisty nejnavštěvovanějších destinací v období dovolených, ale i různých poznávacích zájezdů po celý rok.

Každý se zde setkává s místní středomořskou kuchyní a často vzpomíná na její vynikající chuť a blahodárné dietetické účinky. Připomeňme si proto tradiční „evangelium“ středomořské kuchyně.

Nejčastější výskyt potravin ve středomořských receptech:

Olivový olej: Někdy také označovaný jako „tekuté zlato“ je základním kamenem všech receptů. Zejména olej lisovaný za studena nahrazuje máslo, margaríny, sádlo a ostatní tuky.

Ryby: Středomořské národy konzumují čerstvé ryby nebo další mořské plody takřka denně v různé úpravě.

Zelenina: Zejména sezonní čerstvá zelenina nechybí v žádném denním jídelníčku. Buďto jako příloha nebo v syrovém stavu jako různé saláty.

Ovoce: Nejčastěji se konzumuje plně vyzrálé a je doporučováno místo sladkých cukrářských výrobků.

Maso: Pokud se nejedná o ryby, používá se ve velké míře maso jehněčí. Dále potom drůbež a jiné libové druhy masa. Oproti našim zvyklostem se hovězí a vepřové maso konzumuje v podstatně menší míře.

Mléko a mléčné výrobky: Používají se pouze v přiměřené míře. Například husté řecké jogurty jsou zdravým středomořským dezertem, který se podává s medem a ořechy. Sýry se dělají nejen z kravského, ale velmi často i z ovčího a kozího mléka.

Bylinky: Používají se čerstvé naprosto v každém receptu. Bazalka, oregano, rozmarýn, tymián...

Víno: Sklenička vína se pije k jídlu a konzumace zde není rozhodně zakázána.

Olivy, mandle, ořechy a luštěniny: U lidí konzumujících tyto produkty se v daleko menší míře vyskytují civilizační zdravotní problémy jako obezita, vysoký krevní tlak a zvýšená hladina cholesterolu.

Středomořský „model“: Jídlo středomořských národů je vždy rozděleno na několik menších chodů, u jídla se nikdy nespěchá a na jídlo si zde vždy udělují dostatek času.

Krevetové špízy

Kvalitní krevety lze již dnes koupit i u nás celoročně. V kombinaci s plátky cukety nebo rajčete lehce vykouzlíte na grilu tuto středomořskou pochoutku.

Suroviny:

• 500 g krevety

• 100 g másla

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 lžíce medu

• 4 stroužky česneku

• 2 mladé cukety

• 10 ks cherry rajčátek

• šťáva z jednoho citronu

• špetka chilli

• sůl, pepř, tymián

Postup: Očištěné krevety napichujeme na předem namočené dřevěné špejle. Na koncích špejle krevety zajistíme plátkem cukety a rajčete. Marinádu připravíme z oleje, rozpuštěného másla, rozetřeného česneku, soli, pepře, chilli, medu a tymiánu. Vydatně potřeme marinádou a opékáme na grilu. Podáváme nejlépe s rozpečenou bagetkou.

Polévka minestrone

Suroviny:

• 600 g směs sezonní zeleniny

• 3 brambory

• 4 lžíce olivového oleje

• sůl, mletý pepř

• bazalkové pesto

• strouhaný parmazán

Postup: Cibuli orestujeme v hrnci na olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, později ostatní druhy zeleniny. Osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut. Potom odebereme z polévky naběračku měkké zeleniny, propasírujeme ji a vrátíme zpět do hrnce. Před servírováním dáme do talíře lžičku pesta a strouhaného parmazánu.

Typickou chuť polévky vždy určují použité druhy sezonní zeleniny. Je proto jiná v každou roční dobu. Pokud ji chcete podávat jako hlavní jídlo, přidejte do polévky ještě těstoviny a fazole, bude z ní skutečně syté a přitom zdravé jídlo.

Středomořská kuchyně se snaží udržet při životě staré tradiční recepty vycházející hlavně z místních zdrojů. Jistě sami uznáte, že jedna návštěva jakékoli středomořské oblasti nestačí. Zkuste si proto některé středomořské recepty uvařit i při návratu z dovolené. Přeneste středomořskou kuchyni a její zvyky k vám domů. Pomůžete tak omladit svůj organismus a zpomalit stárnutí.

Autor: Alžběta Krchová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky středomořská kuchyně

Návrhy pro vás

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmezánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní


Přečtěte si také

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Soutěžící

Petra Kostková

Soutěže Prostřeno!

Soutěž Prostřeno! o pět balíčků produktů Idilia Foods (25. 9. - 28. 9. 2023)

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Novinky

Mixér: oslava sladkých makronek, famózní mušle nebo nová restaurace s italskou kuchyní

Tradice našich babiček

Vánoce v klidu: Začněte s dárky včas! S BELIS potěšíte všechny, kdo rádi vaří

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak uskladnit vyloupané vlašské ořechy, aby dlouho vydržely

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Kampaň Fialy a spol. za miliony? Vláda má optimismus šířit, ne si ho zaplatit, míní Schmarcz Rusové ze mě vymlátili duši. Islámský stát je proti nim banda skautů, líčí krutě mučený Brit Střelba mezi partnery na Karlovarsku: Oběť zemřela, podezřelý ujel. I jeho poté našli mrtvého

prima-zeny

Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat Honza Dědek vzpomíná na největší výzvu. V roli hosta ho Jan Kraus pořádně vyškolil Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje

prima-zoom

Kdo byl nejbohatší sportovec historie? Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil Utahraptor byl krutým lovcem. Podívejte se, jak líčil na kořist

prima-fresh

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem Mixér: oslava sladkých makronek, famózní mušle nebo nová restaurace s italskou kuchyní

prima-cool

Kazmův milion jde vyhrát z domova Konec stávky? Hollywood se blíží k návratu do normálu, došlo k zásadnímu průlomu Kazmův milion dolarů může jít na dobrou věc. Slavný bavič byl vyzván, aby pomohl zachránit nemocného Martínka

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci Jaromír Soukup jen zírá, jak si Agáta užívá s Dopitou. Ten je u ní jako doma

prima-living

Sklizeň vlašských ořechů je tady. Jak vlašáky správně skladovat, aby do Vánoc nezplesnivěly Co dělat, když pes kašle. Na vysoce nakažlivý psincový kašel platí i bazalka a heřmánek Jak vyčistit skvrny od červené řepy. Vyzkoušeli jsme hned několik postupů. Fungují všechny

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.