Nahradit v jídelníčku bílý či třtinový cukr není od věci. Datle jsou sladké ovoce, kterým se dá sladit snad všechno, co vás v kuchyni napadne. Datlový sirup připravte doma za pár korun. Je skvělý do snídaňových kaší, salátových zálivek, ale i do koláčů či nejrůznějších dezertů. Kromě sladké chuti získáte i spoustu železa a energie.
Vyrobte si domácí sirup z datlí. Je to skvělá alternativa cukru
Bez sladké chuti si většina lidí snad ani neumí představit život. Sladké se stalo v dnešní době absolutním standardem. Někteří se na něm dokonce stali závislí. Nahradit tak klasický cukr něčím zdravějším zní jako dobrý nápad.
Perfektní alternativou jsou datle, které mají patrně ze všech druhů ovoce nejvyšší energetickou hodnotu. Přitom dlouhodobě nezvyšují hladinu glukózy v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen. Jsou zdrojem sacharidů, draslíku, chlóru, železa a vitamínu B.
Vyrobte si domácí sladidlo právě z datlí. Jeho příprava zabere opravdu jen chviličku.
Připravte si:
- 2 hrnky sušených vypeckovaných datlí, nejlépe druh medjool
- 2 hrnky vody
- Pokud máte datle již bez pecek, usnadníte si poměrně velký kus práce. V případě, že jste sehnali datle pouze s peckou, zkuste na odpeckování jednoduchý trik s brčkem. Do špičky datle zapíchněte brčko, které protáhněte skrz celý plod. Brčko s sebou nabere i pecku.
- Vodu uvařte v konvici a nalijte ji vroucí do hrnce. Do vody přidejte datle a nechte je 5 minut změknout. Pak datle i s vodou rozmixujte v mixéru na jemnou pastu a nechte vychladnout.
- Takto připravené pyré vydrží v lednici v uzavřené sklenici tři týdny.
PRIMA TIP: I přes významný obsah zdraví prospěšných látek v datlích by se to však se sirupem v pokrmech nemělo přehánět, právě proto, že se stále jedná o sladkou chuť, na kterou se tak jednoduše zvyká.
Zdroj: alphafoodie.com, zdroj foto: iStock