Listové těsto nebo také lístkové těsto dostalo svůj název podle šupin, které se po upečení objevují a tvoří charakteristické tenké vrstvy. I když domácí příprava není příliš složitá, není tato činnost rozšířená.
Listové těsto je univerzální surovina. Vyzkoušejte nové sladké i slané recepty!
Pro nákup listového těsta často hovoří také jeho příznivá cena a jednoduchý způsob skladování (mražení). Hluboce zmražené listové těsto má ve svém mrazáku většina hospodyněk. Málokdo však tuší, jak široké spektrum využití nám tento polotovar nabízí.
Prima tip: Hluboce zmražené těsto nechte rozmrznout. Rozmazování v mikrovlnné troubě není příliš vhodné – může se uvolňovat tuk obsažený v těstě a těsto se pak hůře zpracovává. Rozmražené těsto znovu nezmrazujte!
Sladké variace
Jablečný štrúdl s mrkví a medem
Suroviny:
• 1 balení listového těsta
• 4 jablka
• 3 mrkve
• 50 g rozinek
• 1 lžička mleté skořice
• 4 lžičky medu
• 1 vejce
Postup:
Jablka neloupeme, pouze je po zbavení jádřinců nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Přidáme nastrouhanou mrkev, med, skořici a namočené rozinky. Těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme na pláty cca 40 x 40 cm. Pláty těsta plníme obvyklým způsobem. Po zavinutí potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupňů asi 30 minut. Po vychladnutí tvoří nastrouhaná mrkev s jablky v řezu zajímavou strukturu. Jelikož se tento recept snaží vyhnout použití rafinovaného cukru, není vhodné závin sypat moučkovým cukrem. Včelí med v náplni osladí závin dostatečným způsobem.
Šátečky z listového těsta s pudinkem
Suroviny:
• 1 balení listového těsta
• 1 balení vanilkového pudinku
• 250 ml mléka
• 1 sáček vanilkového cukru
• 1 vejce
Postup:
Pudink uvaříme dle návodu na obale, přidáme vanilkový cukr a necháme vychladnout. Z rozváleného listového těsta vykrájíme skleničkou kolečka. Na kolečka natřeme vychladlý uvařený pudink, listové těsto přeložíme a okraje zmáčkneme vidličkou, aby nevytékal pudink. Šátečky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme při 160 stupních do zlatavé barvy. Po upečení necháme šátečky vychladnout a sypeme moučkovým cukrem.
Slané variace
Slaný závin z listového těsta z mangoldovou náplní
Suroviny:
• 1 balení listového těsta
• 200 g listů mangoldu
• 4 vejce
• 1 stroužek česneku
• 1 lžíce sezamových semínek
• sůl, pepř
Postup:
Listové těsto rozválíme obvyklým způsobem (pláty 40 x 40). Listy mangoldu spaříme v horké vodě, drobně pokrájíme a smícháme se třemi rozšlehanými vejci a okořeníme (jedno rozšlehané vejce si necháme na potření závinu).
Na pláty klademe směs a zavineme. Konce utlačíme, spojíme rozšlehaným vejcem a rozšlehaným vejcem potřeme také celé záviny. Posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Krájíme vychladlé šikmými řezy pro zvýraznění žluto-zelené struktury náplně.
Křupavé tyčinky se sýrem
Suroviny:
• 1 balení listového těsta
• 200 g sýra eidam
• 1 vejce
• 1 lžička sezamových semínek
Postup:
Listové těsto vyválíme na dvě poloviny. Jeden vyválený plát posypeme třemi čtvrtinami sýru, přikryjeme druhým plátem a znovu vyválíme. Potom nakrájíme na proužky cca 2 x 10 cm a klademe na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylým sýrem. Po roztavení sýru posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních dozlatova.
Listové těsto (zvláště v podobě polotovaru) dovede téměř v plné míře nahradit tradiční kynuté a mnohdy složitě připravované těsto. Buďte připraveni ho využít jak ve sladké, tak ve slané variantě!
Autor: Alžběta Krchová
Uložit