S ničím si ji nespletete. A kdyby přece, i ostatní violky jsou jedlé. Ozdobte s ní dezerty nebo saláty. Skvělé jsou i zakleté v ledových kostkách, kterými ozdobíte jarní drinky.
Pozvěte fialky do kuchyně
Fialka, botanicky řečená violka vonná, už kvete na chráněných a osluněných místech. Je to definitivní posel jara. Její vůni si nelze s ničím splést. Je jednou z nejoriginálnějších v celém mírném pásmu. Používání květů v gastronomii je známo již dávno. Vášnivou konzumentkou fialkových bonbonů byla mimo jiných i císařovna Sisi. Její oblíbené sladkosti se vyrábějí v cukrárně Demel ve Vídni dodnes. Prý stále podle původní receptury a samozřejmě se balí do původní kulaté krabičky.
Fialka neboli violka vonná. Foto: Thinkstock
Kde roste
Fialky najdeme i na poměrně nehostinných místech. O to více vynikne jejich něžnost a krása. Violka vonná má ráda suché meze i vlhká zákoutí mezi keři, nebojí se sešlapaných městských parků. Je to rostlina odolná a nenáročná. Kdo má třeba jen malou zahradu, může si ji vysadit někam do kouta, kde v klidu přečká do dalších let.
Violek u nás roste několik druhů. Je dobrou zprávou pro všechny, kdo by ji chtěli ochutnat, že žádná není jedovatá. Violka vonná je královnou mezi všemi. Chutná skvěle. Ty ostatní violky, které většinou kvetou později, jsou obyčejné nebo nezajímavé. Poznáte to snadno.
Vděčná na experimenty
Dříve se fialka v kuchyni používala velmi hojně. Je ideální rostlinou pro ty, kdo milují výrobu domácích bylinných lektvarů. Z fialek se dá dělat sirup, ocet, dají se zakomponovat do různých marmelád… Fialky se dají též macerovat v bílém víně a následně se z nich vyrábějí aperitivní likéry. Výše uvedené kuchyňské úpravy míří většinou k polapení fialkové vůně. Velmi oblíbenou metodou konzervace fialek je krystalizace. Květ se napřed namočí v bílku nebo arabské gumě a následně v práškovém cukru. Internet se recepty jen hemží. Novodobější kuchyňské experimenty zkouší ze sirupů i sorbety.
Zkuste fialky konzervovat tzv. krystalizací. Foto:Thinkstock
Doplněk a dekorace
V jarních měsících je lepší vychutnávat si živou krásu fialek. Je to typická dekorace pro sladké kombinace. Tady je několik tipů, kam fialku vetknout. Květy milují kombinaci s čokoládovou pěnou, jednoduchou bílou šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Hodí se jako přísada do různých ovocných salátů. Mohou totiž velmi dobře vylepšit kompoty nebo na vodě podušená jablka z loňska, která je nám líto vyhodit, ale velkou chuť již na ně nemáme. Fialku můžete přihodit do poháru se šumivým nebo bílým vínem, dětem do limonády. Doba kvetení fialek není dlouhá. Neváhejte s jejich ochutnáním.
Fialky se skvěle hodí do dezertů, zkuste je zamíchat například do pannacotty. Foto: isifa.com
Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz