Posilujte imunitu! Vyzkoušejte jednoduché recepty z medvědího česneku

Obliba medvědího česneku v poslední době strmě stoupá. Aby také ne. Od dob, kdy tak trochu upadl do zapomnění, jsme opět zjistili, že skvěle nechutná jen medvědům. Pokud si netroufáte hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, pak vsaďte na jistotu a sázejte jej na polostinná až stinná stanoviště na zahrádky nebo vyrazte přímo do supermarketu, kde se v poslední době také běžně nabízí jako špenát či zelené koření.

Osvědčený jarní životabudič

Medvědí česnek je považován za jeden ze silných jarních životabudičů a rovněž působí pozitivně na imunitní systém. Obsahuje totiž spoustu vitaminu C – až 150 mg ve 100 g rostliny. „Stejně tak jako česnek paličkový obsahuje antibakteriální allicin – typickou látku, jež může za dobře známou sirnatou vůni česneku. Lístky medvědího česneku lze mixovat, trhat či krájet do zelených smoothie, salátů či kořenit polévky, rizota, karbanátky, omelety,“ navrhuje Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně NATURHOUSE.

Přírodní antibiotikum

Alicin je známým bojovníkem proti chřipce, nachlazení, respiračním problémům, angínám, průjmům, stafylokokům i streptokokům, prvokům trichomony, virům způsobujícím opary, kandidě a dalším. V Číně například při jakékoli bakteriální či virové nákaze doporučují užívat česnek každé dvě hodiny. Alicin je sloučenina nestálá a jeho dodávku je nutno periodicky opakovat.

O medvědím česneku se říká, že reguluje činnost žaludku, podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů, uklidňuje křeče hladkého svalstva, ničí střevní parazity, podporuje chuť k jídlu a tvorbu krve. Medvědí česnek bude nápomocný proti ateroskleróze, vysokému krevnímu tlaku i astmatu. Oceníme ho při léčbě mykóz a plísní, poruchách srdečního rytmu, chronických kožních problémech. Působí močopudně, tonizuje nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech.

Vyzkoušejte nové svěží recepty, ve kterých zpracujete medvědí česnek:

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Suroviny: 200 g medvědího česneku, 20 ml oleje (olivového), 50 g parmazánu, 10 g sezamového semínka, 2 g soli

Postup: Medvědí česnek omyjte, společně s olejem vložte do mixéru a jemně umixujte. Přidejte parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujte, nicméně se snažte zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístěte do skleničky, směs zalijte ještě trochou oleje, pečlivě uzavřete a nechte v lednici, případně lze zamrazit třeba ve tvořítkách na led.

ŠPENÁT Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Suroviny: 500 g medvědího česneku, 1 cibule, 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 20 g slunečnicového semínka, himálajská sůl

Postup: Medvědí česnek umyjte, nakrájejte nadrobno stejně tak cibulku, vše dejte do pánve společně se semínkem, solí, zalijte vodou a duste 20 minut. Ke konci do směsi přidejte vajíčko a ještě chvíli prohřejte. Nakonec přidejte kvalitní olej na dochucení a dodání nezbytného tuku na využití živin. Již nevařte, podávejte.

VAJÍČKOVÝ SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Suroviny: 4–6 natvrdo uvařených vajec, svazek medvědího česneku, sůl, pepř, 2 ks jarní cibulky, olivový olej, lžička hořčice, případně avokádo, trocha jogurtu nebo kokosového mléka na zjemnění směsi

Postup: Uvařená vejce oloupejte a pokrájejte. Stejně tak nakrájejte svazek opraného medvědího česneku, smíchejte s vejci, přidejte sůl, jarní pokrájené cibulky, čerstvě mletý pepř, lžičku až dvě hořčice. Směs můžete spojit hustým jogurtem nebo kokosovým mlékem a trochou jablečného octa, také můžete přidat avokádo.

RUKOLOVÝ SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Suroviny: velká hrst rukoly, hrst medvědího česneku, 5 sušených rajčat, 100 g syrovátkového sýra (např. Pilos, Ricotta), 1 šalotka, citronová šťáva, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, sůl, pepř

Postup: Rukolu důkladně omyjte spolu s medvědím česnekem, do mísy spolu s nimi přidejte pokrájená sušená rajčata (pokud budou příliš vyschlá, pak je potřeba je předem namočit), nakrájejte šalotku nebo menší červenou cibuli, syrovátkový sýr, přidejte citronovou šťávu, olej, sůl, pepř, důkladně promíchejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty