Zahřejte se domácím pečeným čajem! Poradíme, jak připravit ten nejlepší

Horké slunečné dny jsou pro letošek už definitivně pryč a s nimi i zahrádka plná letních dobrot. Připomeňte si slunečné dny a zahřejte se pečeným čajem z kvalitního ovoce, který si snadno připravíte i z pohodlí domova. Uvidíte, že vás šálek zahřeje i příjemně naladí.

Dbejte na to, abyste při jeho přípravě vybírali pouze kvalitní suroviny. Ty nejhodnotnější pocházejí z ekologického zemědělství a zaručí vám maximální množství minerálů a vitamínů. Zároveň nenesou stopy chemických látek v podobě reziduí pesticidů či herbicidů. Bioprodukty jsou dostupné na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství prostřednictvím bedýnkových systémů nebo v obchodech pod označením logem biolistu nebo biozebry.

Banány ne, švestky ano

Ovoce, ze kterých budete pečený čaj připravovat, vybírejte podle vlastních preferencí. Doporučujeme do směsi přidávat i trochu rakytníku, který čaji dodá osvěžující chuť a vitamin C. Vyhněte se banánům, které zhořknou a nevypadají hezky. Naopak švestky udělají parádu v každém čaji. Doporučujeme použít směs, kde bude ve stejném poměru kyselejší i sladší ovoce. Malé plody nekrájejte a nechte je v celku, na menší kousky rozdělte jen ty větší, které zbavte pecek i jádřince.

Bez cukru to nepůjde

I u slazení se vyplatí dbát na kvalitu a při výběru volit bio variantu. Cukr slouží jako konzervant a zaručí, že se váš pečený čaj nezkazí. Obecně platí, že by jeho množství mělo odpovídat asi poloviční dávce ovoce. Ale opět záleží na výběru, v případě kyselejších plodů můžete přidat sladidla více. Nebojte se ochutit čaj i kapkou alkoholu dle vlastního výběru. Doporučujeme například rum.

Podzimní pečený čaj

  • 2 kg oblíbeného ovoce v biokvalitě (jablka, hrušky, švestky, rybíz)
  • 1 kg bio cukru
  • 1 ks bio citronu
  • 1 balíček bio badyánu
  • 1 balíček bio skořice
  • 2 dcl rumu

Jablka, hrušky i švestky použijte zhruba ve stejném poměru. Očistěte je, zbavte pecek a jádřince a nakrájejte je na stejně velké kostičky, kuličky rybízu nechte v celku. Kombinovat ovoce můžete dle libosti. Vše promíchejte a přidejte rum. Zasypejte kořením a zakápněte citronem. Ovoce vložte na pekáč a posypte cukrem. Ve vyhřáté troubě pečte asi 45 minut, občas promíchejte. Jakmile je směs hotová, vyjměte badyán a naplňte připravené skleničky asi do jedné poloviny. Zavíčkujte, převraťte dnem vzhůru a na rozložené utěrce nechte vychladnout.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty