Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezona startuje začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného oběda výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny.
Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu. Objevte kouzlo jehněčího, kůzlečího a telecího
Přestože se většinou mladému masu vyhýbáme, obavy spojené se silným aroma i komplikovaným zpracováním jsou mnohdy zbytečné. Správný výběr bylin a kombinace s první jarní zeleninou osloví i ty největší gurmány. Uvidíte, že kůzlečí, telecí i jehněčí maso má hned několik vlastností, díky kterým obohatí i váš jídelníček. Ale pamatujte, protože se jedná spíše o seznní záležitost, doporučujeme s jeho objednávkou neotálet, běžně ho totiž na pultech supermarketů neuvidíte.
Libové jehněčí
Jehněčí stejně jako skopové není v České republice příliš populární a to je velká škoda. Vyznačuje se totiž křehkostí a šťavnatostí, která předčí i jiné druhy masa. Naprosto zásadní je ale výběr správného kusu. V případě, že se chystáte jehněčí vyzkoušet poprvé, sáhněte po kýtě. Je nejchutnější pečená, například s medem a rozmarýnem. Pro rychlou úpravu naopak nejlépe poslouží kotletky a svíčková.
Jehněčí maso navíc nemá tak silné aroma jako skopové. Jeho chuť můžete ještě zmírnit správnou kombinací bylin a koření. Známý kuchař Hugo Hromas doporučuje i kombinaci se skořicí: „Kousek jehněčího si perfektně rozumí s trochou skořice, černým pepřem, malým množstvím česneku a tymiánem, k tomu přidávám kousek citronu nebo trochu bílého vína.“
Vzácná specialita
Stejně jako jiné mladé maso je i kůzlečí pro tělo lépe stravitelné. Mnoho lidí odrazuje jeho charakteristická vůně, které se ale snadno zbavíte například tím, že necháte maso pověšené na čerstvém vzduchu po dobu alespoň 24 hodin. Nebo ho na den naložíte do kyselého mléka. Některé recepty doporučují maso naložit i na tři dny do marinády. Kůzlečí je charakteristické svou křehkostí, jemnou vláknitostí a šťavnatostí s příjemnou mléčnou chutí.
Pokud máte čas, doporučujeme vyzkoušet kůzlečí krk. Jedná se o tučnější kus masa vhodný pro pomalé přípravy, jako je pečení nebo dlouhé vaření. Na grilování se pak hodí kůzlečí plec, můžete ji například prošpikovat špekem a zkombinovat s kořenovou zeleninou. Pro rychlejší přípravu je vhodné zvolit hřbet, který je sice méně tučný, ale zato vysoce kvalitní. Ke grilování se bude hodit také kýta, kterou doporučujeme marinovat v jarních bylinkách, nakrájet na tenké plátky a zprudka opéct.
Málo tuku a vysoká jemnost
Telecí maso je díky svému nízkému obsahu tuku dobře stravitelné, má velice jemnou chuť a je bohaté na zinek. Určitě oceníte i jeho variabilitu, lze ho totiž připravit na několik způsobů stejně jako kuřecí maso. Díky své křehkosti by i samotná úprava měla být minimální a co nejšetrnější.
V případě pečení doporučujeme nespěchat a dát masu na čas. Raději ztlumte teplotu a pečte po delší časový úsek. Na masu rovněž doporučujeme nechat vrstvu tuku, aby si ponechalo šťavnatost. Druh telecího se bude odvíjet podle receptu. Například na vídeňský řízek bude nejlepší zadní kýta. Na rychlou úpravu na grilu zase panenka. Plec bude naopak potřebovat více času a péče, skvěle se hodí například na dušení.
Kam pro hodnotné maso?
Jehněčí, kůzlečí ani telecí není obvyklým kusem masa, a proto na supermarkety spíš nespoléhejte a raději vyrazte na lokální ekofarmu. Při takovém nákupu masa si můžete být jistí, z čeho budete vařit, a navíc vám farmář s výběrem pomůže. Farmy nabízející mladé bio maso můžete vyhledat třeba na stránkce Kam pro bio.
Pokud nemáte čas vyrazit přímo na ekofarmu, můžete si maso objednat on-line. Bio maso je vždy označeno logem biolistu nebo biozebry. Jedině tato loga zaručí, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, tedy nejen o ekologický chov zvířat, ale také o jejich ekologickou porážku, která je k nim v maximální možné míře šetrná.
PRIMA TIP: Pro jehněčí a skopové maso vyrazte například na Ekofarmu Staré Sedlo nedaleko Tachova.
redaktorka FTV Prima