Možná jste o něm slyšeli, ale pořádně nevíte, o co vlastně jde. Lyofilizované ovoce, jinak také mrazem sušené, je hit posledních let, i když jeho historie sahá do 20. století. Někteří už mu propadli nadobro, jiní se ještě zdráhají. Až si ale přečtete tento článek, budete mít jasno!
Kouzlo lyofilizovaného ovoce. Už jste ochutnali mrazem sušené plody?
Zdravá forma mlsání jen tak na křupnutí nebo jako součást vaření či při přípravě drinků. Lyofilizované ovoce je speciálně zpracované a díky dané technologii je plné vitamínů, ale současně křupavé v ústech. Neuvěřitelný pokrok v konečné chuti a novodobá cesta k plnohodnotnému ovoci v pytlíčku – kdykoliv bez okorání, pomačkání či přezrání.
Síla ledového vzduchu
Lyofilizované ovoce je vyráběno speciálním postupem při proudění ledového vzduchu v teplotách do –80 °C. Při následném dvoufázovém sušení pak dochází k postupnému odpaření vody z plodů ovoce. V této formě si tak zachovává perfektní neporušenou strukturu, dokonalou barvu i chuť, ale především vysoké hodnoty všech obsažených vitamínů a minerálních látek. Zároveň se po usušení už nijak neupravuje, je tedy 100% přírodní. Ovoce je krásně křehké, křupavé a nejvíce se svým obsahem i vzhledem blíží čerstvému ovoci!
Kouzlo lyofilizovaného ovoce. Už jste ochutnali mrazem sušené plody? 2
To sice stále vítězí na plné čáře v chuti a zažité vizuální stránce, ale v současném vývoji gastro trendů lze s jistotou prohlásit, že lyofilizované ovoce neokorá, není plesnivé ani zasažené supermarketovým zářivkovým přímým svitem. Navíc v tašce, kabelce, školní aktovce nedochází k deformaci ani k menšímu či fatálnímu zničení.
Lyofilizované ovoce je vnímáno jako průlom ve světě zdravé výživy, vývoje malých dětí, kvalitní gastronomie a skvělých barmanských výkonů na poli domácím i profesionálním. Navíc v této formě vydrží ovoce ve skříni měsíce. Jak je ale vidět, jeho výroba je časově náročná, což se odráží i na ceně.
Jak ho využít v kuchyni
Možná si říkáte, že v případě lyofilizovaného ovoce jde jen o sladkou svačinku, kterou sníte rovnou z pytlíku. Ale pozor, má i skvělé využití v jídlech a nápojích.
- Hodí se na ozdobu různých sladkých dezertů a moučníků, jako je třeba panna cotta, slavnostní dorty i oblíbený cheesecake do skleničky.
- Stejně tak jím můžete nahradit čerstvé ovoce ve snídaňových kaších, müsli nebo třeba při dochucování jogurtu.
- Pokud byste měli chuť na nápoj s lyofilizovaným ovocem, nasypte ho do mixéru, zalijte vodou (mlékem nebo rostlinnou náhražkou) a rozmixujte. V pár krocích získáte drink plný vitaminů a minerálních látek.
- A když už budete mít v ruce mixér, můžete si lyofilizované ovoce rozmixovat na úplný prach a použít ho opět na ozdobu třeba smoothies nebo nanuků, které v prachu obalíte. Snadno také obarví všemožné náplně do sladkostí a tyčinek.
Vždy ale myslete na to, že i když má lyofilizované ovoce nízkou hmotnost, zdraví prospěšné látky i kalorie si stále zachovává, a proto to s gramáží na jednotlivé porce nepřežeňte.
V celém článku sice zmiňujeme jen ovoce, ale na trhu seženete i lyofilizovanou zeleninu a další potraviny, jako například bylinky nebo třeba houby či pepř.
Kde ho koupit?
Nejde sice o produkt, který byste sehnali v každém obchodě, ale poohlédněte se ve zdravých výživách, prodejnách ořechů a sušených plodů nebo samozřejmě prozkoumejte e-shopy, které se na zdravou výživu nebo konkrétně na mrazem sušené potraviny specializují.
redaktorka FTV Prima