Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Ty naše hospůdko česká…

Zlaté české hospody - Na Pekárně

Zlaté české hospody - Na Pekárně Zdroj: Archiv firem

  • Zavřít
Zlaté české hospody - Na Pekárně

Zlaté české hospody - Na Pekárně Zdroj: Archiv firem

Několik let trvající vlna zájmu o domácí kuchyni, snaha o nápravu křivd ze školních jídelen a závodních kantýn či prostě jen potvrzení toho, že naše jídla jsou skvělá – to vše znamená, že se dnes leckde najíte moc hezky česky!

Seznam.cz banner

Lokál(y)

Síť podniků restauratéra Tomáše Karpíška vsadila na místní specifika a nostalgii v duchu restauračních zařízení tak někde mezi 60. a 80. lety včetně klasické sestavy tehdejšího menu (koprovka, svíčková, hovězí na houbách, párky s křenem atd.). Časy uplynulé ovšem bere tento koncept s nadsázkou a, což je nejdůležitější, sortiment jídel sice předkládá v dobových kulisách a vlastně i atmosféře, ale rovněž v prvotřídním provedení a z výtečných surovin. Šmrnc lokálních jídel podtrhuje i mistrovsky čepovaný Prazdroj. Celkově je každá návštěva některého ze šesti pražských či brněnského a plzeňského Lokálu zážitkem s příchutí retro, po němž už nepocítíte potřebu emigrovat.

WEB: lokal.ambi.cz

Zlaté české hospody – Lokál; foto: Filip Šlapal

Plzeňská restaurace U Bansethů

Tradičněji už to nejde, tenhle nuselský lokál zmiňoval i Jaroslav Hašek ve Švejkovi a snad i díky tomuto posvátnému patronství tu poctivá česká kuchyně ani po rozpadu jak mocnářství, tak socialistického experimentu nezhynula. V bobtnajícím čtvrtém pražském obvodu tvoří lehce zvetšelým secesním půvabem tak hojně obdařené Nusle zvláštní enklávu s vůní starých časů, v níž jeden z nosných tónů patří mýtické pečené kachně od Bansethů. Ta je ve stálé nabídce, a dokonce ji od Bansethů – kde je otevřeno sedm dní v týdnu od jedenácti do půlnoci – rozvážejí. Ale stejně jako celá Praha 4 ani v téhle restauraci neusnuli a vychovávají si další a další generace „panceťáků“, například pomocí senzačního kachního burgeru, domácího pečiva či výtečné italské kávy.

WEB: www.ubansethu.cz

Zlaté české hospody – U Bansethů; foto: Archiv firem

La Degustation Bohême Bourgeoise

Z think tanku, jakým je mozek restauratéra Tomáše Karpíška a šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka, vzešel v roce 2006 výjimečný podnik. Patrně i mírně komplikovaný název je lehkou hříčkou, kterou dokázali ocenit i inspektoři obávaného michelinského průvodce – daleko spíš ale ocenili setrvalou kvalitu a neskutečnou nápaditost menu, které famózním způsobem (nejlépe prostřednictvím degustačního menu) pojednává českou klasiku respektive její suroviny a chuťové kombinace. Párování s víny či pivy, jednoduché a úderné útoky na chuťové buňky v lehce surrealistickém provedení. Vskutku na hvězdičku. Nenápadný podnik v srdci Prahy, kde se snoubí tradice s modernou a kde se už po desetiletí hraje dechovka i Bohéma v té nejvyšší kvalitě.

WEB: www.ladegustation.cz

Zlaté české hospody – La Degustation Bohême Bourgeoise; foto: Filip Šlapal

Na Pekárně

Václav Frič z rodiny s dlouhou restauratérskou a řeznickou tradicí patří k nejlepším mistrům české kuchyně. Léta to dokazoval jako šéfkuchař Pražského kulinářského institutu a po odchodu „do vlastního“ v jednoduché, útulné a k dětem velmi vstřícné restauraci kousek za hranicemi Prahy v Čakovičkách se na tom nic nezměnilo. Pečou se tu husy i buchty, v sezoně se můžete těšit na zabijačkové speciality, v jejichž přípravě je Václav Frič nepřekonatelný (stejně jako v otevírání ústřic, v němž je držitelem několika medailí!) – a vždycky to bude, jak napsal jeden spokojený host, v 300% kvalitě (zaručené i zcela čerstvými surovinami od převážně místních dodavatelů). Jediné, na co se spolehnout nemůžete je, že tu najdete volné místo. Ale i to je důkaz o tom, jak životaschopná a lákavá tradiční česká kuchyně je. Když se umí udělat.

