Suroviny
- ovoce (lepší je pouze čerstvé, ale dá se i mražené) 1 kg
- cukr krupice 600 g
- citron (na kousky) 1 ks
- koření (dle chuti, např. skořice, hřebíčky, hvězdička badyánu)
Stačí dodržet základní poměr mezi ovocem, cukrem a… svou roli má samozřejmě i citron. Vše ostatní je už bonus navíc. Tak schválně jaká bude vaše nej kombinace.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 stupňů a připravte si předem vysterilizované sklenice.
- Do hlubokého pekáčku nebo zapékací nádoby vsypte opláchnuté a pokrájené ovoce – např. 300 g pomeranče, 250 g jablek, 250 g hrušek, 200 g malin. Pokud pracujete s ovocem z mrazáku, nechte ho nejdříve povolit. Zasypte cukrem, přidejte citron a koření, např. ½ čajové lžičky skořice, 6 hřebíčků, 1 hvězdičku badyánu.
- Pekáček přikryjte víkem nebo alobalem a dejte péct na 30 minut. Poté nádobu odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut. Během pečení ovoce kontrolujte, zda již pustilo šťávu. Při té příležitosti ho promíchejte. Stačí 3–4x za celou dobu pečení.
- Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru.
- Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů a uchovávejte v temnu a chladu. Vydrží vám celou zimu.
- Čaj z nich připravíte tak, že do čtvrtlitrového hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Pak je jen na vás, zda čaj přecedíte nebo voňavé ovoce sníte.
PRIMA TIP: Cukrem tento recept nešetří, proto je vhodné volit alespoň třetinu až polovinu ovoce kyselejší, jako jsou mandarinky, brusinky, pomeranč… Pokud máte menší skleničky, větší kusy ovoce předem pokrájejte. Do verze pro dospělé můžete směle přidat 1–1,5 dcl alkoholu; rum, griotku, jakýkoli likér, co máte rádi.
Vyzkoušejte také orientální punč podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou