V obchodě míváme někdy při pohledu na krásné broskve, banány nebo jahody „velké oči“ a koupíme víc, než stačí rodina zkonzumovat nebo my zpracovat. Po pár dnech pak zůstává na míse ovoce, které svým vzhledem už nikoho neláká. Stejně může dopadnout i nadúroda ze zahrady. Pokud jste také proti plýtvání, zkuste tentokrát přezrálé ovoce včas zachránit. Dáme vám pár dobrých tipů.
7 tipů, jak zachránit a použít přezrálé ovoce, aby nemuselo skončit v koši
Známe to všichni, občas to neuhlídáme a ovoce, které jsme nakoupili nebo sklidili, navzdory sebelepšímu skladování prostě přezraje. Co s ním? Shnilé není, jen nevábné a moc měkké. I když má ovoce své nejlepší dny za sebou, byla by škoda ho vyhodit. Přezrálé ovoce bývá šťavnatější a chuťově výraznější než to čerstvé. A také je sladší, jak známo. Díky tomu je skvělým doplňkem řady receptů, kde pak můžeme na cukru ubrat. Připravili jsme pro vás několik kreativních, kulinářských způsobů, jak v kuchyni přezrálé ovoce využít:
Rychlý dezert à la crumble
Zde se fantazii meze nekladou. Přezrálé ovoce rozmačkejte v misce vidličkou, dochuťte ho skořicí a šťávou z citronu, krátce prohřejte v mikrovlnce, posypejte plátky opražených mandlí a pochutnejte si na rychlém dezertu jen tak nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Ovocné koktejly
Chcete jídelníček rodiny obohatit o zdraví prospěšné fermentované potraviny, ale kefír a podobné produkty se u vás nechytají? Zkuste je rozmixovat s přezrálým ovocem a uvidíte, že na koktejl bude stát fronta. Zvlášť banán umí typickou chuť fermentů skvěle zamaskovat.
Ovocné zmrzliny
Jakékoli ovoce můžete rozmixovat se smetanou a trochou medu, směs přesunout do tvořítek na nanuky a nechat zmrznout. Pokud máte při ruce přezrálý banán, hoďte ho do mixéru také. Nejenže se postará o báječnou krémovou konzistenci zmrzliny, ale navíc ji i krásně dosladí, takže medu můžete dát méně.
7 tipů, jak zachránit a použít přezrálé ovoce 2 Zdroj: iStock
My jsme si zvlášť oblíbili svěží broskvovou zmrzlinu. Zkuste ji také! Přezrálé broskve rozmixujte s mlékem, medem a jogurtem nebo zakysanou smetanou. Výslednou směs nalijte do výrobníku zmrzliny nebo zmrazte. V druhém případě je potřeba zmrzlinu v mrazáku opakovaně promíchávat, aby se porušily krystaly ledu a zmrzlina byla hladší.
PRIMA TIP: Velmi jemnou zmrzlinu i bez zmrzlinovače získáte opakovaným přemixováním téměř zmrzlé směsi.
Zmrzlé ovocné kostky
Přezrálé ovoce různých druhů rozmixujte a nechte zmrznout v tvořítku na led. Ledové ovocné kostky se pak skvěle hodí na ochlazení limonád a můžete je přidat i do smoothies a koktejlů.
Ledová tříšť
Nejen zmrzlina, ale i ledová tříšť je v parných dnech vítaným osvěžením. Jímá vás hrůza při pohledu na modrou malinovou tříšť u stánku? Vyrobte dětem tříšť doma z přezrálého ovoce, bez chemie, ale zato plnou chuti a vitamínů. Zmrzlé ovoce nebo ovocné kostky z předchozího tipu stačí rozmixovat ve výkonném blenderu nebo smoothie mixéru s trochou ledové vody. Chuť dolaďte citronovou šťávou a případně lehce doslaďte.
Osvěžení pro dospělé
Přezrálé ovoce je ideální na přípravu letních drinků, jako je Daiquiri nebo Bellini. Na Bellini použijte kousky zmrzlých oloupaných broskví. Stačí je rozmixovat a dolít vychlazeným proseccem nebo jiným šumivým vínem. Na Daiquiri zas skvěle zužitkujete přezrálé banány nebo jahody. Zmrzlé ovoce (5 jahod nebo ½ banánu na porci) rozmixujte s limetkovou šťávou a na porci přidejte po shotu bílého kubánského rumu. Podávejte v koktejlové sklenici na stopce a ozdobte plátkem limetky.
7 tipů, jak zachránit a použít přezrálé ovoce 3 Zdroj: iStock
Lahodná snídaně
Lívance z jednoho banánu a dvou vajec asi nemusíme představovat. Jsou jednoduché, rychlé a chutnají skvěle. Stačí je spolu rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou a pomalu smažit na kokosovém oleji nebo ghí.
Další sladkou snídaní, kde se přezrálý banán skvěle uplatní, je ovesná kaše. Na 50 g vloček a 200 ml mléka použijte jeden přezrálý banán. Ten rozmačkejte a přimíchejte do hotové kaše. Podávejte ji pokapanou medem nebo čekankovým sirupem a posypanou sekanými ořechy.