O prospěšných vlastnostech správně připraveného zeleného čaje není pochyb, ale proti účinkům zázračného prášku Matcha je vše ostatní opravdu jen „čajíček“.
Matcha je zelený zázrak v prášku, který je nabitý antioxidanty!
Matcha je 100% zelený mletý čaj z Japonska, který se řadí mezi tzv. superpotraviny a právem se začíná těšit stále větší přízni nejen mezi lidmi, kteří vyznávají zdravý životní styl. Jasně zelený prášek neobsahuje umělá barviva, přísady ani konzervační látky a vyrábí se ze speciálních lístků zeleného čaje, rostoucího na zastíněných polích.
Čtyři týdny před sklizní farmáři úrodu přikryjí tak, aby byla plně chráněna proti slunečním paprskům. Díky tomu v listech dochází k intenzivní produkci chlorofylu a aminokyselin, což výslednému produktu zaručuje jasně zelenou barvu a vyšší obsah živin.
Cesta z pole
Sběr čajových lístků, z nichž se Matcha posléze vyrábí, probíhá výhradně ručně. Jakmile je úroda v továrně, projdou listy horkou párou, která zaručí zachování všech potřebných živin. Následuje vysoušení a pečlivá selekce, během níž odborníci posuzují všechny důležité vlastnosti čaje a dělí ho do několika kategorií. Výsledný produkt tvoří vyvážená kombinace různých odrůd, což zaručuje jeho stálou kvalitu nezávislou na sezoně. Finálním krokem výroby je přeměna vybraných lístků na jemný prášek s velmi intenzivní, bylinnou a mírně sladkou chutí.
Věděli jste, že...
... 1 šálek Matchy obsahuje stejné množství antioxidantů jako 10 šálků běžného zeleného čaje?
Matcha. Foto: Thinkstock
Sedm důvodů, proč si dopřát Matchu:
1. Matcha obsahuje velké množství antioxidantů, které neutralizují působení volných radikálů.
2. Její pravidelná konzumace reguluje hladinu cholesterolu a zlepšuje krevní oběh.
3. Podle některých vědeckých studií Matcha zrychluje metabolismus tuků. Pijete-li nápoj těsně před sportovním výkonem, můžete zvýšit svou vytrvalost a podpořit spalování kalorií.
4. Díky obsahu chlorofylu se Matcha pyšní detoxikačními účinky.
5. Pravidelné pití nápoje zlepšuje činnost střev a reguluje hladinu krevního cukru.
6. Díky obsahu látky L-theanin má Matcha pozitivní dopad na psychickou výkonnost a stabilitu. Pomáhá odbourávat stres a stísněnost, stimuluje produkci alfa vln a navozuje stav relaxace.
7. Pravidelná konzumace Matchy má pozitivní vliv na paměť a soustředění.
Makronky s práškem Matcha. Foto: isifa.com
Jak na přípravu?
Prášek Matcha nabízí mnoho způsobů přípravy. Můžete ho konzumovat ve formě teplých i studených nápojů, kombinovat ho s vodou, kravským, kokosovým či sójovým mlékem. Vynikající je také jako součást ovocných či zeleninových smoothies. Můžete ho použít i jako přísadu při pečení moučníků, Matcha sušenky nebo makronky překvapí barvou i chutí. Velkým hitem je také Matcha zmrzlina.
Zvolíte-li tradiční formu přípravy, budete potřebovat bambusovou lžičku, menší misku a metličku, případně ruční elektrický mixér. Do misky nasypte 1,5 g prášku Matcha a zalijte zhruba 1,5 dcl vody o teplotě 90 °C. Výslednou směs míchejte tak dlouho, dokud se na hladině nevytvoří pěna.
Příprava Matcha. Foto: isifa.com
Zelená vzpruha
Vyzkoušejte čerstvě připravené smoothie s Matcha čajovým práškem. Dokonalý životabudič :)
INGREDIENCE
• čerstvá šťáva ze 4 pomerančů
• 1 banán
• 1 hrst jahod
• 2 hrsti čerstvých špenátových listů
• 1,5 g prášku Matcha
POSTUP PŘÍPRAVY
Pomeranče omyjte, rozkrojte a odšťavněte. Čerstvě připravenou šťávu přelijte do mixéru. Přisypte do ní hrst omytých a pokrájených jahod, oloupaný, na kolečka nasekaný banán a předepsané množství prášku Matcha. Mixujte, dokud není směs dokonale hladká. Ihned konzumujte.
Více se dočtete na: www.matchasource.com; www.matchatea.cz
Autor: Eva Karlasová