WEB: napekarne.com

Zlaté české hospody – Na Pekárně; foto: archiv firem

Středověká krčma Dětenice

Jeden z prvních podniků narušujících představu o klasické restauraci, vznikl v areálu barokního zámku s pivovarem v této obci na Jičínsku už krátce po přelomu tisíciletí. Kromě kulturního zážitku z návštěvy zámku (dnes soukromého, zrenovovaného, veřejnosti přístupného) tady hosté mohou zažít atmosféru skutečné staré krčmy včetně rytířských bitek, žebrajících pobudů či šermířů. Svébytným lákadlem v krčmě je i barvité dobové výrazivo, jídelníček se soustředí na poctivé kusance masa, často pečeného na ohni, ale ve středověkém hábitu se tu dokázala ukrýt i bezmasá jídla nebo na rožni opékané sýry. Nečekejte tu příbory, ubrousky ani ventilaci, ale měchýř do džberu vyprazdňovat nemusíte. Ovšem měšec vyprázdníte celkem snadno, s chutnými krměmi tady nejsou na kordy.

WEB: www.krcmadetenice.cz

Zlaté české hospody – Středověká krčma Dětenice; foto: archiv firem

PŘIPRAVILA JITKA RÁKOSNÍKOVÁ

V novém čísle časopisu Prima FRESH najdete 25 receptů z české a moravské kuchyně:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Novinky

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky houby restaurace hospoda Praha Václav Frič česká kuchyně párek svíčková omáčka restaurace česká kuchyně koprová omáčka La Degustation Bohême Bourgeoise

Návrhy pro vás

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Sladké

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem Maso
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Sladké

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween Sladké

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween


Přečtěte si také

Sladké
Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Prostřeno!
Prostřeno: Roláda s bramborem

Prostřeno: Roláda s bramborem

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí vývar podle Martiny Spoustové

Prostřeno: Kuřecí vývar podle Martiny Spoustové

Prostřeno!
Prostřeno: Rohlík s máslem a paštikou podle Martiny

Prostřeno: Rohlík s máslem a paštikou podle Martiny

Prostřeno!
Prostřeno: Koláč s jablky a vanilkovou zmrzlinou

Prostřeno: Koláč s jablky a vanilkovou zmrzlinou

Novinky
Červená řepa – zimní superpotravina, která tě nezklame a pro chladné dny je jako stvořená

Červená řepa – zimní superpotravina, která tě nezklame a pro chladné dny je jako stvořená

Sladké
Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Soutěžící
Martina Spoustová pořad sleduje už mnoho let a chtěla si to vyzkoušet

Martina Spoustová pořad sleduje už mnoho let a chtěla si to vyzkoušet

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Sladké

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Maso
Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Maso
Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“ Zelenina

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vegetariánské
Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Napětí v ODS roste: Ozývají se kritické hlasy, budoucnost koalice Spolu je v ohrožení Škromach: V ODS mohou před sjezdem promluvit „radikálnější“ ženy. Pekarovou zařadil mezi chyby Tramvaj srazila v pražských Strašnicích člověka. Doprava na místě stojí

prima-zeny

Petře byl vystrojen pohřeb. Bylo to silné, komentoval atmosféru mise MJ Věrní věří, že Petru zavraždil Marek pohárem. Jinou variantu vidí jen Vanilly Na Miu začíná padat podezření. Marek se snažil Sofii předat skrytou zprávu

prima-zoom

Putin denně ztrácí 1000 vojáků Požár a výbuch fotovoltaiky rozmetal rodinný dům. Hasiči zveřejnili záběry z dronu Netrpí rakovinou a mají čističe záchodů. Geniálně propracované sídlo rypošů připomíná včelí úl

prima-fresh

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Červená řepa – zimní superpotravina, která tě nezklame a pro chladné dny je jako stvořená Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

prima-cool

Trailer finále Stranger Things Julia Roberts dostala za svůj nový film 20 milionů dolarů. Je z něj největší propadák její kariéry Mimoni 3: Celý film unikl na internet, má necelých 90 minut

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Naši předkové na Dušičky zdobili hroby, vyřezávali řepu a pekli kosti svatých Jednoduchý recept, jak vyrobit umělou krev na Halloween Jak ochránit stromy před mrazy i škůdci? Natřete kmeny na bílo!

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.