Správně upečený cupcake, který vás příjemně překvapí svým nadýchaným těstem, není samozřejmostí. Aby se vám oblíbený dezert opravdu povedl, je dobré vědět, na co při pečení dávat pozor a jak správně postupovat. Teprve tehdy upečete ty dokonalé, všemi oblíbené cupcaky pokaždé s jistotou.
Víte, jak upéct nadýchané cupcaky? Poradíme vám!
Pojďme se podívat na několik důležitých tipů, které vám ukážou, že pečení cupcaků není složité. Stačí si osvojit pravidla a postupy, které vás k zaručeně lahodnému výsledku dovedou.
1. Dodržování receptu
Při přípravě cupcaků není příliš prostoru pro odchylování se od receptu. Ten navíc bývá složen jen z několika málo ingrediencí, není tedy třeba žádnou z nich nahrazovat. Taková záměna surovin může mít dopad na kvalitu i chuť dortíků. Proto si raději předem recept nastudujte a ujistěte se, že budete mít před pečením připravené všechny ingredience přesně tak, jak recept uvádí. Je to krokem číslo jedna k tomu, aby se vám pečení povedlo. (Navíc svou kreativitu a invenci uplatníte při zdobení.)
2. Vážení ingrediencí
Stejně tak jako nedoporučujeme zaměňovat ingredience, není dobrým nápadem ani jejich používání od oka. I tady jde o eliminování možnosti, že se vaše snažení nevyplatí jen proto, že suroviny byly ve špatném poměru. K pečení si proto raději připravte kuchyňskou váhu, a pokud máte, tak i odměřovací lžíci nebo košíček.
3. Kvalitní ingredience jako základ
Ani v kvalitě není dobré dělat kompromisy. Připravte si takové ingredience, které máte ověřené a víte o nich, že vás nezklamou.
4. Vždy ta správná teplota
Teplota je při pečení cupcaků královna, a to hned několikanásobná. Všechny suroviny, které se chystáte použít, by měly mít před pečením stejnou pokojovou teplotu. Když budete dortíky dávat do trouby, dbejte na to, aby už byla plně předehřátá. I samotné pečení by následně mělo probíhat přesně na tolik stupňů, kolik uvádí recept. A až budou hotové? Neumisťujte je do lednice, lépe jim je v místnosti.
5. Zvědavost stranou
Jen za plechem s cupcaky dovřete dvířka a po pár minutách už byste chtěli zvědavě nakukovat dovnitř? Raději v sobě najděte trpělivost a nechte dortíky péct bez proudu studeného vzduchu z místnosti. Aby byl výsledek skvělý, je totiž třeba udržovat v troubě konstantní teplotu. Povolené je v polovině pečení akorát otočit plech, aby byly na všech stranách propečené stejně.
6. Ujasněte si, co od těsta očekáváte
Těst na cupcaky existuje nespočitatelně a vy můžete vyzkoušet klidně úplně všechna. Každému totiž chutná a vyhovuje jiný typ. „Ráda dělám dortové korpusy mechové a pěnové, ale pokud chci korpus vláčný, šťavnatý, je potřeba přidat tuk. Stačí pár lžic oleje, případně i jiného tuku. Tuk v těstě je také podmínkou toho, že půjdou cupcaky z košíčků dobře ven,“ dělí se o své zkušenosti cukrářka Dortisimo.cz Olga Ceralová.
TIP – Košíčky se zlatými hvězdičkami
Pokud si potrpíte na bezchybný a vyladěný výsledek, papírový přebal na cupcaky by měl být naprostou samozřejmostí. Hvězdičkové košíčky jsou elegantní i trochu hravé a už vidíme, jak v nich vynikne váš perfektní cupcake zdobený broskvovým krémem! K dostání na Dortisimo.cz
redaktorka FTV Prima