Dukkah: vynikající egyptská směs koření vnese do kuchyně úžasná kulinářská dobrodružství

V oblasti kulinářských požitků je objevování rozmanitých chutí a jedinečných směsí koření opravdovou radostí. Jedním z takových pokladů egyptské kuchyně je dukkah, všestranná a aromatická směs ořechů, semínek a koření. Díky své neodolatelné oříškové chuti a voňavým podtónům se dukkah stala oblíbenou součástí kuchyní po celém světě. V tomto článku se seznámíme s původem této kořenicí směsi, podělíme se o lahodný recept a prozkoumáme různé způsoby, jakými může dukkah vylepšit vaše vaření.

Co je to dukkah?

Dukkah je egyptská směs koření, kterou si na Blízkém východě vychutnávají již po staletí. Slovo „dukkah“ znamená v arabštině „tlouct“, což odkazuje na tradiční způsob přípravy směsi tlučením ingrediencí v hmoždíři a tlouku. Základními složkami dukkahu jsou pražené ořechy, aromatická semínka, koření a špetka soli. Mezi běžné přísady patří lískové oříšky, mandle, sezamová semínka, koriandr, římský kmín a zrnka pepře. Krása dukkahu však spočívá v její univerzálnosti, která umožňuje individuální úpravy a obměny ingrediencí.

Nejlepší recept na dukkah

Přestože jsou k dispozici i varianty zakoupené v obchodě, případně si můžete koření přivézt jako suvenýr z Egypta, domácí výroba vlastní dávky dukkahu dává prostor k přizpůsobení a zajišťuje nejčerstvější chuť. Zde je vynikající a snadno připravitelný recept na dukkah:

Ingredience:

  • 1 šálek ořechů (například lískové ořechy, mandle, pistácie nebo jejich kombinace)
  • ½ šálku sezamových semínek
  • 2 polévkové lžíce semínek koriandru
  • 2 polévkové lžíce celého římského kmínu
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 lžička mořské soli (upravte podle chuti)

Pokyny:

  1. Ořechy opékejte na suché pánvi na středním ohni, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět. Nechte je vychladnout a poté je nahrubo nasekejte nebo rozdrťte pomocí kuchyňského robotu nebo hmoždíře a tloučku.
  2. Na stejné pánvi opražte sezamová semínka, dokud nezískají světle zlatavou barvu. Odložte je stranou.
  3. Na pánvi nasucho orestujte semínka koriandru, římského kmínu a pepře, dokud neuvolní své aroma a mírně neztmavnou. Odstavte je z ohně a nechte vychladnout.
  4. Opražená semínka včetně koriandru, římského kmínu a pepře rozemelte v mlýnku na koření nebo v hmoždíři a tloučku, dokud nebudou nahrubo namletá.
  5. V míse smíchejte nasekané ořechy, opražená sezamová semínka, mleté koření a sůl. Dobře promíchejte, aby se chutě rovnoměrně rozložily.
  6. Přesypte dukkah do vzduchotěsné nádoby a uložte ji na chladném a suchém místě.

Vaření s dukkahem

Jakmile máte připravenou sklenici domácího dukkah koření, příchází čas prozkoumat možnosti, jak využít tuo křupavou a voňavou směs při vaření

  • Maso v křupavé krustě: Kuřecí, rybí nebo jehněčí maso obalte v koření dukkah tak, že ho potřete olivovým olejem a na povrch natlačíte směs koření. Maso pečte, grilujte nebo smažte na pánvi, dokud nebude dokonale propečené. Kůrka z dukkahu dodá masu lahodnou křupavost a aromatický nádech.
  • Namáčení a posypání chleba: Dukkah smíchejte s olivovým olejem a použijte jako dip na křupavý chléb nebo čerstvou zeleninu. Případně chléb pokapejte olivovým olejem a posypte dukkahem, okouzlí vás lahodná oříšková křupavost.

  • Vylepšete salát: Kořením dukkah posypte saláty, abyste jim dodali novou chuť a texturu. Perfektně doplní čerstvou i pečenou zeleninu, nebo dokonce ovoce, jako jsou nakrájené hrušky nebo jablka.
  • Sýr s dukkahem: V koření obalte měkký sýr, například kozí nebo smetanový, a nechte ho v chladničce ztuhnout. Podávejte ho jako předkrm nebo ho přidejte na sýrovou tabuli, čímž získáte elegantní vzhled.
  • Dukkah jako koření: Směs můžete použít jako koření na pečenou zeleninu, polévky, dušená jídla nebo i míchaná vajíčka. Skvělá je i na chleba s pomazánkou nebo jako posypka na slané ovesné kaše. Každodenním pokrmům dodá hloubku chuti, křupavý akcent a komplexnost.

Dukkah je skutečný kulinářský klenot, který přináší výraznou chuť a texturu do celé řady pokrmů. Aromatická směs pražených ořechů, semínek a koření dodá vašim kuchařským dobrodružstvím nádech egyptské atmosféry. Ať už experimentujete s masem, vylepšujete saláty nebo dipy, dukkah vám otevře svět lahodných možností.

Zdroj: themadditeraneandish.com

Křupavý dukkah parádně doplní třeba jemnou dýňovou polévku, kterou zvládnete připravit podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty