Čokoláda zvyšuje naši výkonnost, zlepšuje náladu a ještě mnohem víc! Máme pro vás 5 vědecky podložených důvodů, proč si můžete na čokoládě pochutnat bez výčitek.
5 skvělých důvodů, proč jíst čokoládu
Jste čokoholici? Vaše závislost vám může zachránit život. Nedávná studie odhalila, že lidé, kteří jedí hodně čokolády, mají na rozdíl od ostatních o 37 % menší pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a o 29 % nižší riziko mrtvice.
Vědci sice zdůrazňují, že si v konzumaci této vysoce kalorické lahůdky máme počínat rozumně, přesto ji považují za zdravý doplněk stravy.
Na základě stovek studií se už dávno ví, že je tmavá čokoláda plná antioxidantů, které jsou prospěšné našemu zdraví. Máme pro vás pět (staro)nových důvodů, proč čokoládu milovat.
1. Čokoláda pomáhá s matematikou
Flavonoly obsažené v čokoládě zvyšují cirkulaci a tím i přísun krve do mozku. Ve studii z roku 2009 byli účastníci vyzváni, aby počítali po třech od čísla 999 do čísla 800. Poté, co si dali šálek kakaa, byli schopni splnit úkol rychleji a přesněji a cítili se mentálně čilejší.
2. Čokoláda zasytí
Když jsme byli malí, zakazovaly nám maminky jíst před obědem hlouposti (a čokoládu zvlášť). Zdá se, že věděly proč. Dánští vědci dali 16 účastníkům výzkumu 100 g hořké nebo mléčné čokolády a po dvou hodinách pizzu. Ti, kteří měli hořkou čokoládu, snědli o 15% méně kalorií než ti, kteří měli čokoládu mléčnou. Navíc měli menší chuť na mastné, slané a sladké pokrmy.
3. Čokoláda vás vynese do oblak
Čokoláda obsahuje fenetylamin, který spouští vylučování endorfinů. K podobné biochemické reakci dochází, když jsme zamilovaní. Nevěříte? Lékaři ze společnosti Mind Lab v Anglii uskutečnili zajímavý výzkum. Šest párů si mělo nechat v ústech rozpustit čtvereček hořké čokolád a potom se líbat. Byli přitom připojeni na monitory mozku a srdce. Ukázalo se, že obě aktivity sice zvýšily činnost mozku i srdce, ale čokoláda zdvojnásobila míru dráždění centra rozkoše v mozku během líbání, a to zvláště u žen. Podle vědců způsobuje směs cukru a kofeinu, obsažených v čokoládě, dlouhotrvající euforii.
4. Čokoláda uklidňuje
Saháte po čokoládě, když jste ve stresu? Máte k tomu biologický důvod. Studie ukázaly, že v čokoládě obsažený anandamid aktivuje v mozku stejné receptory jako marihuana. Není divu, že jsme s každým soustem blíž k blaženosti…
5. Čokoláda prodlužuje život
Studie uveřejněná v British Medical Journal ukázala, že konzumenti sladkostí mohou žít – o téměř rok! – déle než ostatní. Účastníci, kteří si dopřávali sladkosti jednou až třikrát měsíčně, měli ve skupině nejnižší míru mortality a vědci předpokládají, že by to mohlo být díky antioxidantům obsaženým v čokoládě. Studie z roku 2009 zároveň odhalila, že jedlíci čokolády, kteří prodělali infarkt, měli nižší pravděpodobnost úmrtí než lidé, kteří čokoládu nejedli. Dejte si proto bez výčitek každý den několik čtverečků!
Autor: Ester Brožová