Svou zálibu ve zdravém jídle dokládá svým aktivismem. Spolupracuje dokonce i s první dámou Ameriky, Michelle Obamovou, aby děti dostávaly v amerických jídelnách více než hamburgery. Jamie Oliver pro vás každý všední den v 17.30 na Prima love bude vařit zdravé rychlovky.
Jamie Oliver exkluzivně: Skvělé jídlo uvaříte za pár minut!
Jamese Olivera z Essexu zná celý svět jako Jamieho, kuchaře bez čepice. Tak vypadaly jeho televizní začátky ve vlastních kuchařských show, které doplnil úspěšnými kuchařkami. Recepty Jamieho Olivera za pár let let nesměly chybět v žádné polici moderního gurmána. Za ta léta se Jamie Oliver stal nejen šéfkuchařem, ale i majitelem několika restaurací po celém světě a aktivně se snaží naučit generaci lidí, jejichž matky nikdy nevařily, uvařit zdravá a rychlá jídla.
Máme pro vás rozhovor s otcem, podnikatelem, ale hlavně milovníkem zdravého jídla, Jamiem Oliverem.
Jak jíst zdravěji a nezatěžovat tělo, když už musíte jíst každý den v restauracích a nemáte čas na pěstování vlastní zeleniny ani na vaření?
Nikdo nemusí jíst v restauracích každý den, nenapadá mě jeden jediný člověk, pro kterého by to byla nutnost. A vaření nemusí být jen zdlouhavý proces – když víte, co děláte, uvaříte v pěti minutách skvělé jídlo!
Je kariéra šéfa nebo dobrého kuchaře tou správnou alternativou pro mladého člověka, který nemá moc peněz? Co myslíte?
Nemyslím si, že je to o penězích. Pokaždé, když si kuchařinu nějaký mladý člověk vybere, měla by to být jeho vášeň. Když milujete jídlo a vaření, potom ano, trénujte na šéfkuchaře. Asi na tom nezbohatnete, ale když budete tvrdě dřít, budete se mít dobře, a možná, když budete opravdu hodně dobří, otevřete si i vlastní restauraci. To byl můj sen, když jsem byl malý.
Jamie Oliver vaří superrychlovky. Foto: JamieOliver.com
Která ingredience je pro vás v kuchyni zásadní? Ta jedna jediná věc, která dokáže změnit nudné jídlo v hostinu?
Jsem velký fanda chilli, a tak bych si ho asi vybral – můžete s tím toho tolik udělat. Je jasné, že nefunguje v každém jídle, ale dokáže opravdu dodat na zajímavosti spoustě pokrmům.
Vím, že se mě ptáte pouze na jednu přísadu, ale kdybych mohl propašovat ještě dvě další, byl by to určitě citron a česnek, obojí dokáže jídlu dodat tolik chuti a jsou to neuvěřitelně všestranné suroviny.
Kdybyste mohl na své zahradě vypěstovat jen jednu věc, co by to bylo?
Jenom jednu věc? Tak to je drsný. Nemyslím, že by to byla jen jedna věc…
Jaké je tajemství rychlého vaření bez toho, aby se v kuchyni nadělal nepořádek?
Záleží na tom, co vaříte. Některá jídla jsou jednoduchá a stačí mít jeden hrnec, prkýnko a nůž. Jiná vyžadují víc vybavení. Jinak funguje mít prázdný dřez nebo myčku a mít mísu na odpad někde poblíž, což vám pomůže minimalizovat nepořádek.
Vyzkoušejte jednu z Jamieho super rychlovek:
Jak byste dodal sebedůvěru někomu, kdo nikdy v životě nevařil a chce začít?
Myslím, že je důležité začít s jednoduchými věcmi. Pokud opravdu nevíte vůbec nic o vaření, najděte si kamaráda, který vám může ukázat pár jednoduchých receptů, a pak se je pokuste připravit sami. Neznám nikoho, koho by jeho první vaření pořádně nenakoplo a nemotivovalo zkoušet to dál. Je to skvělý pocit, když se vám povede uvařit dobré jídlo pro rodinu nebo přátele.
Co vás odlišuje od ostatních kuchařů známých z televize?
Vždycky jsem se snažil dělat svou show zajímavou a dostupnou pro všechny, takže když se jedná třeba o show Jamie vaří doma nebo když jde o školní obědy, je to vždycky hodně koukatelné a v každém stylu je něco, co nutí diváka o tom jídle přemýšlet trochu jinak.
Co bylo vaše první jídlo, které jste uvařil?
Hodně jsem pomáhal v kuchyni u mého táty v hospodě, to mi bylo tak 7, 8, ale nepamatuji si přesně, co bylo to první jídlo, které jsem uvařil sám. Ale vím, že jsem v jedenácti uměl připravit dobré pečené kuře.
Co je vaše oblíbené jídlo?
Na to se mě lidé ptají často. Mně chutná tolik věcí, že je těžké si vybrat jenom jednu. Miluju pečené kuře od mámy, ale jindy mi zase na zahradě vyroste hromada listového salátu, takže jím a mám hodně rád všechny druhy salátů.
Jste světovým průkopníkem vaření z čerstvých surovin. Jaké jsou vaše cíle?
To je od vás velmi milé. Mým cílem je opravdu se ujistit, že děti a dospělí na celém světě mají dostatek informací k tomu, aby se správně stravovali a předkládali i svým rodinám zdravé jídlo – jde o to používat čerstvé suroviny, ne drahé. S trochou znalosti můžete připravit rychlé, cenově dostupné, chutné a výživné jídlo. Porozumíte i tomu, že fast foody jsou v pořádku jen jako výjimka, ne jako každodenní stravování.
Vídáme vás v televizi, v knížkách, v časopisech. Co ještě děláte?
Mám po celém světě různé restaurace a také dodáváme všelijaké lahodné výrobky do supermarketů. Také spolupracuji s firmami, které dělají kvalitní, ale dostupné kuchyňské vybavení.
Která ingredience vás nenechá chladným?
Chilli – jsem na něm v podstatě závislý – trochu ohně je vždycky potřeba.
Řekněte nám něco o jídle, které vás vystihuje nebo baví?
Hodně jídel mě baví. Nemůžu vybrat jen jedno. Třeba právě teď mi na zahradě roste spousta salátů a bylinek a zeleniny, takže pokaždé, když jdu kolem a vidím to, nemůžu se dočkat, až si z těch čerstvých surovin připravím jídlo.
Co je vaše největší potěšení?
Být doma s mou ženou a dětmi.
Čím si myslíte, že jste nejvíce přispěl světu jídla a stravování?
Řekl bych, že jsem inspiroval lidi na celém světě, aby zkoušeli nové věci, vařili trochu lépe a byli ve vaření odvážnější. Také doufám, že jsem inspiroval děti, aby se zajímaly o čerstvé jídlo.
Jak vidíte sám sebe v realitě nebo ve snu za 5 let?
Tak dopředu opravdu nepřemýšlím, ale doufám, že budu pořád dělat to, co dělám, a užívat si to tak, jako si to užívám teď.
Sledujte novou Jamieho kuchařskou show na Prima love v 17.30 každý den!
TV sérii Jamie vaří super rychlovky doprovází kuchařka, která už vyšla i v češtině:
Jamie Oliver – 15 minut v kuchyni
Nová kuchařka Jamieho Olivera vás naučí vařit bleskově rychlá jídla pro pracovní dny. Volně navazuje na předchozí úspěšný titul „Jamie Oliver – 30 minut v kuchyni“. Kniha čtenáře naučí připravit rychlé a zdravé hlavní jídlo, které nakrmí celou rodinu. „Kniha je zcela a úplně věnována tomu, co chcete – bleskově připravenému chutnému a výživnému jídlu na každý den,“ dodává Jamie Oliver.
Jídla v knize splňují téměř nemožné zadání. Jsou zároveň nutričně a chuťově vyvážená, nezávisí na drahých surovinách a jejich příprava je bleskově rychlá. Recepty jsou načasovány asi na 15 minut přípravy, i začátečníkům ale umožní připravit skvělé jídlo na konci vytíženého pracovního dne.
Recepty jsou rozděleny do 9 hlavních kapitol podle typu jídla – kuře, hovězí, vepřové, jehněčí, ryby, těstoviny, polévky a sendviče, zelenina, snídaně. Řada receptů je vegetariánských, takže se úplně obejdou bez masa. Každá jednotlivá porce pak obsahuje zhruba 580 kalorií a obsahuje maximálně vyvážený poměr živin.