Vystačíte se při každodenním popíjení kávy s instantní směsí nebo turkem? Nebo jste náročnější, takže jste investovali tisíce korun do přístroje na espresso a výsledky stále neodpovídají očekávání? Pak máme článek přímo pro vás!
Poradíme vám, jak si doma připravit špičkovou kávu s minimální útratou
Měli byste vědět, že doma si můžete připravit během chvilky kávu násobně lepší než v 99 % českých kaváren, navíc za doslova pár korun. Stačí znát tzv. alternativní metody přípravy kávy, které jsou v Česku čím dál oblíbenější. Na špičkovou domácí kávu vám stačí jen 3 věci.
Káva
Tou nejdůležitější ingrediencí kávového rituálu je surovina sama. Zní to sice banálně, ale až překvapivě často se na to zapomíná a chuť kávy se pak dohání přílišným pražením, drahými stroji nebo nakonec mlékem a cukrem.
Domácí příprava kávy – French Press. Foto: Thinkstock
Káva je jedinečná surovina, jejíž pestrost a komplexnost je srovnatelná s vínem. Jejímu výběru byste proto měli věnovat alespoň tolik úsilí jako výběru vína. Nespokojte se se standardizovanými směsmi nabízenými v supermarketech. I zde platí, že ne vše kvalitní musí být nutně cenově nedostupné. Káva na světové úrovni tak nemusí být překvapivě o moc dražší než obyčejné směsi, které jsou běžně k dostání. Stačí jen vědět, kde nakoupit.
Mlýnek
Je to možná tvrdé, ale zapomeňte na to, že kupovaná mletá káva může být dobrá. Káva vydrží po namletí čerstvá v řádech hodin, na vzduchu oxiduje a tím rychle mění svou chuť a aroma. Zkuste si porovnat dopředu pomletou kávu z obchodu s kávou čerstvou a hned vám bude jasné, jaký je v nich rozdíl.
Ideální jsou pro domácí přípravu kávy ruční mlýnky, které mají nastavitelnou hrubost mletí. Mlít kávu do zásoby znamená zcela zbytečně ji znehodnocovat a především připravit se o požitek z vůně a chuti opravdu čerstvé kávy.
Metoda přípravy
Posledním krokem k vynikající kávě je samotný způsob přípravy a s ním související vybavení. Pro domácí přípravu jsou ideální alternativní metody přípravy kávy (míněno jako alternativa k espressu), jako jsou například Aeropress, Pour Over (překapávač) nebo nejznámější French Press. Máte-li výběrovou kávu, která je namletá na správnou hrubost, pak už ji stačí pouze vámi zvolenou metodou připravit, nechat mírně vychladnout a vychutnat.
Autor: Anna Slánská