Stejně jako vloni budou šéfkuchaři pražských restaurací podávat originální pokrmy z čerstvě nalovených holandských slávek. Třetí ročník festivalu Prague Mussel Week proběhne ve dnech 13. až 19. září a nabídne milovníkům jídla jedinečnou příležitost – navštívit nová místa a objevit nové způsoby přípravy mušlí. Novinkou letošního ročníku je možnost zakoupit čerstvé slávky i v obchodních řetězcích.
Prague Mussel Week: pražské restaurace nabídnou čerstvé slávky a chuť moře
Holandské slávky prvotřídní kvality obohatí menu tuzemských restaurací i letos. Třetí ročník úspěšného festivalu Prague Mussel Week se uskuteční ve dnech 13. až 19. září. Pořadatelé festivalu přivezou do hlavního města přibližně 23 tun čerstvých slávek, z nichž budou šéfkuchaři ve více než sedmdesáti restauracích připravovat originální pokrmy. Čerstvě nalovené slávky doputují z nizozemského Yerseke do Prahy již za 18 hodin od výlovu.
„I letos chceme ukázat Čechům, že mušle nejsou výstřelkem pro smetánku, ale zdravým a chutným jídlem, vhodným na každý stůl. Během týdenního festivalu plánujeme naservírovat více než 50 tisíc porcí delikatesních pokrmů. Přineseme tím chuť moře do Prahy i do dalších míst České republiky,“ přibližuje letošní ročník Prague Mussel Weeku Pierre-Manuel Boels z HOPI CEE Fish HUB, jež festival pořádá.
Novinkou letošního ročníku bude možnost zakoupit čerstvé slávky za zvýhodněnou cenu také v obchodních řetězcích po celou dobu konání festivalu. „Slávky od našich dodavatelů jsou prvotřídní kvality, mají vysoký poměr lastury a masa a navíc jsou zpracovány udržitelným způsobem. Příprava mušlí je snadná a každý ji podle receptu určitě zvládne,“ dodává Pierre-Manuel Boels.
Stejně jako v minulém ročníku si zájemci mohou na webových stránkách festivalu praguemusselweek.cz vygenerovat voucher na 1+1 porci zdarma a poté ochutnat mnoho způsobů přípravy mušlí. S voucherem stačí zamířit do některé z pražských restaurací tří cenových kategorií: Luxury (luxusní restaurace), Money for Value (střední cenová kategorie) a Bistro (dobrá kvalita za příznivou cenu). Čtvrtá kategorie Out of Prague je určena pro podniky mimo hlavní město, které budou do festivalu rovněž zapojeny.
Proč ochutnat slávky?
Slávky jsou především mimořádně zdravé a řadí se mezi takzvané superpotraviny. Obsahují plno bílkovin, železa a vitaminů. I jedna malá slávka obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, vitaminy A a B12, selen, jód a zinek. Tyto látky pomáhají zlepšit funkci mozku, regulují hormony štítné žlázy a posilují imunitní systém. Přispívají rovněž k dobré funkci zraku a k zářivé pokožce. A jelikož je příprava slávek snadná a rychlá, stojí za to doma vyzkoušet některý z originálních receptů, které letošní ročník festivalu Prague Mussel Week přináší, a přesvědčit se osobně o blahodárných účincích mořských mušlí na lidské zdraví. Další recepty a inspiraci najdete na stránkách praguemusselweek.cz.