„Sejdeme se na Ípáku,“ snad slyšel nebo řekl každý, kdo se kdy v Praze pohyboval. Kde tady však najdete místo na příjemnou chvilku u skleničky dobrého vína? Na Sokolské 60 se otevírá nový fine wine pub Šenkovna, ve kterém naleznete nepřeberné množství druhů vybraných vín a domácích pochutin.
Okoštujte atmosféru ve vinném pubu Šenkovna
Šenkovna má být místem, kde se po práci zapomenete na 1 či 2 skleničky s kolegy či přáteli, než odjedete do svých domovů. Working after parties, jak popracovnímu drinku říkají Američané, kteří ho berou jako neodmyslitelnou součást dne, by mohl umění degustace vín v centru pozvednout. V okolí I. P. Pavlova stojí mnoho kanceláří a byznys center, ale současně je to i strategické místo pro obchodní či jiné schůzky. Jestli je pro vás drink po práci s kolegy, partnerem či kamarádkou společenská povinnost, Šenkovnu byste neměli minout.
Když je plno, je veselo :) Foto: archiv Šenkovna
Miroslav Růžička, provozovatel Šenkovny, chce lidem přiblížit koncept vinného pubu hlavně skrze široký výběr českých, moravských i zahraničních vín „O kvalitní víno začal být v Čechách enormní zájem, i když si zákazník musí připlatit. Vinoték či vinných barů a pubů, které slaví v Praze úspěch, přibylo, a my doufáme, že i Šenkovna na Sokolské změní přemýšlení o víně našich budoucích hostů. Osobně sám objíždím moravská vinařství a hledám to nejlepší, co dneska nabízejí. Samozřejmě odebíráme i zahraniční vína po odborné konzultaci se spřátelenými vinaři.“
Cílem Šenkovny je, již dle názvu, přiblížit se k české tradici, proto zde nabízí k vínu i rozmanitou nabídku klasických chuťovek. Kvalitní sýry, klobásky od mistrů uzenářů a další domácí pochutiny jako třeba škvarkové pomazánky, kachní paštiky a chleby se sádlem podle šéfkuchaře Jana Papršteina k dobrému vínu odjakživa patří. V pracovním týdnu Šenkovna nabízí polední menu za přijatelné ceny pro lidi, co v okolí pracují. V podvečer zase na lístku najdete speciální večerní menu, které se bude obměňovat podle sezony a chutě šéfkuchaře. V tomto brzkém jarním období šéfkuchař servíruje pomalu pečeného kance se šípkovou omáčkou s bramborovo-mandlovými špalíky nebo jehněčí burger s čerstvou zeleninou, balzamikovou cibulkou, julienne hranolkami a domácím ajvarem.
Obložené prkénko plné českých pochutin. Foto: archiv Šenkovna
Vinný pub Šenkovna je situován do přízemí domu a do suterénu, ale disponuje i rozsáhlou letní terasou ve vnitrobloku, která je za příznivého počasí otevřena všem návštěvníkům, kteří jistě ocení v této rušné automobilové lokalitě až překvapivý klid a příjemné prostředí. Kouření je povoleno jen ve vyhrazených oddělených prostorech.
Škvarková pomazánka Šenkovna
Ingredience: Škvarky 250 g, kyselé okurky 4 ks, sušená rajčátka 6 ks, plnotučná hořčice ½ dcl, česnek 2 stroužky, sůl, pepř
Postup: Ingredience vmícháme do čerstvě namletých vepřových škvarků a podáváme na čerstvém pečivu.
NÁŠ TIP: OKOŠTUJTE ,,RYZLINK KOŠTOVNA 2012“
Suché cuvée ryzlinků rýnského a vlašského je zlatavé barvy s medovo-lipovou vůní. Terroir – osluněné svahy Ždánického lesa v tradičních viničních tratích s příznivým mikroklimatem a vyšším obsahem vápence dává vzniknout vínům, jako je ,,RYZLINK KOŠTOVNA 2012.“ V chuti je extraktivní s pikantním a minerálním závěrem. Víno bylo vyrobeno z kvalitních hroznů, bez přísad a stabilizátorů. Původ: Vinařská obec Archlebov, viniční trať Maliny, vinice Dolní Maliny, vinařská podoblast slovácká, vinařství Spielberg.
Adresa: Sokolská 60, Praha 2, 128 00, Kontakt: tel: 607 888 836; www.senkovnapub.cz, Email: info@senkovnapub.cz
Autor: Michaela Králová