Kumkvaty připomínají malé roztomilé pomeranče. Po prvním kousnutí však zjistíte, že mají nezaměnitelnou chuť. Tyto citrusové plody se jedí se slupkou a slouží jako perfektní jedlá dekorace na dezerty. Navíc obsahují spoustu vitamínů.

Kumkvat je skvělý zdroj vitaminu Zdroj: istock.com
Kumkvaty připomínají malé roztomilé pomeranče. Po prvním kousnutí však zjistíte, že mají nezaměnitelnou chuť. Tyto citrusové plody se jedí se slupkou a slouží jako perfektní jedlá dekorace na dezerty. Navíc obsahují spoustu vitamínů.
Kumkvat, původem z jihovýchodní Asie, je citrusové ovoce připomínající malý oválný pomeranč o velikosti olivy. Jejich vegetační období trvá od listopadu do dubna. Existují dvě hlavní odrůdy: Nagami, která je podlouhlejší s výraznější kyselou chutí. Druhou odrůdou je Meiwa, která je kulatější a sladší.
Tohle malé ovoce v sobě samozřejmě schovává spoustu zdraví prospěšných látek. Najdeme v něm vlákninu, vitamín A, B, C a E, železo, hořčík, draslík, měď a zinek. Kumkvat je velmi hydratační, neboť je tvořen z 80 % vodou. Navíc je bohatý na různé rostlinné sloučeniny, včetně flavonoidů, fytosterolů, éterických olejů a beta-karotenu.
Kompletní recept najdete ZDE
Kumkvaty se mohou jíst jen tak celé jako citrusová chuťovka. Velmi dobře se kombinují s rybami a drůbežím masem, zkuste je rozkrojit napůl a dát do pekáče společně s masem a zeleninou. Zasyrova lze kumkvat využít i do salátů nakrájený na tenká kolečka. Vařením se zjemní jeho ostrost, takže je velmi oblíbeným ovocem na výrobu marmelád. Kandované kumkvaty zase skvěle doplňují všechny možné tvarohové dezerty.
Víte, co je kumkvat a jak se používá v kuchyni? Zdroj: iStock
V obchodě hledejte kumkvaty, které jsou jasně oranžové, pevné a bez skvrn. Doma v pokojové teplotě vydrží v kondici jen kolem dvou dnů, v lednici se jejich životnost prodlužuje na týden, někdy až dva. Dobré je tedy dopředu vědět, co s tímto ovocem zamýšlíte, abyste ho po dvou dnech nemuseli vyhodit do koše. Jejich tenká slupka totiž neudrží ovoce čerstvé tak dlouho jako jiné citrusové plody. Pokud je nestihnete sníst, nakrájejte je na plátky a zamrazte.
Kumkvat je doslova sladkokyselý. Jeho slupka dodává sladkost, zatímco dužina kyselost. Tato kombinace je v ústech naprosto perfektní. Čím déle kumkvaty v ústech požvýkáte, tím budou sladší.
Zdroj: rehabilitace.info, thekitchn.co; foto: iStock.com
Víte, co je kumkvat a jak se používá v kuchyni? 2 Zdroj: iStock
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living