I když už dávno nejsem školou povinná, léto je pro mě synonymem prázdnin. Dva měsíce dovolené v kuse už asi jen tak nezažiju, ale právě proto se snažím urvat každou chvilku a užít si prázdninovou atmosféru naplno.
S Klárou v kuchyni #12: Letní radosti
Nejsem zrovna moc na sladké a jitrnice je pro mě nejlepší dortík, ale tento sloupek bude převážně sladký. K létu mi to tak nějak pasuje... Je to totiž doba zmrzliny! V Praze už pár míst s dobrou zmrzlinou najdete, ale pokud znáte Angelato, budete se sem vracet a všechny ostatní zmrzliny porovnávat právě s touto. Malé bistro poblíž Můstku (roh Rytířské a Melantrichovy ulice) má vskutku strategickou polohu. Nabídka se obměňuje podle sezony, narazíte tu i na specialitky, jako je třeba zmrzlina olivová, lékořicová, avokádová, chřestová či zázvorová... Ale můj osobní tip je jednoznačně pistáciová. Nečekejte žádnou jedovatou zeleň, barva je přirozená a chuť pistácií vám na jazyku doslova exploduje! Pokud máte raději ovocné zmrzliny, zkuste sorbet z manga.
Pistáciová zmrzlina a mangový sorbet. Foto: Angelato
U Natálky je nejlíp!
Doslova pár kroků od Angelata najdete neuvěřitelnou oázu, takové skoro tajné útočiště v samém centru velkoměsta. Na Jungmannově náměstí stojí od nepaměti nápadný, modře natřený Dům hudebních nástrojů. Pokud do něj vstoupíte bočním vchodem a vystoupáte po schodech do třetího patra, vstoupíte do prostoru, který má duši. Natálie Steklová shop&café je útulná kavárna s nádhernou terasou, z které je výhled na Národní divadlo a Petřín a kde máte pocit, jako byste byli na dovolené v Řecku. Domácí koláče, limonády, pivo Matuška a výtečná káva jsou zárukou, že se vám odtud nebude chtít odejít.
Natálie Steklová shop&café. Foto: archiv
Grilujeme do prvních mrazíků :)
My Češi jsme národ chalupářů a proto není divu, že jsme tak rychle přijali grilovací nadšení. Od opečených buřtů nad táborákem jsme se posunuli k mnohem sofistikovanějším pokrmům a rádi experimentujeme. Ale co si budeme povídat, každý má rád své jisté, takže já například nejradši griluju krkovici nebo plátky bůčku marinované v medu, sojovce a hořčici.
Před pár lety jsme do rodinného repertoáru zařadili kuřecí srdíčka na jehle. Jen je osolím a posypu nějakým výrazným kořením, třeba Tandori masalou nebo oblíbeným grilovacím kořením. Je to prostě skvělé a tyhle jednohubky s radostí zobou i děti.
A ná závěr hodíme na gril plátky ananasu, buď potřené medem a s růžovým pepřem, nebo jednoduše s pikantní sladkokyselou omáčkou. A ty podáváme se zmrzlinou podle chuti – třeba kokosová je skvělá!
Grilovaný ananas s medem a kokosovou zmrzlinou. Foto: Klára Michalová
Český ráj a jeho rajská pokušení
Na půl cesty mezi Jičínem a Mladou Boleslaví leží půvabné městečko Sobotka. A tam, na náměstí s kašnou, najdete vyhlášenou cukrárnu. Pokud budete projíždět Českým rájem, určitě ji nevynechejte. Mají tady moc dobré zmrzliny a z nich vám vykouzlí neuvěřitelně poctivé poháry. U mě vítězí karamelový, s obrovskou náloží domácí šlehačky, hustým karamelem a vrchovatou porcí opražených oříšků. A domů si kupujeme rakvičky (minimálně 15 kousků). Jsou domácí, s neztuženou neslazenou šlehačkou, prostě fantazie za 6 korun!!! Na zahradě si k nim natrháme lesní jahůdky nebo maliny, královsky je zasypeme a jíme ve velkém :)
Rakvičky se šlehačkou a lesními jahůdkami. Foto: Klára Michalová
Užijte si zbytek prázdnin a podělte se o své letní radosti zde v komentářích :)
Klára Michalová, šéfredaktorka Prima Fresh