Nevím jak vy, ale já mám odjakživa cestování spojené s kulinárními zážitky. Upřímně, podle jídla si i vybíráme destinace, kam se chceme podívat. Letos jsme to pojali trochu punkově a vyrazili do Chorvatska s nadějí, že najdeme nějaké hezké místo a dobře se najíme. A obojí se splnilo :)
S Klárou v kuchyni #10: U moře
Ještě na brněnské dálnici jsme se dohadovali, jestli skončíme na Istrii nebo se vydáme na jih do Dalmácie. Nakonec jsme zvolili delší trasu s tím, že někde okolo Splitu uhneme z dálnice na přímořskou magistrálu a cestou po pobřeží najdeme naše místo snů...
Cesta nás dovedla do příjemného městečka Omiš, kde najdete hezké staré město a hlavní třídu se zeleninovým trhem a spoustou restaurací. Jako výchozí bod to bylo slibné. Po dlouhé cestě jsme se zastavili u první přímořské restaurace a já protentokrát zvolila něco vydatného. Čevapi z mletého masa byly šťavnaté, grilovaná zelenina chutná, ajvar výtečný a hranolky zbytečné :)
Čevapi z mletého masa s pečenou zeleninou a ajvarem, Foto: Klára Michalová
Po obědě jsme pokračovali dál za město a po pár kilometrech se před námi otevřela nádherná zátoka s pláží s pár bungalovy rozesetými ve svahu. Okamžitě jsme sjeli k recepci a tam na nás přímo čekal apartmán 10 metrů od moře. A bylo rozhodnuto. Zátoka Mala Luka bývala prý před revolucí českou kolonií, je to opravdu jen kousek přírody s pěknou pláží a 12ti bungalovy, takže i příjemně poloprázdno...
Zátoka Mala Luka ve Střední Dalmácii, Foto:archiv
Nejprve jsme zajeli na zeleninový trh a udělali pořádnou zásobu čerstvé zeleniny a ovoce. V obchodě jsme dokoupili sýr feta, olivový olej a vinný ocet a pár lahví vína. Přes den jsem pokaždé udělala velkou mísu řeckého salátu (viz. úvodní foto), který jsme jedli přímo na pláži a večer jsme vyráželi za autentickým jídlem do restaurací v Omiši.
Zeleninový trh v Omiši, Foto: Klára Michalová
Pravdou je, že hned napoprvé jsme se strefili a navštívili restauraci Bastilon na hlavní třídě. A protože nám tam moc chutnalo, ještě jsme se tam párkrát vrátili. Sympatický majitel se svěřil, že žil několik let v Praze kousek od nás a rovnou nám doporučoval pražskou restauraci Chorvatský mlýn :)
Jako předkrm jsme si dali pražené grundle - malé rybičky, které se jí vcelku. Byly nevysušené a jako předkrm výborné. Pak přišla na stůl chorvatská specialita - chobotnice pod pekou. Připravuje se v kovové nádobě, do které se dají brambory a další zelenina, na to se položí chobotnice a vše se zakryje kovovým víkem. Celá nádoba se dá do pece a překryje se hromadou žhavých uhlíků. Výsledek byl ohromující, chobotnice s fantasticky měkkým masem a skvělá příloha v jednom hrnci rozhodně stojí za vyzkoušení.
Při našich návratech do stejné restaurace jsme si dali i jednoduše ogrilované celé ryby a opět jsme si moc pochutnali. Jako příloha se zde podávají schválně mírně rozvařené brambory smíchané s další zeleninou připravenou al dente, v našem případě s mangoldem, a do této směsi se přidá olivový olej, sůl a rozmačkaný česnek. Perfektní je to i s kapustou, cuketou, zelenými fazolkami nebo brokolicí.
Pražené grundle jsou výtečná chuťovka, Foto: Klára Michalová
Chobotnice pod pekou, Foto: Klára Michalová
Po pěti dnech na jednom místě jsme se posunuli asi o 15 km na jih do malebného městečka Pisak, kam se právě z Prahy přesunul náš kamarád Marko, který tu s rodinou vlastní dům. Pomohli nám najít hezký apartmán v sousedství a pro nás začala radost z chorvatské domácí stravy. Marko je totiž nejen Chorvat, ale také kuchař. V Praze v Holešovické tržnici má restauraci Maare, kde můžete ochutnat ryby a plody moře v domácí úpravě, nenačinčané, autentické, fantastické! Marko navíc do Čech dováží čerstvé chorvatské ryby, které prodává na internetu nebo na farmářských trzích.
Marko nám připravil výbornou rybí polévku - vlastně vývar s kusy rybího masa, s trochou zeleniny a těstovinou podobné tarhoni. A pak už přišly na řadu ryby! Spoustu ryb a spoustu druhů :) A krevety... A vařený mangold s bramborami... A meruňkový koláč... A zmrzlina... A dobré víno... :) Bylo to super a moc jsme si to užili, takže tímto chci poděkovat Markovi a Esterce za skvěle strávené dva dny a nezapomenutelné kulinární zážitky!
Rybí vývar s těstovinami, Foto: Klára Michalová
Grilované ryby - prostě je hoďte na gril a pak už si jen pochutnávejte..., Foto: Klára Michalová
Klára Michalová - šéfredaktorka Prima Fresh