Plánovali jste velké vaření nebo pečení, ale má to jeden zádrhel. V lednici vám totiž chybí tučná smetana… Chcete situaci zachránit bez toho, abyste museli vyběhnout do obchodu? I to je možné!
Došla vám tučná smetana? Tímto ji můžete snadno nahradit
A někdy je to i jednodušší, než si myslíte. Jen ale záleží, k čemu konkrétně plánujete smetanu použít.
Mléko a máslo
Je to tak. Právě rozpuštěné máslo s mlékem funguje jako skvělá náhrada smetany, pokud ji plánujete použít na klasické vaření nebo pečení (nikoliv na vyšlehání šlehačky). Stačí smíchat 3/4 hrnku mléka a 1/4 hrnku rozpuštěného másla, což pak odpovídá 1 hrnku smetany.
Řecký jogurt a mléko
Na zahuštění polévek nebo třeba omáček vám skvěle poslouží řecký jogurt. Je ale daleko hutnější než smetana, takže se hodí ho naředit vždy stejným množstvím mléka. Není tedy to pravé na šlehání, ale do krémové polévky ideální. Jen směs přidávejte do jídla ve chvíli, kdy je pryč ze zdroje tepla, ať se nesrazí.
Krémový sýr
Je sice hodně hutný na to, aby se vyšlehal, ale na zahušťování nebo do polev je perfektní. Pracujte s poměrem 1 : 1, jen dávejte pozor, aby krémový sýr pro svou hutnost i lehkou nakyslost pasoval k ostatním ingrediencím. Sáhnout můžete i po mascarpone.
Kokosová smetana
Možná tuto ingredienci běžně doma nemáte, ale pokud si vás získá svou chutí, může opravdu pomoci. Kokosová smetana je totiž skvělou alternativou k té klasické, mohou ji konzumovat lidé s intolerancí, vegetariáni i vegani. A hlavně jde vyšlehat! Navíc má díky kokosu lehce nasládlou chuť. Nebojte se ji proto příště použít do některých ze svých dezertů.
Zdroj: allrecipes.com; Zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima