Pokud patříte mezi kulinární nadšence, určitě rádi objevujete nové suroviny a koření. Naštěstí dnešní doba přeje kulinárním výletům, které zvládnete podniknout i ve své kuchyni. V nabídce obchodů se totiž objevují různé zajímavosti, které stojí za prozkoumání a vyzkoušení v nových receptech.
Pusťte do kuchyně nové ingredience! Znáte černuchu, galgán nebo tonka boby?
Dnes se skrze koření podíváme do Orientu, jihovýchodní Asie i do Jižní Ameriky.
Černucha (Kmín černý)
Sametově černá trojhranná semínka z rostliny Nigella sativa jsou podobná semínkám cibule. Mají peprnou zemitou a lehce nahořklou chuť. V Turecku a orientální kuchyni patří semínka černuchy (černého kmínu) bezpodmínečně na chleba a slané pečivo, podobně jako se u nás sype pečivo mákem. Pomletá černucha s kmínem a koriandrem se výborně hodí na omelety. Černý kmín hraje důležitou roli v indické kuchyni, je nepostradatelný v kuřecích pokrmech a vegetariánských jídlech (jako pilafy, curry a korma). Opražená semínka jsou velmi dobrá v salátech a omáčkách.
PRIMA TIP: Pro zintenzivnění chuti se doporučuje černý kmín před použitím nasucho opražit.
Tonkové boby
Tonka boby jsou semínka tropického stromu nazývaného také mexickou vanilkou, v češtině ho pak najdeme pod názvem silovoň obecný.
V kuchyni nahradí vanilkový lusk, stačí bob nastrouhat na jemném struhadle (např. na muškátové oříšky). Svým mandlovo karamelovým aromatem skvěle dochutí pudinky, zmrzlinu, mléčnou rýži, sušenky i koláče. Kvůli intenzivnímu aromatu a také přirozenému obsahu kumarinu byste jej měli dávkovat s rozmyslem. Boby jsou chuťově velmi intenzivní, při vaření si vystačíte s práškem na špičku nože. V tonka bobech se snoubí vanilková chuť s karamelovým, lehce rumovým podtónem, ve kterém lze také rozpoznat hořké mandle. V Jižní Americe byly tonka boby původními obyvateli považované za magické fazolky s léčivými účinky. Často byly používány jako ochranné amulety, a dokonce do poloviny čtyřicátých let minulého století sloužily ve Venezuele jako oficiální platidlo.
PRIMA TIP: Při delším skladování se mohou na jejich povrchu objevit malé bílé krystalky, nejedná se o plíseň! Vykrystalizování je přirozeným procesem a nesnižuje kvalitu produktu.
Galgán
Je skvělým kořením jihovýchodní Asie. Kdo má v oblibě jihoasijskou kuchyni, musí mít galgán, známý také jako galangal, bezpodmínečně doma. Má aroma připomínající zázvor a citron, je ale podstatně jemnější než zázvor. Díky Hildegardě se stal znovu známým i v Evropě, u nás se s oblibou používá jako náhražka pepře. Výborně chutná jako koření na vaření pro pikantní a sladké pokrmy, např. kari jídla, polévky, drůbež, jehněčí, ryby a mořské plody. V čerstvé formě je galgán podobný zázvoru, pokud ho ale nepoužíváte příliš často, můžete jeho výraznou chuť využít i v sušené a namleté formě.
Tyto druhy koření najdete ve specializovaných obchodech i v e-shopech s kořením, všechny má v nabídce třeba Sonnentor.