Dáváte si každé ráno vodu s citronem pro nastartování organismu? Nebo citronovou šťávu používáte často do salátových dresinků nebo jím dochucujete omáčky? Než do citronu zakrojíte, myslete dopředu a naučte se malý trik, který vám v kuchyni ušetří čas i peníze.
První věc, kterou udělat s citronem, než z něj vymačkáte šťávu
Kdykoliv se chystáte použít citronovou nebo jinou citrusovou šťávu, než plod rozříznete, vždy ho nejprve důkladně omyjte teplou vodou a nastrouhejte kůru. Můžete použít malé struhadlo nebo ostrý Microplane, existují i speciální škrabky na citrusovou kůru, které zvládnou i dlouhé tenké proužky. Nebo vezměte ostrou škrabku na brambory a nakrájejte silnější plátky. Důležité je strouhat jen vrchní vrstvu bez spodní bílé vrstvy, která je hořká.
Uchovejte si kůru na později
Nastrouhanou kůru dejte do zipového sáčku a uschovejte v mrazáku, kde vydrží asi 3 měsíce. Kdykoliv pak najdete v receptu v ingrediencích citronovou kůru, máte ji po ruce. Skvělá je na pečení sladkých moučníků, krásně ovoní těsto. Ale hodí se i do zeleninových ragú, můžete ji přidat do hummusu nebo do dýňové polévky. Perfektně dochutí i masové pečínky nebo pokrmy z těstovin. A super je i do svařáku a punče :)
Využijte kůru z různých citrusů
Kromě citronu můžete stejným způsobem uchovat i kůru z limetek nebo z pomerančů. Zvlášť při vánočním pečení oceníte zásobu citrusové kůry v mrazáku. A navíc budete mít skvělý pocit z neplýtvání!