Jednou ze základních surovin k vaření je rozhodně cibule, která dodává pokrmům chuť a dá se využít na tisíce způsobů. Někdy se jí v domácnosti sejde větší množství, a proto je důležité ji dobře uskladnit. Možná překvapivě vám k tomu perfektně pomůže obyčejná silonová punčocha.
Cibuli uchovávejte v silonových punčochách. V kuchyni jsou skvělým pomocníkem
Roste v různých velikostech, tvarech, barvách i chutích. Každá z nich má své jedinečné využití při vaření. Cibule je zkrátka variabilní pomocnice, při jejímž krájení si sice trochu zapláčete, ale pokrmu svou přítomností nadzvedne chuť.
Neplýtvejte cibulí
Protože je to základní kulinářská surovina, lidé ji někdy nakupují ve velkém. Bohužel cibule pak často změknou nebo začnou klíčit, než se stačí všechny spotřebovat. Často se na ně také doma v košíku zapomene a jejich pozdější úklid tedy stojí za to. Zapomenuté cibule často připomene až zápach a nevábná tekutina na dně košíku.
Cibuli je nejlepší skladovat na chladném suchém místě. Nicméně ne všichni mají takové podmínky pro uchovávání potravin ve svém bytě. V takovém případě se stává silonová punčocha skvělým pomocníkem, s cibulí jim to dohromady skvěle ladí.
Jednoduše prodlužte životnost
Vyrobit vychytávku, díky které vydrží cibule i několik měsíců, je velmi snadné. Cibuli vložte do špičky silonky a za ní udělejte uzel. Pak nad uzel do silonky přidejte další cibuli a opět zauzlujte. Takto pokračujte, dokud nebude punčocha plná. Pak ji takto zavěste ve špajzu nebo v kuchyni. Když budete cibuli potřebovat, jednoduše ji zespoda odstřihněte. Silonka zabrání vzduchu, aby se dostal k cibuli a tím se prodlouží její životnost.
Zdroj: brooklynfarmgirl.com; foto: iStock.com