Jak jíst zdravě a pestře i během chladných měsíců? Zařaďte do zimního jídelníčku častěji pečenou zeleninu. Připravíte ji snadno v nespočtu variant a její jedinečnou koncentrovanou chuť si oblíbí celá rodina.
Nastal čas pečené zeleniny! Zahřeje, zasytí a je plná chuti
Jíst co nejvíce zeleniny patří mezi častá výživová doporučení. Zatímco v létě máme chuť na svěží saláty a o čerstvou lokální zeleninu není nouze, s příchodem plískanic toužíme přirozeně po něčem konejšivém, co nás zahřeje a zasytí. S pečenou zeleninou zabijete obě mouchy jednou ranou. Navíc ji připravíte téměř bez práce a ještě si královsky pochutnáte.
Lokálně a podle sezony
Jak se léto přehoupne do podzimu, nabídka čerstvých surovin od místních pěstitelů kvapem slábne. To ale vůbec nevadí. I v zimě je k dostání celá škála chutné lokální zeleniny, která je k pečení v troubě jako dělaná. Cukry v ní obsažené v průběhu pečení karamelizují a zelenina tak získává úžasně plnou, intenzivní chuť. Jak ji jednou připravíte, budete si ji jako rychlou přílohu nebo hlavní jídlo chystat celoročně a v kombinacích podle toho, co máte právě při ruce a co je na pultech zrovna k mání.
Vhodné druhy zeleniny
K pečení v troubě se hodí prakticky jakákoli zelenina, snad vyjma zelených salátů. Přímo ideální jsou všechny druhy kořenové zeleniny, dýně, brambory, batáty i topinambury, květák, kedlubna, červená řepa, růžičková kapusta, cibule, česnek, paprika, cuketa, lilek a další.
Zkuste zapečený květák v sýrové omáčce podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Téměř bez práce
Kromě toho, že je pečená zelenina neuvěřitelně chutná, tkví její kouzlo také v jednoduchosti přípravy. Zeleninu stačí očistit, nakrájet, osolit, zakápnout olivovým olejem nebo jiným vhodným tukem a na plechu zprudka upéct dozlatova. To zvládne hravě každý. Pár drobností je přesto dobré ohlídat, aby výsledek byl dokonalý:
- Držte velikost. Aby se zelenina pekla rovnoměrně, nakrájejte ji všechnu na stejně velké kousky.
- Držte rozestupy. Zeleniny dejte na plech jen tolik, aby se na něj vešla v jedné vrstvě a jednotlivé kousky se nepřekrývaly. Naopak dejte zelenině prostor. Lépe k ní půjde žár trouby a dosáhnete zlatavé kůrky dříve, než bude zelenina uvnitř příliš měkká.
- Tukem a solí nešetřete. Dbejte na to, aby každý kousek zeleniny byl obalen tukem (olivovým olejem, ghí a podobně). Stejně tak je nutné osolit zeleninu předem, později už to nedoženete. Sůl navíc ze zeleniny vytáhne během pečení trochu vlhkosti a pomůže jí zkaramelizovat. Nejlépe vše promícháte rukama přímo na plechu.
- Koření dodá šmrnc. Můžete experimentovat s různým kořením podle vlastní chuti. Pro začátek zkuste pepř, římský kmín, chilli, kurkumu, uzenou papriku a podobně. S bylinkami opatrně, snadno se spálí a hořknou. Přidávejte je až v závěru pečení nebo si čerstvými bylinkami posypejte hotovou zeleninu.
- Pečte zprudka. Plech se zeleninou vkládejte do trouby rozpálené na 220 °C a klidně zapněte gril. Jakmile vám zelenina zavoní pod nos, promíchejte ji a dobře hlídejte, aby se nespálila.
- Dejte tomu čas. Zeleninu pečte tak dlouho, až je měkká a má zlatohnědou kůrku. Plný plech zvládnete upéct asi za půl hodiny.
PRIMA TIP: Na plech přihoďte k zelenině pár neloupaných stroužků česneku. Po upečení obsah snadno vymáčknete a zelenině či masu dodáte další chuť.
Zdroj: www.thekitchn.com, redakce